Lipcsei: Mindenki mehet, amerre lát

Vágólapra másolva!
A Magyar Labdarúgó Szövetség munkatársai szerda délben faxon és futár útján is elküldték a hivatalos értesítéseket a fellebbviteli licencadó testület kedd esti döntését követően. A címzettek: a Vasas, a Ferencváros és a Vác.
Vágólapra másolva!

A Vasas engedményeket kér

A Vasast arra szólították fel, hogy az értesítés kézhezvételétől számított két órán belül - amennyiben szándékában áll - hivatalosan nyújtsa be nevezését az NB I pénteken kezdődő 2006-2007-es idényére. A Ferencvárost felkérték, hogy az NB II csütörtökön délelőtt sorra kerülő sorsolásáig küldje el nevezését a másodosztályú pontvadászatra. A Vácnak kézbesített levélben az szerepelt, hogy az együttes rendelkezik licenccel, s részt vehet az első osztályú pontvadászatban. A Vasas válaszától függően a lehető legrövidebb időn belül véglegesítik a hétvégi nyitóforduló pontos programját. Az már biztos, hogy az első találkozón a két újonc, a Vác és Paks lép pályára egymás ellen. A pénteken 19 órakor kezdődő mérkőzést a Duna TV közvetíti.

Vancsa Miklós, a Vasas labdarúgócsapatának ügyvezetője szerint a klubnak engedményeket kell kérnie, hogy elindulhasson a pénteken kezdődő élvonalbeli pontvadászatban. "Egyelőre nem kaptuk meg az írásos határozatot az MLSZ-től, így érdemben nem tudok reagálni arra, hogy kézhezvételtől számítva két órán belül hivatalosan neveznünk kellene az NB I-re" - mondta Vancsa. "Ha ez igaz, gyors tárgyalásokat kell lefolytatni, hiszen jelenleg nincs juniorcsapatunk, amely előírás az élvonalban. Két nap alatt képtelenség összeszedni egy komplett együttest, azaz meg kellene hosszabbítani az átigazolási időszakot, illetve azt is mérlegelnünk kell, hogy a fiatal, NB II-re készülő gárdát érdemes lenne-e az NB I-ben indítani".

Markovits László, a Vasas SC elnöke a klub honlapjának nyilatkozva örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a 2006/2007-es szezonban a labdarúgócsapat az első osztályban szerepelhet. "Kis keserűséggel gondolunk azonban arra, hogyan jutottunk ehhez a végkifejlethez. Először is a múlt szezonban szakmailag tragikus volt a szereplésünk, másodszor pedig jogi huzavona és hosszú bizonytalanság után maradhattunk az élvonalban." Markovits leszögezte: "a Ferencvárost nem a Vasas miatt zárták ki. Azok, akik ezt sugallják, saját magukról akarják a felelősséget levenni."

Petró László, a Ferencváros jogi képviselője kijelentette, a klub a polgári bírósághoz és az Európai Labdarúgó Szövetséghez (UEFA) fordul, mert álláspontja szerint az MLSZ jogtalanul avatkozott bele a licencadás folyamatába azzal, hogy egy hete visszahívta a másodfokú licencadó bizottságot, s hatályon kívül helyezte annak határozatait.

"A licencszabályzatban az szerepel, hogy május 31-ig meg kell hozni a másodfokú ítéleteket. Ez megtörtént, és Ferencváros addig az időpontig rajtengedélyt kapott. Azt a döntést még akkor sem bírálhatta volna felül az MLSZ, ha az szabálytalan körülmények között született" - mondta Petró.

"Polgári bírósághoz fordulni ráérünk, hiszen ez egy hosszadalmas jogi procedúra, melynek révén az idő rövidsége miatt nem tudnánk elérni, hogy élvonalban maradjon klub. Ellenben az UEFA-t várhatóan már csütörtökön tájékoztatjuk a kialakult helyzetről, s azt reméljük, az európai szövetség közbenjárásával az első osztályban futballozhat a Ferencváros" - vázolta a klub várható jogi lépéseit Petró, aki felvetette, nem biztos, hogy az MLSZ elnökségének volt joga visszahívni a licencadó testület tagjait.

A ferencvárosi együttes honlapján Lipcsei Péter csapatkapitány a játékosok körében kialakult hangulatról számol be: "Túl vagyunk egy hosszú beszélgetésen az öltözőben. Úgy gondolom, remek közösség a miénk, abban maradtunk, hogy megpróbálunk kitartani, de jelen pillanatban mindenki várakozó állásponton van. Senki nem tudja, mi lesz vele, jó lenne, ha valaki mondana nekünk valamit. Az NB II-re a keret tagjainak nem érvényes a szerződése, mostantól mindenki mehet, amerre lát."

Lipcsei kiemelte továbbá, hogy a Gellei Imre irányításával kialakított csapat nagy reményekkel várta az élvonal rajtját, de a bizonyítás lehetőségét - az ő szavai szerint - elvettek tőlük. "Legalább azt az egyet elmondhatjuk magunkról, hogy a pályán még mindig nem esett ki a Ferencváros a 107 éves története során" - búslakodott a volt válogatott futballista, majd a felelősöket is megnevezte a kialakult helyzetért.

"Úgy érzem, a játékosokat nem érheti szemrehányás. Mi mindent megtettünk, amit kértek tőlünk, de elegünk van abból, hogy most már három éve folyamatosan késnek a pénzek, már amikor megkapjuk, és közben sorra írjuk alá azt a papírt, hogy nem tartoznak nekünk. A mi szerződéseinkben konkrétan benne van, mit kell elérnünk, ha ennek nem teszünk eleget, akkor lehet, hogy egy hét múlva már nincs szerződésünk, mert nem kellünk. Úgy gondolom, hogy úgy lenne igazságos, ha a vezetőknél is megnéznék, eleget tettek-e az elvárásoknak. Az ügynek vannak felelősei, most is csak azt mondhatom, hogy őket az öltöző fölött egy emelettel kell keresni. Tudom, merész a kijelentés, de ők azzal tennék a legjobbat a klubnak, ha szépen csendben kisétálnának a klubházból, és átadnák a helyüket másoknak."

A szurkolók közleményben tiltakoznak

A Ferencváros Szurkolók Szövetsége az [origo]-hoz eljuttatott közleményében értékeli a kialakult helyzetet.

"A Ferencváros Szurkolók Szövetsége felháborítónak és megalázónak tartja a Ferencvárosi Torna Club labdarúgó csapatának kizárását az NB I-ből. Mind az ország, mind a magyar labdarúgás szégyenének tartjuk, hogy erre sor került. Az FSZSZ az FTC jelenlegi és korábbi vezetését teszi felelőssé a történtekért, miközben elutasítja a Magyar Labdarúgó Szövetség elvtelen és minden bizonnyal szabálytalan eljárását.

A Ferencvárosi Torna Club évek óta gazdasági és morális válságban van, mindez mára csőd közeli állapothoz, és az NB I-es rajtjog megvonásához vezetett. Ez példa nélküli és méltatlan az FTC történelmére, sportolóira és szurkolóira nézve.

Ugyanazon emberek, az FTC vezetői - akik tevékenyen vettek részt korábban is a jelen állapotok előidézésében - igazgatják továbbra is a Ferencváros ügyeit. Munkájukat az eredménytelenség minősíti, így nem várhatjuk azt, hogy akik csődbe vitték a Fradit, ki tudják, ki fogják vezetni belőle.

Mindennek tudatában felszólítjuk mind a Ferencvárosi Torna Club, mind a Labdarúgó Rt. vezetésének valamennyi tagját - legyenek választott vezetők vagy fizetett alkalmazottak -, hogy mondjanak le pozícióikról.

Kampányt indítunk ennek eléréséért, a Fradi megmentéséért, átalakításáért és felemeléséért. Kérünk mindenkit, a Ferencváros bajnokait, a Club jelenlegi és korábbi sportolóit, közéleti személyiségeket, üzletembereket, álljanak a Fradi megmentéséért kibontakozó mozgalom élére! Hívunk mindenkit, akik a Fradiért aggódnak és készek tenni érte, vagy akár csak egyetértenek az FTC megújításának gondolatával, fogjunk össze, és közösen tegyük rendbe a Ferencvárosi Torna Clubot!

Szerdán 18 órára pedig minden szimpatizánst várunk az FTC székházához egy újabb közös gondolkodásra!"

Honvéd: három év múlva a bajnoki cím a cél

Nagyszabású tervekkel álltak elő a Budapest Honvéd labdarúgócsapatának tulajdonosai: George F. Hemingway és Kiss Zsolt azt szeretné, ha három év múlva, a klub fennállásának 100. évfordulóján a csapat versenyben lenne a bajnoki címért.

"Reméljük, a 2006/07-es idény már nem a várakozás éve lesz. El kell kezdeni építeni a csapatot, a stadiont és a megfelelő infrastruktúrát" - mondta bevezetőként az amerikai-magyar üzletember, aki nyáron társult be Kiss Zsolt mellé, Piero Pini helyére.

A közeljövőt illetően a kisebbségi tulajdonos Kiss elmondta, a Bozsik-stadion centerpályája, valamint edzőpályája megújul, illetve renoválják az öltözőket és a mellékhelységeket. A tervek szerint a kispesti együttes a munkálatok miatt az egész őszi szezont Csepelen játssza le.

Ami pedig a csapatot illeti: még két-három játékost, elsősorban csatárokat kívánnak szerződtetni az elöljárók. A célkitűzés a középmezőny, másképpen fogalmazva az, hogy ne legyenek kiesési gondjai a gárdának.

A távolabbi elképzelések között szerepel, hogy egy éven belül kidolgoznak egy utánpótlásnevelési-programot, melynek révén meg kívánják sokszorozni a klubnál futballozó fiatalok számát, illetve igyekeznek megfelelő körülményeket teremteni számukra. Hemingway ígéretet tett arra, hogy azokat a szurkolókat, akik viselkedésükkel szégyent hoznak az egyesületre, eltávolítja a Bozsik-stadionból.

Hemingway együttérzéséről biztosította a Ferencvárost és szurkolóit is, amiért a klub nem kapta meg az élvonalbeli induláshoz szükséges licencet. Mint mondta, a drukkerek és a csapat nem azt érdemelték, hogy pár ember gaztettei miatt így bűnhődjenek, ugyanakkor örömmel látja, hogy Kisteleki István MLSZ-elnök rendet, fegyelmet akar tartani.

(MTI)