Bolognában sem csak a spagetti jó!

Vágólapra másolva!
Sok magyar turista bizonyára jól ismeri az északolasz városokat, mindenekelőtt Velencét és Milánót, de olykor Verona, illetve Genova is beleesik az ország felső karéján tett körutazásba. Kicsivel délebbi irányt megcélozva már Róma lebeg az ember szeme előtt, pedig a két tájegység között is akad bőven látnivaló, Firenze mellett a nem kevésbé hangulatos Bologna is. Ez utóbbi város ráadásul hihetetlen kedvezményekkel várja látogatóit a közeljövőben, úgyhogy mindenképpen megéri utazni - repülővel alig másfél óra az út, amire most még a jegyet is megnyerheted!
Vágólapra másolva!

Bologna hegyekkel körülvett városa igazi gyöngyszem a kultúrát kedvelő utazó számára: úgy tekinthetünk itt meg számtalan látványosságot, hogy közben nem kell a turisták tömegével hadakoznunk. Mindenféle ízlésű és korú ember megtalálhatja itt a kedvére való elfoglaltságot, hiszen a kulturális séták alkalmával szokásos múzeum- és templomlátogatások mellett belekóstolhatunk a város pezsgő hangulatába is, amit az itt élő rengeteg diák biztosít.

Itt található ugyanis Európa legrégibb (1088-ban alapított) egyeteme, amelyet máig a világ talán legrangosabb orvosi egyetemének tartanak - nem volt ez másként régen sem, hisz nem lehet véletlen, hogy a legtöbb olasz szerző, de még Shakespeare műveiben is állandó jelleggel bolognaiak az orvos szereplők. A másik intézmény, amely a diákokat adja a városnak, szintén igen magas presztízsű, állítólag Olaszország legjobb üzleti iskolája is itt működik.

Akik viszont szeretnének inkább elszakadni a mai világtól, azoknak a városközpont ígér majdhogynem valódi időutazást, hiszen teljes egészében megőrizte reneszánsz jellegét: ide keveredve vöröses épületek között, illetve roppant mód tágas tereken vagy fedett sétányokon találhatjuk magunkat. Itt sétálhatunk végig a világ leghosszabb árkádsorán is, amely a Guinness Rekordok könyvében is szerepel. Különös ízt adhat a sétálgatásnak, ha tudatában vagyunk, hogy előttünk olyan személyiségek koptatták már a sétányok márványát, mint Goethe, Byron vagy Montesquieu.

Ha már hírességek nyomai után kutatunk, Bolognában felkereshetjük a nagy zeneszerző, Rossini egykori házát is, de messzebbre nyúlva vissza az időben, itt tehetjük tiszteletünket a domonkos rend alapítójának, Szent Domonkosnak a sírjánál is.

Bolognában egyébként számos magyar vonatkozású emlékkel is találkozhatunk, ami jóleső büszkeséggel töltheti el kis hazánk fiait-lányait. A híres-hírhedt orvosi egyetemen természetesen magyarok is tanultak szép számmal, így nem meglepő, hogy 1553-tól - Szondy Pál alapításával - magyar kollégium (Collegio Ungarico) is működött a városban. Mivel már nem szálláshelyként funkcionál, a kollégium bárki számára megtekinthető, ahol az ebédlőben többek között Szent László, Szent Imre és Bakócz Tamás arcképeit csodálhatjuk meg. Az egyetemi könyvtár felbecsülhetetlen értékű kötetei között Mátyás király több corvinájára bukkanhatunk rá, de újabb kori nagyságaink után kutatva azt is nyugodtan konstatálhatjuk, hogy a nagy zeneszerzőnk emlékét ápoló Liszt Intézet (Instituto Liszt) is működik Bolognában.

Ne feledkezzünk meg persze a klasszikus műemlékekről sem: itt található például a katakombákat is magában rejtő Santo Stefano-bazilika, melynek egyik "oltári" angyalát Michelangelo alkotta. Impozáns templom még a San Petronio, de tetszetős látványt nyújtanak a város ferde tornyai is, amelyekről már Dante is tett említést az Isteni színjáték-ban. Mindenképpen megtekintésre érdemes még a római időket idéző amfiteátrum és a Carbonesi-ház, amely Bologna tragikus sorsú szerelmespárjának, mondhatni a helyi Rómeó és Júliának állít örök emléket. Alberto Carbonesi és Virginia Galluzzi két rivális család gyermekei voltak, a férfi a földi uralkodást támogató ghibellinek, a nő pedig a pápaság eszményét hirdető guelfek közé tartozott. Miután a pár a hagyományok ellenében a szerelmet választotta, titokban összeházasodtak - amikor Alberto apja megtudta az igazságot, egyszerűen meggyilkolta a saját fiát, mire Virginia elkeseredésében felkötötte magát.

Ha a műemlékek körbejárása közben megéheztünk volna, egy percig se aggódjunk: gasztronómiai szempontból keresve sem találhatnánk jobb helyet Bolognánál. Az éhes turistákat nemcsak a városról elnevezett spagetti várja, de az olasz konyha színe-javával megismerkedhetünk itt - méghozzá mindezt autentikus formában. A háziasszonyok állítólag még ma is kézzel készítik a szalámit, és a tésztát is maguk gyúrják, amihez természetesen a rá való öntet is ugyanúgy készül, mint pár száz évvel ezelőtt. Bolognában ráadásul az édesszájúak is megtalálhatják a maguk számítását, hiszen itt működik a világ egyik legrégibb és legnevesebb csokoládégyártó üzeme, a Majani is.

A közeljövőben különösen érdemes Bolognába utazni, hiszen a város július 30-tól szeptember 4-ig óriási kedvezményekkel várja látogatóit: ötven euróért kiválthatunk egy amolyan Bologna-kártyát, amellyel az éjszakát három- vagy négycsillagos hotelben tölthetjük, huszonnégy óráig használhatjuk a város buszjáratait, és még egy idegenvezetéses városnézés is jár nekünk. Sőt ha vonattal utazunk haza, a menetjegyből húsz százalék kedvezményt is kapunk. A kortárs zene rajongói jobban teszik viszont, ha már két nappal az akciós időszak előtt Bolognába utaznak, hiszen július 28-án Diamanda Galás lép fel a Santo Stefano előtti téren, a Be' Bologna Estate nevű fesztivál keretében - a koncert ráadásul ingyenes. Az egyéni megjelenésű hölgy zenéje ugyan nem éppen az a jóleső kikapcsolódás, de mindenképpen megéri a borzongató élmény: művészete általánosságban olyan, mintha Galás az alvilágból jött volna vissza, csak azért, hogy elmondja nekünk, amit látott. Most épp a Guilty, guilty, guilty című programját hozza Bolognába, melynek során többek között Johnny Cash- és Frank Sinatra-számokat énekel, általában egy szál zongorával, és olyan hangon, amit a Wagner-operák hősnői is megirigyelhetnének.

Ha már Bolognában vagyunk, semmiképp ne utazzunk haza rövidebb-hosszabb firenzei kiruccanás nélkül - Maranello és a Forma-1 pálya, valamint a híres Forma-1 múzeum szintén a város vonzáskörzetében van. Toszkána - és vele együtt az egész reneszánsz Itália - fővárosa, a sokak által a legszebb olasz városnak tartott Firenze alig nyolcvan kilométerre fekszik Bolognától, így akár autóval vagy távolsági busszal is könnyedén megközelíthető. Az egykor a városban székelő, rettentően gazdag Mediciek pompázatos szobrokat és épületeket hagytak maguk után, melyek közül a legnevezetesebbek talán a dóm és a Ponte Vecchio - a szinte Firenze jelképének számító, még a tizennegyedik században épült fedett híd az egyetlen a városban, amely átvészelte a második világháborút. A kultúrára szomjazók Michelangelo Dávid-ját is megcsodálhatják itt az Akadémián, és a legnagyobb olasz mesterek munkáit őrző Uffizi Képtár is pazarabbnál pazarabb mesterművekkel várja a látogatókat - de persze talán a legjobb egyszerűen csak magunkba szívni az elfeledett évszázadok levegőjét: csavarogni a városban vagy az Arno partján megnézni a naplementét.