Carlsen másodszor is legyőzte Morozevicset

Vágólapra másolva!
Bielben, a férfi nagymesterverseny hetedik fordulójában Magnus Carlsen sötéttel legyőzte Alekszandr Morozevicset.
Vágólapra másolva!

Az éllovas orosz nagymester a bonyodalmakban túljátszotta 15 éves norvég ellenfelét, de vezérnyerés után lebecsülte alapsorának védtelenségét. Magnus tisztjei feléledtek, az ifjú titán a felkínált lehetőséggel remekül élt, s másodszor is megadásra kényszerítette Morozevicset. Nyílt lett a verseny, Carlsen és az azeri Tejmur Radzsabov hátránya fél pontra csökkent a vezető orosz sakkozóval szemben. A női tornán a svéd Pia Cramling gyors remivel is megőrizte félpontos előnyét.

Nagy érdeklődés kísérte a 17-es kategóriájú verseny hetedik fordulójának rangadóját, Alekszandr Morozevics és Magnus Carlsen összecsapását. Az orosz nagymester másfél pontos előnnyel, négyes nyerő sorozattal a tarsolyában a világos bábukat vezette, s kevesen számítottak arra, hogy a remek csata milyen váratlan fordulatot vesz. A korábbi kétszeres bieli győztes Morozevics szeretett volna visszavágni az első körben elszenvedett váratlan vereségéért, s a legjobb úton haladt. A bonyodalmakban kedvező körülmények között vezért nyert, s még egy-két pontos lépésre lett volna szüksége, hogy begyűjtse az újabb nyerést, s növelje előnyét.

Ehelyett egy óvatlan futólépéssel tálcán kínálta a lehetőséget 15 éves ellenfelének. A norvég tini pedig remekül használta ki esélyét, a világos alapsor védtelenségét. A sötét tisztek erőre kaptak, fiatalos lendülettel rohamoztak. Morozevics hátrányos futóvégjátékba menekült a veszélyek elől, de megcsodálhattuk Magnus technikáját. A bieli torna nagy szenzációjaként Carlsen 2-0-ra nyerte meg az orosz nagymester elleni mini meccsét.

Morozevics szerencséjére fél pont előnye azért megmaradt, mert az azeri Tejmur Radzsabov nem tudott élni a lehetőséggel, csak remizett a sereghajtó svájci Yannick Pelletierrel szemben. Bonyolult küzdelem után osztozott meg a ponton a kubai Lazaro Bruzon és az ukrán Andrej Volokityin.

A 7. forduló eredményei:
Tejmur Radzsabov (azeri, 2728) - Yannick Pelletier (svájci, 2583) döntetlen (Szicíliai védelem, 47)
Lazaro Bruzon (kubai, 2677) - Andrej Volokityin (ukrán, 2662) döntetlen (Futójáték, 79)
Alekszandr Morozevics (orosz, 2731) - Magnus Carlsen (norvég, 2675) 0 - 1 (Szicíliai védelem, 50)

A verseny állása:
1. Alekszandr Morozevics 5 pont
2-3. Magnus Carlsen és Tejmur Radzsabov 4,5
4. Andrej Volokityin 3
5-6. Yannick Pelletier és Lazaro Bruzon és 2

A 8. forduló párosítása:
Pelletier - Bruzon
Carlsen - Radzsabov
Volokityin - Morozevics

A nők viadalának hetedik játéknapján a félpontos előnnyel vezető svéd Pia Cramling sötéttel gyorsan remizett a 17 éves szlovén Anna Muzicsukkal. Megemberelte magát a franciák nagymesternője, Almira Szkripcsenko és elrabolt fél pontot a görög Yelena Dembotól. A törökök idei Európa-bajnoka, Jekatyerina Atalik fölényes, anyagi előnyös állást vesztett el.

Az Accentus-verseny 7. fordulójának eredményei:
Yelena Dembo (görög, 2465) - Almira Szkripcsenko (francia, 2421) döntetlen (Szicíliai védelem, 32)
Jekatyerina Atalik (török, 2377) - Monica Socko (lengyel, 2465) 0 - 1 (Szabálytalan megnyitás, 49)
Anna Muzicsuk (szlovén, 2456) - Pia Cramling (svéd, 2521) döntetlen (Szicíliai védelem, 25)

A verseny állása:
1.Pia Cramling 5 pont
2. Yelena Dembo 4,5
3. Monica Socko 4
4. Anna Muzicsuk 3,5
5. Almira Szkripcsenko 2,5
6. Jekatyerina Atalik 1,5

A 8. forduló párosítása:
Szkripcsenko - Atalik
Cramling - Dembo
Socko - Muzicsuk