Mobilteszt: tekerés zenére, kamerával

Vágólapra másolva!
Kipróbáltuk a Nokia új multimédiás telefonját, a 3250-est.
Vágólapra másolva!

A mobil sajátossága, hogy alsó részét egyik irányba eltekerve a zenelejátszót, a másik irányba forgatva pedig az integrált digitális kamerát lehet aktiválni. Alapból persze tárcsázni is tud.

Pro és kontra
+ nagy kijelző
+ sok funkció
+ jack-csatlakozó a fülhallgatónak
+ 2 megapixeles kamera
- nem a legjobb képminőség
- nagy méret
- lassú szoftver

A Nokia legújabb, multimédiás telefonjaira kis rosszindulattal azt is mondhatnák: variációk féltéglára. A 3250-es is ilyen: egy nagy, szögletes, tipikus Nokia-dizájnos darab, ami nem is túl könnyű. A Nokia mérnökei azonban mostanában már nem egyszerűen mobiltelefonban, hanem "multimedia komputerben" gondolkodnak. A 3250-eshez hasonló nagyobb hasábok tehát már összetett feladatoknak igyekszenek megfelelni, és ez a készülék is egyszerre okostelefon, zenelejátszó és fényképezőgép.

Formára a modell nagyon emlékeztet a multimédiás funkciókra kihegyezett N-sorozat készülékeihez, de inkább olyan, mint ezek light kiadása. A 3250-es burkolata nem fém, hanem könnyű műanyag, és nem csak acélszürkében, hanem az általunk kipróbált fekete mellett még három színben (zöld, rózsaszín és ezüst) is kapható. A gombjai szintén valami könnyű, tapintásra kicsit a hungarocellel rokon műanyagból készültek. Bekapcsolás után az is szembetűnő, hogy a kijelző bár hatalmas, de gyengébb minőségű, mint az N-sorozat tagjain.

Tudáshoz a forma

A 3250-es mutat némi rokonságot egy Rubik-kockával: az alja ugyanis elcsavarható, és némi tekergetéssel fényképezőgéppé vagy zenelejátszóvá lehet alakítani. Járt már nálunk hasonló modell, az N90-es, amiből kamerát lehetett hajtogatni. Már akkor bebizonyosodott, amire a mostani modell is ráerősít, hogy ilyenkor jól jön a viszonylag nagy súly és a kockaforma: rendesen meg lehet fogni a készüléket, és így képet komponálni is könnyebb vele.

A telefon a fotózáshoz két állást kínál: az optikát egy fél fordulattal előre, vagy önarckép készítéséhez hátra lehet tekerni. A szoftver tud éjszakai üzemmódot, képes hat kockás sorozatokat lőni, és önkioldó funkció is van rajta. A beépített kamera két megapixeles, és bár a mobil-mezőnyben jónak számít, túl sokat azért nem lehet várni tőle.

A készüléken vaku nincs, de egyébként is csak világosban célszerű használni, a félhomályos helyeken rögtön megjelenik a képen a zaj, ami az éjszakai üzemmódban készült fotókon is jellemző. A tökéletes fényviszonyok között készült képeken is meglátszik a tömörítés: darabos, pixeles lesz a kép, és a színek sem mindig élethűek, ráadásul az elkészült felvétel sokszor festményhez hasonló lesz. Nézze meg a készülékkel készült képeinket!

Tekerés zenére

Zenehallgatáshoz teljesen át kell fordítani a készülék alsó részét, hogy a zenelejátszó billentyűi kerüljenek előre. A telefon beépített hangszórója is elég jó hangerőt produkál, de mivel alapvetően ilyen célra tervezett készülékről van szó, távirányítós fülhallgató is jár hozzá, amelynek használatával a hangszóró Sokol-rádiós hangzása helyett tökéletes hangminőséget kapunk. A zenerajongóknak az is kedvez, hogy akár saját, megszokott fülesüket is használhatják a gyári példány helyett, mivel a headset két részből áll, és a felső rész bármilyen 3,5 milliméteres jack-aljzatos fülhallgatóra lecserélhető. A kiegészítő egyetlen hátránya, hogy az adatkábel aljzatához csatlakozik, amit egy levehető és ebből következően könnyen elhagyható műanyag lapka véd.

A telefonra MP3, WMA, M4A és AAC formátumú zenéket lehet feltölteni a telefonhoz mellékelt adatkábel segítségével. A zeneszámok szinkronizálását vagy a Nokia saját szoftverével, vagy akár a Windows Media Playerrel is el lehet végezni. A másolásvédett formátumokkal azonban gond lehet: volt olyan DRM-es fájl, amivel a telefon nem boldogult, feltöltésnél ugyan nem jelzett hibát, de a zenelejátszó szoftver már összeomlott tőle. A hagyományos mp3-akkal azonban nem volt probléma.

Médiafájlok pedig bőven férnek a telefonra, hiszen microSD memóriakártya jár hozzá, amiből akár 1 gigabájtosat is bele lehet helyezni. A gyártó becslései szerint egy ekkora kártyára 750 zeneszám fér fel, vagy akár százával készíthetjük a fényképeket. A zenehallgatáshoz rendelkezésre áll egy beépített FM-rádió is, ezt azonban csavargatással nem lehet előhozni, csak a menün keresztül.

Okostelefon kicsiben

Ugyan a 3250-est elsősorban multimédiás szórakoztatóeszköznek szánták készítői, a készülék ellátja a legalapvetőbb okostelefon-funkciókat is: beépített böngészőjével lehet netezni vele (EDGE hálózaton), és tartalmazza a kisebb telefonokon is kötelező naptárat, email-klienst. Ezek kezelését megkönnyítendő a Nokia nagyobb smartphone-jairól (és az N-sorozatról) ismert, úgynevezett aktív készenléti menüvel rendelkezik.

Ez a menü a kijelzőn gyorsindító ikonokkal jelenteti meg a felhasználó számára legfontosabb szoftvereket, és az aktuális teendők, emlékeztetők listáját. Ha viszont ez valakinek nem tetszik, és jobban megszokta a hagyományos kezelést, akkor a funkciót ki is lehet kapcsolni, és a készülék hagyományos telefonhoz hasonlóan néz ki és viselkedik. A telefonra az adatokat, naptárbejegyzéseket, e-maileket a számítógépről is át lehet vinni akár adatkábelen, akár a vezeték nélküli Bluetooth-kapcsolaton keresztül.

Megéri?

A 3250-es tehát minden olyan alapfunkcióval rendelkezik, amit mobiltelefonba manapság bele lehet sűríteni. A fényképezéshez jól használható, de meg kell barátkozni a 2 megapixeles felbontás és a mobiltelefon-optika korlátozott lehetőségeivel, s a képek gyakorta jelentkező festményszerű jellegével.

A naptár és az okostelefon-funkciók egy üzletember igényeit nem elégítik ki, de annak, aki szeret a mobilon netezni, és aprólékosan szervezni mindennapi teendőit, jól jöhetnek. A kártyafüggetlenül kilencvenezer forintért kapható telefont leginkább a zenekedvelőknek tudjuk ajánlani, mivel tárkapacitása és az univerzális fülhallgató-csatlakozó miatt ebben a legerősebb. Ha sikerült megbékélni a nagy mérettel és a kockaformával, akkor a készülék tudása minden bizonnyal elbűvöli majd használóját.