Rublevszkij remizett, fél pont az előnye

Vágólapra másolva!
Az Aerosvit 2006 szuperversenyének nyolcadik fordulójában az éllovas orosz Szergej Rublevszkij világossal remizett a spanyol Alekszej Shirovval. Félpontos előnnyel vezet Vaszilij Ivancsuk előtt. Az ukrán nagymester sötéttel Aljechin védelmű partiban nyert honfitársa, Andrej Volokityin ellen. A moldáv Viorel Bologan gyalogelőnyös állást rontott remire, már csak a harmadik a tabellán. Látványos győzelmet aratott a román Liviu-Dieter Nisipeanu, gyalogáldozattal, majd minőségáldozattal fosztotta meg veretlenségétől az orosz Alekszandr Griscsukot. Fölényes pozíciót vesztett el sorozatos hibák miatt az ukrán exvilágbajnok, Ruszlan Ponomarjov, s egyedül sereghajtó.
Vágólapra másolva!

Összefoglaló

Az ukrán üdülőhelyen, Foroszban zajló szuperversenyen öt zsinórban elért győzelme után Szergej Rublevszkij taktikai döntetlennel folytatta szereplését. Tervének végrehajtásához kellett egy békés hangulatú ellenfél, láthatóan a spanyol Alekszej Shirovot "meggyötörte" az előző fordulóban Viorel Bologannal vívott partija. Az orosz szuperbajnok legnagyobb riválisa immár az ukrán Vaszilij Ivancsuk. Ismét megcsodálhattuk remek játékát.

Meglepetéssel láttuk, hogy honfitársa, Andrej Volokityin ellen az Aljechin védelmet választotta, de döntése helyesnek bizonyult. Kis pontatlanság a megnyitásban és sötét könnyen egyenlített ki. Az időzavarra hajlamos Volokiyin a kölcsönös esélyű állásban nem talált jó tervet. Világos futópájának nem volt tere, míg sötét huszárpárja akcióba lendült. Ivancsuk huszárjai megkeserítették Volokityin életét. Az újabb győzelemmel Ivancsuk feljött a második helyre, Bologannal játssza következő partiját, majd az első hely sorsát is eldöntheti a 10. forduló, amikor Rublevszkijjel mérkőzik meg.

Megvillant a románok Európa-bajnoka, Liviu-Dieter Nisipeanu. A játszmáig még veretlen orosz Alekszandr Griscsukot hatásos, áldozatokkal fűszerezett támadással győzte le. Griscsuk középen rekedt királya nem bírt a túlerővel. Harmadik vereségét szenvedte el Ruszlan Ponomarjov. A nyeretlen ukrán exvilágbajnok jobban, majd fölényesen állt az azeri Sahriyar Mamedgyarovval szemben, de sorozatos hibával vesztésre rontotta állását, majd vezérét is elnézte.

Újabb nagy esélyt szalasztott el Viorel Bologan. A tornán először láttunk Grünfeld védelmű partit. Az ukrán Alekszandr Arescsenko 15...h6 lépése újítás, de a folytatásban nem jeleskedett. A moldáv nagymester gyalogot nyert, összekötött szabadgyalogjai voltak, de ügyetlenkedett, s az ukrán sakkozó remire mentette az összecsapást. "Kottából" játszott, gyorsan remizett sötéttel Szergej Karjakin, aki honfitársához, Ponomarjovhoz hasonlóan még nyeretlen a 12 fős mezőnyben. Az eddig lejátszott 48 játszmából 22 végződött döntéssel, csak Ivancsuk veretlen.

A 8. forduló eredményei:
Nsipeanu (román, 2695) - Griscsuk (orosz, 2719) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 38)
Volokityin ukrán, 2660) - Ivancsuk (ukrán, 2731) 0 - 1 (Aljechin védelem, 51)
Bologan (moldáv, 2666) - Arescsenko ukrán, 2660) döntetlen (Grünfeld védelem, 87)
Rublevszkij (orosz, 2687) - Shirov (spanyol, 2699) döntetlen (Orosz huszárjáték, 19)
Ponomarjov (ukrán, 2738) - Mamedgyarov (azeri, 2699) 0 - 1 (Királyindiai védelem, 45)
Harikrishna (indiai, 2680) - Karjakin (ukrán, 2661) döntetlen (Szicíliai védelem, 28)

A verseny állása:
1.Rublevszkij 6 pont
2. Ivancsuk 5,5
3. Bologan 5
4. Mamedgyarov 4,5
5-6. Shirov és Griscsuk 4
7-9. Arescsenko, Nisipeanu és Volokityin 3,5
10-11. Karjakin és Harikrishna 3
12. Ponomarjov 2,5

A 9. forduló párosítása:
Mamedgyarov - Nisipeanu
Griscsuk - Volokityin
Ivancsuk - Bologan
Arescsenko - Rublevszkij
Shirov - Harikrishna
Karjakin - Ponomarjov