Koppenhága, mindenki városa

Vágólapra másolva!
Egy északon sokat idézett megállapítás szerint a dánok különösen nagy figyelmet fordítanak a gyerekekre.
Vágólapra másolva!

Ennek megfelelően, Koppenhága is rengeteg látnivalóval és programmal várja az új nemzedéket - sok más nagyvárossal szemben, itt sosem unatkoznak a gyerekek. A családok mellett viszont az egyedülállók, bulizni vágyók számára is ideális célpont lehet a dán főváros, hiszen itt természetes, hogy a kávézók legalább hajnali egyig, a táncos szórakozóhelyek pedig négyig-ötig tartanak nyitva.

Az elsőként említett célcsoportra, a gyerekekre gondolva, valószínűleg mindenkinek a Tivoli nevű vidámpark jut először az eszébe, amely szinte már a város jelképének is tekinthető. Hatalmas hullámvasútja már messziről kimagaslik a játékparkból, így ez a felnőttek számára is hívogató lehet, de a nagyobb látogatók szórakozását szolgálja a sok játékautomata és az alkalmankénti élőzene is. A modern Tivoli mellett Koppenhágában működik a világ legrégibb vidámparkja, a Bakken is, de egyéb látványosságok is várják az érdeklődő ifjúságot: a gyerekek számára unalmasan hangzó "múzeum" szó itt új értelmet nyerhet, hiszen számos olyan kiállításba ütközhetünk, amely nekik is érdekes lehet. Ilyen például az azonos című tévéműsorral egyezően, hihetetlen eseteket elénk táró Ripley's - Believe It Or Not! kiállítás vagy a Guinness Rekordok Múzeuma, ahol a csúcsteljesítmények természetesen megjelennek a szemünk előtt, fotók vagy tárgyak segítségével.

Mehetünk még sok helyre gyerekkel, például a hazai Csodák Palotájához hasonló Eksperimentariumba vagy akár az egyik legkézenfekvőbb helyre, az állatkertbe is. Jól válasszuk meg azonban, hogy mire költünk, mert Koppenhágában semmi sem olcsó - csupán a fent említett múzeumokat vizsgálva, a Ripley's és a Guinness múzeumokba egyaránt nyolcvan dán korona (eurót nemigen fogadnak el) a felnőtt belépő, ami körülbelül háromezer forintnak felel meg. Ez a drágaság - vagy jólét, attól függ, honnan nézzük - egyébként egész Koppenhágára jellemző, a városban jártas utazók szerint a német, illetve osztrák árakra még jó harminc százalékot rá kell számolni ahhoz, hogy tisztában legyünk a dán főváros árfekvésével. A gyors számolást követően azonban még ne kapjunk egyből a szívgyógyszerünk után, mert egyrészt rengeteg az ingyenes látnivaló, másrészt természetesen itt is találhatunk olcsó bevásárlási lehetőségeket - ez utóbbiak felkutatására már külön internetes oldal is létesült.

A felvezetésben említett második csoportnak, a szórakozni vágyók népes táborának nem lehet igazán mit mondani, hiszen a kínálat olyan széles, hogy mindenki kedvére válogathat. A Boltens Gard épületegyüttesben például szinte havonta változik a klubok összetétele, az Y's koktélbárban száznál is több koktélt kóstolhatunk végig, és akkor, a magát szubkulturális palotaként meghatározó, Rustról vagy a nevével a hangulatot is jelző, Woodstockról még nem is beszéltünk. Aki egyébként még jobban el szeretne merülni a Woodstock-érzésben, az mindenképpen látogassa meg a Christiania nevű városrészt: itt, az egykori katonai barakkokat elfoglalva, a hetvenes évek elejétől, mind a mai napig működik egy hippi közösség, ma már saját önkormányzattal és önálló gazdálkodással.

Akit viszont zavar, hogy a turisták tömege esetleg tönkreteheti az itt élő hippik világát (mint ahogy ezt talán már múlt időben is mondhatjuk az indiai Goáról), az nyugodt szívvel beülhet a környéken található számtalan kávézó valamelyikébe.

Kultúra, Koppenhága és környéke

Természetesen van itt keresnivalója az úgynevezett kultúrturistáknak is, akik a műemlékek, építészeti látványosságok miatt utaznak el egy-egy helyre. Sőt, kis túlzással azt is mondhatjuk, hogy Koppenhága legalább olyan örökséggel és hangulattal rendelkezik, mint Párizs vagy Velence, csak míg a franciák vagy az olaszok előszeretettel reklámozzák városaik szépségét, addig Dánia szerényen hallgat az itt megbúvó kincsekről. Kezdetnek - a város jelképének számító sellőszobor (A kis hableány) mellett - elég csak megemlíteni a pompás kastélyrendszert, ahol a jelenlegi királynő, II. Margit is lakik, de nem kevésbé lenyűgözőek az egyházi emlékek sem: a leginkább Márványtemplomként ismert Frederiks Kirke kupolája például a harmadik legnagyobb a keresztény világban - már félkészen is olyan költséges volt, hogy aztán évszázadokig úgy is hagyták. Hasonlóan monumentális épület a gótikus hangulatú Grundtvigs Kirke, melynek hajójában nem kevesebb mint ezernyolcszáz látogató foglalhat helyet, de találkozhatunk itt hagymakupolás, orosz ortodox templommal is (Alexander Newskij Kirke). Ha pedig a város látképére vagyunk kíváncsiak, erre remek lehetőséget nyújt a Rundetarn, azaz a Kerek Torony vagy a Vor Frelsers Kirke (A Megváltó temploma) - mindkét esetben, már maga a toronyba való feljutás is különleges élmény, a Rundetarnban ugyanis lépcső helyett, egy tekervényes folyosó vezet felfelé, a Vor Frelsers Kirke lépcsője pedig az épület külső falán fut körbe.

Jó hír, hogy a látnivalók mind viszonylag közel vannak egymáshoz: a népszerű műemlékek közül a két legtávolabbit - A kis hableány-t és a Vor Frelsers Kirkét - is befoghatjuk egy mindössze negyvenöt perces sétával (közben ráadásul útba ejthetjük a Nyhavnt is, amely Koppenhága kétségkívül leghangulatosabb kikötője). A kis távolságok viszont azt is jelentik, hogy elég hamar be tudjuk járni a várost - ennek ellenére nem járunk rosszul, ha egy hétvégénél hosszabb időt is itt töltünk. A kis távolságok ugyanis az egész országra érvényesek, így ittlétünk alatt több dán várost is meglátogathatunk. Koppenhágától alig harminc kilométernyire fekszik például Roskilde, amit nemcsak a neves fesztivál idején érdemes felkeresni: itt található a hatalmas dóm, ahová a dán uralkodók mind a mai napig temetkeznek, de ha természeti szépségekre vágyunk, akkor is jó helyen járunk, a már a vikingek által is hajózott Roskilde-fjord igazán magával ragadó látvány.

Ha Koppenhágától északra indulunk kirándulni (amit a fejlett gyorsvasúthálózattal könnyen megtehetünk), Rungstedben ne mulasszuk el felkeresni A távol Afrikától valódi hősének, Karen Blixennek a házát és a kertben lévő sírját - akit egyébként egy nyaralás során nem rémiszt el egy temetői séta, az mindenképp látogasson el a koppenhágai Assistens temetőbe, ahol olyan nagyságok nyugszanak, mint a nagy meseíró, Andersen vagy a nem kevésbé jelentős filozófus, Kierkegaard. De visszatérve északi utunkra, semmiképp se hagyjuk ki a körülbelül negyven kilométerre levő Helsingort, ahol a híres-hírhedt hamleti várat is bejárhatjuk. Ha szerencsénk van, még Hamlet atyjának szellemével is találkozhatunk, de ha kellemesebb bizsergésre vágyunk, akkor irány a kikötő, ahol a legfinomabb dán söröket, a Tuborgot és a Carlsberget csapolják. Egy pofa sör után átruccanhatunk még a szomszédos Svédországba is, komppal innen igen könnyen átjuthatunk Helsingborgba. Aki nem bírja a vízi utazást, az se aggódjon, Koppenhágából, a hatalmas Öresund-hídon keresztül, vonattal vagy busszal is lehet menni Svédországba, egészen pontosan Malmőbe.