Még kilencen az egymillió dollárra

Vágólapra másolva!
Pénteken este Zürichben a negyedik állomásához érkezik az atlétikai Golden League-sorozat. Még kilencen reménykedhetnek, hogy részesülnek az egymillió dolláros bónuszból, de azok már csak négyen vannak, akik eddig valamennyi versenyen győztek.
Vágólapra másolva!

Csupán három európai maradt

A férfiak között a jamaicai Asafa Powell (100 m), az amerikai Jeremy Wariner (400 m), a nőknél az ugyancsak amerikai Sanya Richards (400 m) és az etióp Tirunesh Dibaba (5000 m) tudott nyerni Oslóban, Rómában és Párizsban is, így ők helyzeti előnyben vannak azokkal szemben, akik egyszer már botlottak,vagy egy versenyt kihagytak. Két győzelmet az etióp Kenenisa Bekele (5000 m), a panamai Irving Saladino (távolugrás), a norvég Andreas Thorkildsen (gerelyhajítás), valamint a svéd Susanna Kallur (100 m gát) és a horvát Blanka Vlasic (magasugrás) jegyez.

Utóbbiaknak tehát Zürichben, majd Brüsszelben (augusztus 25.) és Berlinben (szeptember 3.) is nyerniük kellene, ahhoz, hogy a jackpotból részesülhessenek. (Akik a hat versenyből legalább ötön győznek, azok között 500 ezer dollárt osztanak szét, akik mind a hat állomáson diadalmaskodnak, azok a fennmaradó félmillión is osztoznak.)

A még érintett három európai versenyző közül ketten, Thorkildsen és Kallur győztek a vasárnap véget ért göteborgi Eb-n, Vlasic viszont 201 centivel is csupán negyedik lett a színvonalas magasugró döntőben. A horvát atlétanő számára nem lehet jó előjel, hogy mindhárom göteborgi érmes, vagyis a belga Hellebaut, a bolgár Veneva és a svéd Bergqvist is rajthoz áll Zürichben. Powellt, Warinert, Richardsot, Bekelét, Saladinót és Dibabát aligha szoríthatják meg az újdonsült Európa-bajnokok (Obikwelu, Raquil, Sztambolova, Espana, Howe, Dominguez), de távolugrásban Saladino például az amerikai Phillips és a ghánai Gaisah miatt egyáltalán nem lehet biztos a győzelmében. Dibabára pedig honfitársnője, az idén világcsúcsot elért Meseret Defar jelenti a nagy veszélyt.

Ami Thorkildsent és Kallurt illeti, a norvég a papírforma alapján begyűjti a negyedik elsőségét, Kallurnak azonban minden bizonnyal meggyűlik a baja a világranglista-vezető amerikai Michelle Perryvel és a jamaicai Brigitte Fosterral.

A rajtlistáról kiemelendő még az orosz Jurij Borzakovszkij (800 m), a katari Szaif Szaed Szahen (3000 m akadály), a svéd Christian Olsson (hármasugrás), a litván Virgilijus Alekna (diszkoszvetés), a cseh Jan Zelezny (gerelyhajítás), valamint az amerikai Marion Jones (100 m), magyar induló nem lesz.

Eddig 23 világcsúcs született a Letzigrundon

A zürichi Weltklasse a rangját tekintve a Golden League-versenyek között is külön kategóriát képvisel. A Letzigrund stadionban eddig huszonhárom világcsúcsot értek el, s a fénypont 1997. augusztus 13.-a volt, amikor néhány órán belül három rekord is született: Wilson Kipketer már dán színekben férfi 800 méteren 1:41.24 percre, az etióp Haile Gebrselassie 5000 méteren 12:41.86 percre, a kenyai Wilson Boit Kipketer 3000 méter akadályon 7:59.08 percre javította a világrekordot.

Érdekesség, hogy egyik csúcs sem lett hosszú életű, "Gebréét" a kenyai Daniel Komen, Boit Kipketerét az ugyancsak kenyai Bernard Barmasai kilenc nap múlva Brüsszelben tovább javította. Wilson Kipketer pedig augusztus 24-én Kölnben 1:41.11-re újabb világrekordot ért el, ami ma is él.

A szervezők pénteken egy nagyszabású múltidéző ünnepségre is sort kerítenek, amelyen olyan egykori klasszisok is jelen lesznek, mint az amerikai Carl Lewis, Greg Foster, Renaldo Nehemiah, Evelyn Ashford, az ukrán Szergej Bubka, a brit Sebastian Coe, Colin Jackson, a marokkói Hicham el-Guerrouj, a namíbiai Frank Fredericks, a jamaicai Donald Quarrie, a német Heike Drechsler, s még két korosabb német legenda is: Martin Lauer 1959-ben 110 gáton, Armin Hary 1960-ban 100 méteren ért el világcsúcsot Zürichben. De az említettek közül Coe 1500-on és 1 mérföldön is, Ashford 100-on javította meg itt a korábbi rekordot.

Most hozzájuk csatlakozhat Kenenisa Bekele. Az etiópok olimpiai és világbajnoka 5000 méteren a két éve Hengelóban felállított 12:37.37 perces világcsúcsát kívánja megdönteni.

Fábik Tibor