Egy kubai baseballos sivatagi show-j

Vágólapra másolva!
Az Arizona Diamondbacks baseballcsapatának szurkolói ebben az idényben hozzászokhattak ahhoz, hogy gálaelőadást láthatnak, ha ászdobójuk, Brandon Webb áll a dobódombra. A New York Mets elleni mérkőzésen azonban a hazaiak sztárját is beárnyékolta kubai ellenlábasa: Alay Soler dobásai szinte elüthetetlennek bizonyultak szombat este. 
Vágólapra másolva!

Soler parádézott



Brandon Webb tegnapig 13 mérkőzésen nyolc győzelmet könyvelhetett el, és egyetlen vereséget sem szenvedett ebben a szezonban. Az arizonai dobó statisztikái is bizonyítják, hogy a liga legszűkebb elitjébe tartozik. A dobók egyik legfontosabb mutatója az ún. ERA (Earned Run Average), mely az ellenük szerzett kiérdemelt pontok átlagát jelenti kilenc inningre vetítve. Értelemszerűen annál jobb egy dobó, minél kisebb az ERA-ja. Webb mikroszkopikus 2,06-dal vezeti ezt a kategóriát!

Szombat éjjel is rendkívüli pitcher-teljesítményt láthatott 33.671 phoenixi néző. Azonban a show-t a sivatag közepén ezúttal nem Webb, hanem a vendég New York Mets újonca, Alay Soler szolgáltatta. A mindössze negyedik Major League mérkőzését játszó kubai végigdobta a kilenc inninget (complete game) - ami már önmagában bravúr -, és egyetlen pontot sem engedélyezett a Diamondbacks ütőinek. A hazaiak mindössze két ütést tudtak összehozni a 2 óra 14 percig tartó, a baseballban igen gyorsnak számító találkozón.

A nagyszerű győzelem után Solert a csapatból honfitársa, Orlando "El Duque" Hernandez, köszöntötte elsőként. "Ennyit jelentenek a kubai kapcsolatok." - jegyezte meg a "Báró" nevetve.

"Nagyon sokat jelent számomra, hogy egy olyan sikeres dobó, mint "El Duque" támogatását élvezem." - mondta a 26 éves Soler, aki 2003 novemberében dobbantott hazájából, ahol a nemzeti válogatottnak a tagja volt. Még ezt a szezont is egy Minor League (alsóbb szintű) csapatnál kezdte, és csak az után mutatkozhatott be a Metsben, hogy megkapta az amerikai útlevelét és a munkavállalási engedélyét.

Soler parádéját megelőzően 1994. július 7-én fordult elő utoljára a Metsnél, hogy újonc végigdobjon egy teljes mérkőzést...

Kubaiak az MLB-ben

A Major League számos korábbi sztárja és mostani nagy egyénisége származik Kubából, ahol a baseball egyértelműen a legnépszerűbb sportág. Talán José Canseco - aki Madonna barátjaként is ismertté vált - a legismertebb kubai, aki a valaha az MLB-ben játszott.

Az MLB jelenlegi kubai sztárjai:
1. Orlando "El Duque" Hernandez (New York Mets) - dobó

1969-ban született Villa Clara-ban. 1997-ben hét társával szökött meg egy csónakon Kubából, és a bahamai parti őrség talált rájuk. A következő évben már bemutatkozott a ligában, és az első három szezonjának mindegyikében World Series-t (Nagydöntőt) nyert a New York Yankees csapatával. 2000-ben ráadásul El Duque dobott a jenkik szezonnyitóján, és vált ezzel a klub történetének első külföldijévé, aki ebben a megtiszteltetésben részesült.

Bár mindenki "El Duque" néven emlegeti őt, az igazi "Báró" édesapja, Arnaldo "El Duque" Hernandez volt, akit a forradalom előtti kubai baseball egyik legjelentősebb alakjaként tartanak számon.

2. José Contreras (Chicago White Sox) - dobó

1971-ben született Las Martinas-ban. Hazájában háromszor választották az év sportolójává. A mexikói Americas Series alatt disszidált, és 2003-ban játszotta első meccsét az MLB-ben. Tavaly kulcsszereplője volt a Chicago White Sox történelmi World Series győzelmének.

3. Livan Hernandez (Washington Capitals) - dobó

"El Duque" féltestvére 1975-ben született - bátyjához hasonlóan - Villa Clara-ban. Livan is egy mexikói túrán lépett le a kubai válogatottól, és 1996-ban mutatkozott be az MLB-ben a Florida Marlins dobójaként. Egy évvel később World Series-t nyert a Marlinsszal, és őt választották a Nagydöntő legértékesebb játékosává. Tavaly szerepelt a National League All-Star válogatottjában.

4. Danys Baez (Los Angeles Dodgers) - dobó

1977-ben Pinar Del Rio-ban született, és az 1999-es winnipegi Pánamerikai Játékok után a győztes kubai válogatott dobójaként menekült Costa Rica-ba. 1999 novemberében a Cleveland Indians szerződtette le, és 2001-ben kezdődött profi pályafutása.