Vágólapra másolva!
A három évvel ezelőtti emlékezetes világbajnokság és az évről évre visszatérő Világkupa-fordulók után újabb rangos nemzetközi tájékozódási búvárúszó viadalnak ad otthont Gyékényes: augusztus 23-a és 27-e között a Somogy megyei településen rendezik meg a szakág jubileumi, 20. Európa-bajnokságát.
Vágólapra másolva!

Az uszonyosúszás mellett a tájékozódási búvárúszás is olyan nemzetközi szakággá nőtte ki magát idehaza, hogy a legjobb magyaroknak helyük van a világ élmezőnyében. A víz alatti versenysport jeles képviselői 1998 és 2003 után immár harmadik alkalommal találkoznak Gyékényesen, s az idei viadalon 14 ország több mint 120 versenyzője méri össze tudását.

Magyarország 16 sportolóval képviselteti magát a kontinensvetélkedőn, a válogatott tagjai szeretnének a hagyományokhoz méltóan szerepelni. A keretben világ- és Európa-bajnokok is találhatók, így joggal bízhatnak a házigazdák az eredményes szereplésben.

A tájékozódási búvárúszók versenyeit szabad vizekben, különböző távokon rendezik meg. A versenyzőknek megadott pontokat kell megtalálniuk vagy meghatározott szakaszokat megtenniük folyamatosan a víz alatt haladva. A feladatokat tájoló és távolságmérő segítségével kell végrehajtani. A programban egyéni és csoportos gyakorlatok is szerepelnek a nők és a férfiak számára egyaránt. A szerdától vasárnapig tartó Európa-bajnokság otthona, a gyékényesi kavicsbányató a szakma egyöntetű véleménye szerint ideális helyszín, így a színvonalra várhatóan most sem lesz panasz.

A magyar válogatott tagjai: Dancsó Rozina, László Dezső, Gurisatti Róbert, Balázs Péter, Németi Gábor, Hatházi Katalin, Farkas Eszter, Bognár Bernadett, Friedreich Sára, Mede Márton, Holczmüller Antal, Kapolcsi Csaba, Szabó László, Báthory Nikolett, Papp Renáta, Wesely Imola. Edzők: Gurisatti Gyula, Kosztin Tibor.

(MTI)