Ikszelt az éllovas az orosz sakk-Szuperligában

Vágólapra másolva!
A Szocsiban zajló orosz Szuperliga kilencedik fordulójában az éllovas Ural és a címvédő Tomszk 400 mérkőzése 3-3-mal ért véget. A négy döntetlen mellett két parti dőlt el, a kedvező végeredménnyel az Ural megőrizte vezető pozícióját. A Szaranszk-Termosztepsz Szamara meccs is  3-3-mal zárult, itt négy játszmában született döntés.
Vágólapra másolva!

A négy döntetlen mellett két parti dőlt el, a kedvező végeredménnyel az Ural megőrizte vezető pozícióját. A Szaranszk-Termosztepsz Szamara meccs is 3-3-mal zárult, itt négy játszmában született döntés. Meglepetéssel szolgált a csapatbajnokság nagy rangadójára a címvédő Tomszk 400 együttese, az éltáblán nem játszott a világranglistán harmadik, Világkupa-győztes örmény Levon Aronyian, így Alekszandr Morozevics vezette a világos bábukat Alekszandr Griscsuk ellen. A spanyol megnyitás ún. Anti-Marshall változatában Griscsuk időben hajtott végre centrumrobbantást, érdekes manővereket játszottak meg mindketten. Morozevics gyalogot áldozott, de Griscsuk jókat lépett, s az anyagi egyensúly helyreállása után sötét került előnybe. Az időzavar utolsó lépésével Griscsuk hibázott, nyerőlépést hagyott ki, az érdekes összecsapás döntetlennel zárult.

A spanyol négyeshuszárjáték ezúttal sem hozott több szerencsét Alekszej Shirovnak, csak remizett Dimitrij Jakovenkoval. Az ötödik táblán Pavel Szmirnov túlzott kockázatokat vállalt és a szicíliai védelem ún. angol támadásában alulmaradt Konsztantyin Szakajevvel szemben, előnyt szerzett a Tomszk együttese. A fehérorosz Alekszej Alekszandrov azonban jó állást elrontott, Erneszto Inarkijev kiegyenlített. A forduló másik rangadója is 3-3-mal végződött, de a találkozón négy parti is döntéssel végződött.

Az első táblán Vaszilij Ivancsuk és Borisz Gelfand nagyon tisztelte egymást. A tavalyi Szuperbajnokság nyertese, Szergej Rublevszkij kecsegtető pozíciót vesztett el. Rá sem lehet ismerni Jevgenyij Barejevre, újabb vereséget szenvedett el, mindössze 3,5 pontja van nyolc partijából. A Termosztepsz együttesének nagy erősítés a 20 éves azeri Shakriyar Mamedgyarov, nyolc játszmájából 6,5 pontot szerzett. Nyolc döntetlen után kikapott az üzbég exvilágbajnok Rusztam Kaszimdzsanov, másodszor nyert az azeri Tejmur Radzsabov.

A tizedik játéknapon az Ural a Szaratovval, a Szaranszk a Moszkvai Sakkszövetség csapatával, a Tomszk a Lagyja Kazannyal csatázik.