Leállították az eddig védett fájlcserélőt

Vágólapra másolva!
A svéd rendőrség lefoglalta a ThePirateBay.org szervereit, bár egyelőre a hatóságok sem tudják, történt-e bűncselekmény.
Vágólapra másolva!

A világ egyik legnagyobb fájlcserélő-oldalának számító ThePirateBay.org (magyarul Kalóz-öböl) - a svédországi törvényeknek köszönhetően háborítatlanul működhetett, egészen a mai napig. A rendőrség ugyanis váratlanul megszállta a szájt szervertermét, és lefoglalta gépeit, így az oldal elérhetetlenné vált - adta hírül a Slyck News. A rendőrök két embert őrizetbe is vettek a site munkatársai közül.

A ThePirateBay.org Brokep álnéven nyilatkozó szóvivője elmondta: körülbelül ötven rendőr szállt ki a helyszínre az akció során, hogy elvigyék a gépeket, és meggyőződjenek róla, történt-e bűncselekmény - amiben a hatóságok egyáltalán nem biztosak. Arról, hogy a fájlcserélő mikor indulhat újra, a szájt képviselője egyelőre semmit nem tudott mondani, de biztosította a felhasználókat: ha kell, másik országba költöznek.

A rendőrök nem csak a fájlcserélő, hanem a rokon nevű szerzői jogi érdekvédelmi és politikia szervezet, a The Pirate Party (kalózpárt), vagyis a svéd fájlcserélők pártjának gépeit is lefoglalta. Ezt a szervezet képviselői nehezményezték, mivel szerintük a hatóságoknak nem volt joguk a szerverterembe való belépéshez.

Lesz másik...

A ThePirateBay.org a 2004-ben bezáratott SuprNova.org-tól vette át a vezető helyet a bittorrentes fájlcserélő-oldalak között. A technológia sajátsága, hogy az ilyen oldalakon elérhető tartalom - például filmek, zenék, szoftverek - nem kerülnek fel az internetre, maga a webszájt csak a forgalom irányítását végzi a felhasználók számítógépei között. A SuprNova.org-ot a szórakoztatóipar záratta be, azt azonban egyelőre nem lehet tudni, hogy mi vezetett a Pirate Bay elleni akcióhoz. Valószínű azonban, hogy a hatóságok szélmalom-harcot folytatnak, és a leállított oldal helyét hamarosan átveszi egy másik népszerű letöltő-csomópont, ahogyan az korábban is rendre megtörtént.