Írország zenei nagykövetei

Vágólapra másolva!
Az egyik legnagyobb hatású ír zenekar, a Chieftains több mint negyven éve alakult, és pályafutása alatt közel harminc lemezt adott ki, melyekből hatot Grammy-díjjal is jutalmaztak. Nemzetközi elismertsége ellenére a zenekar ez idáig még nem járt Magyarországon. Ennek a folyamatnak azonban most vége: az űr betöltődik, június 11-én a Művészetek Palotájában láthatjuk-hallhatjuk a Chieftainst. Játsszon velünk és nyerjen jegyet a koncertre!
Vágólapra másolva!

A törzsfőnökök kilenctől ötig dolgoznak


A Chieftains megalakulása 1963-ban igen merész vállalkozásnak tűnt: a világnak akkoriban leginkább a Clancy Brothers, az Irish Rovers és a szentimentális Mary O'Hara jelentette az ír népzenét. A vokális formával - vagyis az énekhangok használatával - szemben a Chieftains volt az első ismertebb zenekar, amely alapkoncepciója szerint tradicionális hangszerekkel játszott instrumentális zenét. Ez azt is jelentette, hogy zenéjükben kisebb szerepet (vagy semmilyet sem) kapott az akkor divatos bendzsó és harmonika, előtérbe került viszont a hagyományos ír duda, a hegedű, a pikula és a bodhrán, vagyis az ír dob.

A zenekar megalakulásának körülményei vitatottak, egyesek szerint Seán Ó Riada alapította, a Chieftains honlapján viszont egy szó sem esik a zenészről - ők maguk Paddy Moloneyt tartják atyjuknak. Az mindenesetre tény, hogy az első, a Chieftainshez hasonló koncepciójú zenekart, a Ceoltóirí Cualannt Ó Riada alapította, ennek a bandának pedig tagja volt Moloneyn kívül a Chieftainsszel a második lemez óta együtt dolgozó Seán Keane is. A szintúgy hangszeres ír népzenét játszó elődből vált ki aztán a Chieftains, amely maga köré gyűjtötte a helyi népzenészek legjobbjait - akik közül mára csak Moloney maradt meg az eredeti felállásból.

Az együttes a névválasztással is jelezte elkötelezettségét az ír kultúra iránt, a Chieftains (melynek jelentése Törzsfőnökök) elnevezést ugyanis egy ír költő, John Montague munkája ihlette. Kezdetben amolyan szabadidős zenekar volt, lévén, hogy például maga Moloney kilenctől ötig egy építkezési cégnél dolgozott - és annak ellenére, hogy egyre nagyobb sikereket értek el, ez egészen a hetvenes évek elejéig így is maradt. A fiúk nem is fáradoztak azzal, hogy esetleg nemzetközi babérokra törjenek, első lemezeik (melyek a meglehetősen fantáziátlan Chieftains, Chieftains 2 stb. címeket viselik) csupán az írországi Claddagh kiadónál jelentek meg, még a szomszédos Angliában is csak 1976-tól, az Island Records jóvoltából lehetett Chieftains-albumhoz hozzájutni.


A hobbizenekarból sztárcsapat lesz

Az Island döntésének hátterében természetesen az állt, hogy a zenekar egy évvel azelőtt már a külföldi zenei színtéren is ismertté vált: a Barry Lyndon című Kubrick-film egyik betétdalával, a Women of Ireland-del nagy mértékben hozzájárultak a legjobb filmzenéért kapott Oscar-díjhoz. A szekér beindult, a zenekarhoz csatlakozott Ronnie McShane és a komolyzenei vonalról átnyergelt Derek Bell is, aki igazi csodagyerek módjára már tizenkét évesen szimfóniákat komponált. A mostani koncerten Bell sajnos már nem lehet itt, 2002-ben ugyanis életét vesztette - a Chieftains az ő emlékének szentelte legutóbbi, Live from Dublin című albumát. De visszatérve a hetvenes évekre, a zenekar ekkortájt alakította ki azt a törzsnégyest is, akikből a Chieftains ma is áll: Moloney és Seán Keane mellé bekerült a pikulás Matt Molloy és Kevin Conneff is, aki bodhrán-játékával együtt a leginkább Connemara vidékén elterjedt sean rós stíluson edzett hangját is magával hozta - innentől kezdve az együttes túllépett a puszta hangszeres zenén.

A Chieftains a hetvenes évek közepétől kezdve, a korábbi két-háromévenkénti lemezekkel szemben immár minden évben kiadott egy albumot. Új célközönséget is találtak maguknak, az Amerikába vándorolt írek leszármazottainak személyében, akik már unták, hogy az óhazából (illetve Angliából) hozzájuk érkező zene csak a problémákról szól. A Chieftains üde színfoltot jelentett nekik, a zenekar ugyanis siránkozás helyett valóban tenni akart, így ha nem is közvetlenül zenéjével, de jelenlétével mindenképpen hozzájárult számos fontos politikai pillanathoz is: az együttes 1979-ben II. János Pál pápa látogatásakor játszott Dublinban, négy évvel később pedig az egyik első nyugati zenekarként látogatott Kínába. 1990-ben a tagok részt vettek a Pink Floyd-os Roger Waters The Wall című projektjében, amely a berlini fal leomlása alkalmából készült, és ők voltak az elsők, akik felléptek a washingtoni Capitoliumban. Ha ez nem lenne elég, Moloney szólóban még a 2001. szeptember 11-i merénylet áldozatainak is tartott emlékkoncertet.

A Chieftains a nyolcvanas-kilencvenes években azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy egyre tágította az ír népzene határait - talán ez is közrejátszott abban, hogy 1989-ben hazája kormányától megkapta az Írország Zenei Nagykövete kitüntető címet. A tagok az ír-kelta hatásokat a bretagne-i és a spanyol zenei hagyományokban is felkutatták, ennek eredménye lett a Celtic Wedding, illetve a Santiago című lemez, ez utóbbin olyan kiváló közreműködőkkel, mint a Wim Wenders-kedvenc Ry Cooder és a Los Lobos. Neves közreműködőkben máskor sem volt hiány, az 1988-as Irish Heartbeat-et például a szintén Írországban született Van Morrisonnal karöltve készítették el, a hét évvel később kiadott The Long Black Veil pedig igazi sztárparádét kínál: Mick Jagger, Sting, Marianne Faithfull és Sinéad O'Connor is szerepel a lemezen.

A zenekar tagjai - annak ellenére, hogy jobban szeretnek koncerttermekben, mint pubokban játszani - sokat hozzátettek az ír kocsmakultúrához is. Conneff például a Slattery's kocsma Tradition Clubjának egyik alapítója volt, amely hamar az ír népzenészek (és rajongóik) fellegvárává nőtte ki magát. Molloy a feleségével együtt saját kocsmát üzemeltet, amely egyszerűen a Matt Molloy's nevet kapta. Az ivó törzsvendégei között olyan illusztris személyeket találhatunk, mint az Oasisből ismert testvérpár, Noel és Liam Gallagher vagy a Grateful Dead főhippije, Jerry Garcia. Egy jó barna sört a mostani koncert is megér, hiszen a Chieftains több mint negyvenéves pályafutása alatt először jár Magyarországon. A produkció során négy-öt vendégmuzsikus, illetve táncos mellett a Magyar Dudazenekar is segíti az ír legendát a színpadon.

The Chieftains - Művészetek Palotája (IX., Komor Marcell u. 1.), június 11., 19.30. Jegyár: 3500-8900 Ft