Koncertvadászat Európában

Vágólapra másolva!
Hetek kérdése, és máris mélyen benne vagyunk a fesztiválszezonban - itt a remek alkalom arra, hogy felmérjük: melyik zenekar számít felkapottnak idén nyáron. Ha körbenézünk Európa nagyszínpadain, azt legalábbis biztosan látni fogjuk, kiket nyerünk és kiket veszítünk a Szigettel, most azonban még azt sem késő megtervezni, hogy a hiánypótlásra a kontinens melyik szegletében verjük fel a sátrunkat. Európa legnevesebb fesztiváljait vettük sorra, sztárfellépőkkel, árakkal, itinerrel - azt azonban, hogy hol milyen sört vernek csapra, már nektek kell kiderítenetek.
Vágólapra másolva!

Idén itthon is sűrű lesz a nyár


Hadd kezdjük azzal, hogy miután átböngésztük a főfellépőket, tudjuk, hogyan jutunk oda, és már jegyünk is van, semmiképpen ne felejtsük el tüzetesen átnézni a fesztivál szabályait. Ezek a fesztiválok gyakorlatilag egy-egy megyeszékhelyünknek megfelelő mennyiségű embert mozgatnak, nincs idő az egyéni kihágások elbírálására. Nagyobb mennyiségű (tehát pár szendvicsnél több) enni-, innivalót, üveget, láncot, veszélyes eszközöket a legtöbb helyre tilos bevinni, de elfelejthetjük a tűzgyújtást, sőt, mondjuk a szórólapozást is. A legnagyobbakat mind olyan országokban rendezik, ahol a szabályokat nem sikk áthágni, de szokás betartatni.

Vegyük figyelembe: a kevesebb több. Ne vigyük magunkkal egy balatoni vagy egy isztriai nyaralás kelléktárát, de ruháit se. Egyrészt, mert eszünkbe nem fog jutni azon gondolkozni, milyen ruhát is vegyünk fel a tollasozáshoz vagy a fondue-höz, másrészt mert a sátrainkat senki sem fogja őrizni. Ahova beengedik, érdemes megfontolni a lakókocsit, mert ugye fesztiválozni nem egyedül jár az ember. És igen, a fesztivál, bár a szervezők általában igyekeznek könnyíteni a dolgunkon, azért alapvetően nomád műfaj.

Az idei szezon legnagyobb meglepetése, hogy a fesztiválok királynőjeként emlegetett Glastonbury elmarad - a hagyományosan a nyári napéjegyenlőség idején (június utolsó hete) tartott rendezvényt tavaly alaposan megtépázta a szeszélyes angliai időjárás, a nagyszínpadot gyakorlatilag elsöpörte egy arra járó hurrikán. Úgy tűnik, a megpróbáltatásokat a szervezők máig nem heverték ki - nagyon ne fájjon azonban a fejünk, hiszen a méregdrága jegyek rendszerint hónapokkal a kapunyitás előtt elfogynak, ezt figyelembe véve most már szinte mindegy is, tartanak-e koncerteket idén az egykori tehénfarmon.

Magyar zenekarokat továbbra is hiába keresünk a számottevő fesztiválok színpadain - sajnos még a legapróbb betűvel szedett helyszíneken sem találkozni egyetlen ismerős névvel sem (hacsak a kanadai magyar Tigát annak nem számoljuk, de ilyenre nyilván csak az képes, aki szerint Ben Geza Affleck is magyar). A hazai koncertszervezők azonban bátran kihúzhatják magukat: a húzóneveket meglepő arányban sikerült hozzánk is átcsábítani, igaz, többségük nem fesztiválkörnyezetben, hanem saját jogán lép a közönség elé. Bizony, a Guns N' Roses (május 31., Sportaréna), Tiga (június 10., Műcsarnok), a Depeche Mode (június 12., Puskás Ferenc-stadion, ráadásul másodszor), a Korn (június 26., PeCsa), a Deftones (június 27., PeCsa), Morrissey (július 5., PeCsa), a Radiohead (Sziget), a Scissor Sisters (Sziget), a Franz Ferdinand (Sziget) vagy éppen a Placebo (Sziget) koncertje Európa minden színpadán a leginkább várt események közé tartozik, azt tehát mondhatjuk, hogy egy álomválogatottra mindenképpen telne a nyári merítésből. Megint más kérdés, hogy ennyi név egy-egy nagyobb fesztiválon simán megfordul, ha viszont itthon akarnánk megnézni őket, a szállást és utazást is beleszámolva még mindig a duplájába kerülne az önfeledt koncertezés.

Persze azért vannak hiányosságok is. A tavalyi év nagy befutója, az Arctic Monkeys forgószélként dönget végig szinte az összes helyszínen, a brit tinédzserek hozzánk mégsem ugranak be - igaz, ez a magyar rajongótábor méretével is magyarázható. Hasonlóképpen hanyagol bennünket - hogy csak a fájóbbakat említsük - a Kaiser Chiefs, a Red Hot Chili Peppers, a Streets, Manu Chao és a Strokes is.

Mindennek ellenére mondhatjuk, hogy sokkal kevésbé vagyunk elvágva a könnyűzene nemzetközi vérkeringésétől, mint akár csak egy évvel ezelőtt - a Radiohead koncertje a Szigeten például kivételesnek is nevezhető, hiszen a csapat máshol nem is lép fel, lévén, hogy a tagok főként az új lemezzel vannak elfoglalva, melyet év végéig ígérnek. Ha mindenképpen fanyalogni van kedvünk, az említett bandák mellett hiányoljuk a nagy öregeket: egy koncertet még Bob Dylan is vállalt, James Brown idén is több helyszínen bizonyítja örökifjúságát, sőt egy fellépés erejéig a Funkadelic is összeáll, George Clintonnal az élen - persze egyikőjük sem nálunk lép a rivaldafénybe. A Who viszont több országban is turnézik - ha nagyon kíváncsiak vagyunk rájuk, hozzánk legközelebb július 21-én és 22-én az osztrák határon épphogy túl, Sankt Pöltenben lesz koncertjük, többek között a Roxy Music és más kiöregedőben lévő legendák társaságában.

Ha tehát az idő és a belépő ára nem számít, idén nyáron itthon is láthatunk annyi sztárzenekart, mint az Európai Unió más országaiban. A különbség csupán csak annyi, hogy a következőkben felsorolt fesztiválokon ugyanezt egy, esetleg két éjszaka alatt is megtehetjük.

Roskilde Festival (DK) - a sztárok is jótékonykodnak


Időpont:
Június 29-től július 2-ig

A nagyszínpad bemutatja:
Tavaly egyértelműen a Roskilde mutatta fel a leghúzósabb line-upot (akkor az Audioslave, a Black Sabbath, a Bloc Party, Carl Cox, John Digweed, a Duran Duran, a Foo Fighters, The Game, a Green Day, Armand Van Helden, Mory Kanté, a Laid Back, Roots Manuva, a Röyksopp, Snoop Dogg, a Sonic Youth, a Thievery Corporation, a Turbonegro, a Velvet Revolver és Brian Wilson jelentette a csúcsot), és ezt láthatóan idén sem tervezik máshogyan a dánok. Akkor nagy levegő: négy nap alatt fellép az Arctic Monkeys George Clinton vezetésével a Parliament, illetve a Funkadelic, a Coldcut, a Deftones, Bob Dylan, a Franz Ferdinand, a Front 242, a Guns N' Roses, a Kaiser Chiefs, Morrissey, a Placebo, a Scissor Sisters a Streets, Tiga, Roger Waters, sőt még Kanye West is. Akárhogy is számoljuk, ez naponta több mint négy gigasztár.

Pontos helyszín:
Roskilde Koppenhágától 35 kilométernyire fekszik, vonattal alig fél óra alatt megközelíthető a dán fővárosból - ahova már fapadossal is könnyen és olcsón eljuthatunk.

Röviden:
A még talpon lévő nagy fesztiválok közül egyedül a Roskilde őrzi a hatvanas-hetvenes évek dicséretesen naiv szellemi örökségét, miszerint zenével, koncertekkel és sok emberrel jobbá lehet tenni egy kicsit a világot. A koncertek Dániában sem ingyenesek, a rezidensköltségeken felül azonban mindent jótékonysági célra fordítanak a szervezők - egyúttal arra is törekedve, hogy a karitatív alapítványoknak juttatott pénzmag lehetőleg minél nagyobbra duzzadjon. Az 1971 óta megtartott fesztivált napjainkban is alig húsz ember szervezi, a teendők nagy részét az a mintegy 18 ezer önkéntes látja el, akik sportszövetségekből, kulturális egyesületektől jelentkeznek munkára. - ők építik fel a színpadokat, közülük kerül ki a biztonsági személyzet, de még a vécéket is ők pucolják, mondván, így több jut az éhező gyermekeknek. Ehhez a hozzáálláshoz persze a hangulat is passzol: az emberek barátságosak, segítőkészek, szelektíven gyűjtik a szemetet - és ezt természetesen a vendégektől is elvárják. S hogy a jó példa mennyire ragadós, azt évről évre az ide látogató fellépők névsora is szemlélteti: mint tudjuk, a sztárok szeretik jótékonykodó színben feltüntetni magukat, ezért bizonyára a Roskilde felkérésére is könnyebben, szívesebben bólintanak rá.

Szálláslehetőség:
Sátorral, a helyjegy benne van a belépő árában. Persze Koppenhágából is ingázhatunk, ha nem bírjuk a nomád körülményeket.

Egyéb:
A fellépők névsorát tekintve szinte pofátlanságnak tűnik, hogy a szervezők az idei évet kifejezetten azoknak a programoknak szentelik, melyek nem a zenével kapcsolatosak. Csak azért, mert idelátogatunk, nem kell például lemondanunk a foci-vébé meccseiről: a mérkőzéseket egy negyven (!) négyzetméteres kivetítőn kísérhetjük figyelemmel. Ezenkívül a szervezők rettenetesen gazdag művészeti programmal, filmvetítésekkel, illetve egy kifejezetten komoly, többnapos görkorcsolya/gördeszka/BMX-versennyel várják azokat, akiket nem a koncertek hoznak lázba.

Jegyár:
Csak négynapos bérlet váltható 180 euróért (47 000 forint) - ebben az árban az étkezésünkön és italfogyasztásunkon kívül minden benne van. És még adakozunk is.

Rock Werchter 2006 (B) - a belgáknak csak a zene számít << 3/7. oldal >>

Időpont:
Június 29-től július 2-ig.

A nagyszínpad bemutatja:
A koncertprogramban semmi meglepő nincs: tulajdonképp az összes olyan előadó eljön, aki épp úton van és szereti a fesztiválkörnyezetet. Nevezetesen: Red Hot Chilli Peppers, Depeche Mode, Manu Chao, Tool, Franz Ferdinand, Placebo, Muse, Deftones, Black Eyed Peas, Sean Paul, The Who és még szépen tovább, egész a hazai nagyság Hooverphonicig. A második ligában olyan amatőrök, mint: Arctic Monkeys, Goldfrapp, The Streets, Mogwai, Sigur Rós vagy a pár éve a Szigetet egy másnapi klipforgatás miatt lemondó Scissor Sisters. Pazar.

Pontos helyszín:
Werchter alig 15 kilométerre van Leuventől, ami pedig tulajdonképpen Brüsszel tőszomszédságában fekszik. Innen külön buszjáratok viszik a fesztivál vendégeit a helyszínre, melyeket a belépővel ingyenesen lehet használni - sőt, bérletünkkel Belgium egész területéről ingyen vonatozhatunk Leuvenbe. A szervezők tájékoztatása szerint a környéket a fesztivál ideje alatt autóval szinte nem is lehet megközelíteni, sőt a kocsik elől a sátorhellyé alakított környéket teljesen elzárják. A fogyatékkal élőknek külön bejárattól a külön lelátóig és speciálisan felszerelt táborhelyig annyi esélykiegyenlítő erőfeszítést tettek, hogy a szervezők vállalják: ha bármennyivel is csorbulni látod az esélyeidet az önfeledt szórakozásra a többiekhez képest, ott és azonnal orvosolják a problémádat.

Röviden:
Werchterben először 1974-ben tartottak fesztivált, ám az első komolyabb fellépőkre egészen a nyolcvanas évek elejéig kellett várni: először a Talking Heads, a Dire Straits és a Specials szavazott bizalmat a belga szervezőknek. A nyolcvanas években aztán egyre felkapottabb lett a fesztivál, szinte a kor összes jelentős előadója koncertezett itt: a U2-tól kezdve a Depeche Mode-on és Stingen keresztül a Ramonesig vagy éppen Bob Dylanig bezárólag. A kilencvenes évek közepéig évente csak nyolc-tíz koncertet szerveztek Werchterbe, az áttörést 1994 hozta meg, ekkor zajlottak először több színpadon a koncertek. Két évvel később már kétnapossá bővült a program, napjainkban pedig már a máshol tuti befutónak számító Arctic Monkeys, vagy Streets is csak a B helyszínen, vagyis a Piramisban kap fellépési lehetőséget.

Szálláslehetőség:
Sátorral, fillérekért. A helyjegy a négy napra csupán 20 euró (5000 forint), előre fizetve 15 euró. Figyelem, mindez fejenként, viszont amikor felveszed a sátorkarszalagot, egy kijelölt helyet kapsz, tehát a sátradat biztosan arra alkalmas helyen verheted fel - nem csoda, hogy a vadkempingezést szigorúan tiltják és ellenőrzik - a sátor maga az első, amit szó nélkül lebontanak. A mintegy harminc különböző kempinghely mindegyikébe folyamatos charterbuszjárat visz majd el.

Egyéb:
A Rock Werchter a koncerteken kívül más programot nem nagyon kínál. Ezzel együtt a placcra alig 12 doboz sört engednek be fejenként, az üvegeket és bármit, amivel egymásban kárt lehet tenni, már most felejtsük el. Tessék ránézni a line-up-ra, ide tényleg a zenéért jönnek az emberek, sokkal inkább, mint az együtt-élményért.

Jegyár:
A négynapos bérlet már elfogyott, a napijegyekért 60 eurót (15 000 forintot) kérnek.

Eurockeennes (FR) - Sziget francia módra

Időpont:
Június 30-tól július 2-ig (a kemping július negyedikéig vehető igénybe).

A nagyszínpad bemutatja:
A nagy nevek magukért beszélnek, a legünnepeltebb név természetesen a DM és a friss kedvenc Arctic Monkeys, a Daft Punk meg ugye hazajár a fesztiválra. Szóval Depeche Mode, Daft Punk, The Strokes, Arctic Monkeys, Coldcut, Morrisey, Sigur Ros, Mogwai. Erős persze a feltörekvő és hazai felhozatal is, leginkább azoknak ajánljuk, akik nem csak a nagy nevek miatt mennének, de kifejezetten szeretnének új hangokat is megismerni.

Pontos helyszín:
Az Eurockeenes fesztiválnak egy kelet-franciaországi megyeszékhely, Belfort ad otthont, mely szinte már a svájci határon fekszik. Vonattal és autóval egyaránt könnyen megközelíthető, nem is beszélve a fapadosokról.

Röviden:
Az Eurockeennes története és megjelenése kísértetiesen hasonlít a Szigetére: tizenhét évvel ezelőtt néhány fiatal a tágabb baráti kör szórakoztatására fesztivált szervezett - mára évről évre közel 100 ezren sátoroznak Belfortban. A zenei program is a Szigetre hajaz, tombol a multikulti: pop, rock, metál és elektronikus műfajok mellett külön világzenei színpadot, sőt erős reggae-, komolyzenei (!) és latin-helyszínt tartanak fent a szervezők, ez a változatosság azonban kevesebb szupersztárt is eredményez. A többi nagy európai fesztiválhoz képest szokatlanul magas a hazai előadók száma, de ez nem is olyan nagy baj, lássuk be. Ezzel együtt bár a fesztivál nevében a szóvicc az európaiságra és a rockra utal, a honlap csak franciául áll rendelkezésünkre.

Szálláslehetőség:
Tízezer ingyenes sátor- és újabb tízezer parkolóhely, melyet érkezési sorrendben lehet elfoglalni. A későn érkezők a közeli kempinget használhatják, illetve Belfortban szállhatnak meg, ahol a rendezvény ideje alatt még a pajtákat is kiadják.

Egyéb:
Az Eurockeennes mindig is kerülte a sztárkultuszt, és inkább a visszahúzódóbb rétegműfajok nagyjait hívta meg. Fellépett már itt az Antipop Consortium, PJ Harvey, a Death in Vegas, a Roots, a Gotan Project, a Guru's Jazzmatazz, Tricky, a Cinematic Orchestra, Kid Koala és a Stereophonics is, a sort persze hosszasan lehetne még folytatni.

Jegyár:
Kétségkívül sokkal olcsóbb, mint máshol: 80 euró (21 000 forint) a háromnapos bérlet, a helyszínen pedig 45 euróért (12 000 forint) lehet napijegyet váltani.

EXIT (SCG) - a legolcsóbb fesztivál << 5/7. oldal >>



Időpont:
Július 6-tól július 9-ig.

A nagyszínpad bemutatja:
Az EXIT-et az elmúlt években itthon úgy emlegették, mint a Sziget lehetséges riválisát, attól azonban egyelőre nem kell félnünk, hogy a szerb fesztivál elszívja a Sziget közönségét. A nagyszínpad fellépőit böngészve egyértelműen kiderül, hogy szomszédainknak elsősorban azokat a fellépőket sikerült megnyerniük, akik amúgy nálunk is játszanak. Jön tehát Morrissey, a Franz Ferdinand, a Cardigans, Billy Idol (őt a PeCsában is láthatjuk július 13-án), a Cult (őket a VOLT-on is megnézhetjük), a Pet Shop Boys (szintén jönnek a VOLT-ra), Kelis, és a HIM. Suzanne Vega és a Dog Eat Dog már csak a B helyszínre fért be. Az EXIT amúgy elsősorban elektronikus zenei fesztiválnak indult, ennek megfelelően erős a partysátor felhozatala: Dave Clarke, Derrick May, Hernan Cattaneo, James Zabiela, Jeff Mills, Layo and Bushwacka, Nick Warren, Sebastian Ingrosso és Steve Lawler pörgeti majd a jónépet.

Pontos helyszín:
Az EXIT-nek Szerbia második legnagyobb városa, Novi Sad - azaz Újvidék - ad otthont. Közvetlen vonatjáratok is indulnak, nagyjából 7-8 óra az út, Budapesttől alig háromszáz kilométer a táv.

Röviden:
Az EXIT igen fiatal fesztivál, először 2000-ben tartottak koncerteket a péterváradi erődben, a szervezők már a második évben felhívták magukra a figyelmet a szokatlanul színvonalas line-uppal. Ennek ellenére két éve úgy tűnt, hogy bezárhatják a boltot: a szerbiai elnökválasztás hajrájában letartóztatták a két alapítót, arra hivatkozván, hogy egy ilyen fesztivál méltatlan a szerb erkölcsökhöz. A politikai botrány szerencsére még idejében elült, a szervezőpárost is szabadon engedték, az [origo] Party rovatának munkatársai pedig személyesen is meggyőződtek arról, hogy minden rendben megy-e. Az idei rendezvénynek, ha más nem, Montenegró különválása is aktualitást ad - attól azonban nem kell tartanunk, hogy az ilyenkor természetszerűen fellángoló nemzeti érzések bármiféle formában nyomot hagynak a hangulaton. Az EXIT mindig is toleráns, politikai hovatartozástól független légkörben telt.

Szálláslehetőség:
Nyugati árakhoz mérten nyilván fillérekért, érdemes azonban minél előbbre hozni a szállásfoglalást. Egy sátorhelyért 15 eurót (3900 forintot) kell leszurkolnunk. A kemping egyébként nagyon kulturált környezetben, a Duna-part és a péterváradi egyetem campusa tőszomszédságában kapott helyet.

Jegyár:
A bérletért 67 eurót (18 000 forint) kérnek, ehhez jön még fejenként 7 euró (1800 forint) szervizdíj.

Oxegen (IRE) - telt ház 12 óra alatt << 6/7. oldal >>

Időpont:
Július 8-9.

A nagyszínpad bemutatja:
Az összes fesztivál közül talán itt a legfeszesebb a tempó, hiszen az Oxegen csupán kétnapos. Az első nap a visszatérő Who, a Strokes, az Arctic Monkeys (miért épp itt ne lépnének fel?), James Brown (ő nagyon jól érezheti itt magát, hiszen már tavaly is koncertezett) és a Primal Scream között választhatunk, vagy mehetünk pörögni a Dance Arenába, ahol Felix Da Housecat, Erick Morrilo, Dave Clarke és Jon Carter pakolja a lemezeket. A második nap nem kevésbé erős: Red Hot Chilli Peppers, Kaiser Chiefs, Franz Ferdinand, Sigur Ros, Manu Chao, Goldfrapp és Placebo, a partyhelyszínen pedig David Morales és Timo Maas.

Pontos helyszín:
Az Oxegent az írországi Naas határában tartják, amely alig 30 kilométerre van Dublintól. A fővárosból buszjáratok is indulnak, de erre a kis távolságra akár taxit is bérelhetünk. Dublinba pedig már fapadossal is elreptethetjük a testünket.

Röviden:
Az Oxegen történetéről valóban csak röviden lehet szólni, hiszen a fesztivál idén még csak a harmadik születésnapjánál tart. Ennek ellenére máris rekordmennyiségű sztár járt az íreknél: az első évben fellépett a Cure, a Strokes, PJ Harvey, a Franz Ferdinand, a Scissor Sisters, a Darkness, a Faithless, Pink, a Black Eyed Peas, a Massive Attack, a Basement Jaxx, a Libertines, a Wu-Tang Clan, Belle & Sebastian, az Orbital, a Chemical Brothers. A következő évben aztán a szupersztárok (Green Day, The Queens Of The Stone Age, Snoop Dogg, Kaiser Chiefs, Foo Fighters, The Killers, The Streets, Audioslave, The Prodigy, Bloc Party, New Order) mellett a szervezők igazi zenei ínyencségekkel gondoskodtak arról, hogy a közönség visszajáró legyen: James Brown mellett a Beautiful Southt is csak itt kaphattuk el, nem beszélve a Two Lone Swordsmanről vagy a Super Furry Animalsról. A sokkoló felhozatal ellenére a hangulat családias, már-már baráti.

Szálláslehetőség:
Kempingezni lehet, ha sátorral jövünk, akkor 25 euróval (6200 forinttal) kellene többet fizetnünk a jegyért - ha nem keltek volna el szinte azonnal.

Egyéb:
A fesztiválra még lehet jegyet nyerni, a részletek az Oxegen honlapján olvashatók.

Jegyár:
A két napra 120 euró (30 000 forint), erre jön még a sátorért fizetett helyjegy. Sajnos azonban már késő számolgatni a félretett pénzünket, mert a fesztivál honlapján meghirdetett jegyek rekordidő - alig 12 óra - alatt elfogytak. A jegyüzérekben még mindig bízhatunk, bár azért azt nem tanácsoljuk, hogy próba-szerencse alapon tegyük meg az utat Írországba.

FIB (ESP) - alternatíva a tengerparton

Időpont:
Július 20-tól július 23-ig.

A nagyszínpad bemutatja:
Az idei évben a FIB nem a legnagyobb, hanem a legtöbbre tartott sztárokat szerződtette le, bátran állíthatjuk, hogy a spanyolok a legjavából válogattak, és egy pillanatig sem engedtek a csábításnak, hogy a közönségkedvencek bevonásával még több embert vonzzanak kapun belülre. A négy nap alatt megfordul itt a Babyshambles, a Coldcut, a Depeche Mode, a dEUS, a Franz Ferdinand, a Green Velvet, a Madness, a Morrissey, az Ordinary Boys, a Pixies, a Placebo, a Scissor Sisters és a Strokes. A partyhelyszín Miss Kittin és DJ Hell vezénylésével hasonlóan tartalmas szórakozást ígér.

Pontos helyszín:
A FIB-et a spanyolországi Benicassimben tartják, ami nagyjából kilencven kilométerre van délre Valenciától. Alicantéból vagy Valenciából mehetünk chartergéppel, de végigautózni a Földközi-tenger mentén sem rossz. Ugyanez vonattal is lehetséges.

Röviden:
A FIB-et - mely egyébként a Festival Internacional de Benicassim rövidítése - 1995 óta tartják meg, az első igazán erős év 1998 volt, amikor a nagyszínpadon már olyan előadók léptek fel, mint Björk, a Sonic Youth, PJ Harvey, a Jesus & Mary Chain vagy éppen a Chemical Brothers. Innen kezdve aztán minden évben tódultak az alternatív szupersztárok a spanyol tengerpartra, és a máig érvényes koncepció is kialakult: lehetőség szerint olyan neveket igyekeztek meghívni, akiket a maguk területén belül előremutató, forradalmi zenei megoldások jellemeznek. Volt már itt az Einstürzende Neubauten, fellépett Lou Reed és Brian Wilson is, tavaly az Oasis, a Cure, Nick Cave, az Underworld, a Kills, a Doves és a Mouse On Mars jelentette a fő attrakciót.

Szálláslehetőség:
A három-, illetve négynapos bérlettel ingyenes a kemping, de Benicassimben hotelben is megszállhatunk - a fesztivál honlapján számos információt találunk a szóba jöhető szállásokról.

Egyéb:
A FIB-en a koncerteken kívül sok más kikapcsolódási lehetőség is adott: tartanak itt rövidfilmfesztivált, színházi és táncelőadásokat, divatbemutatókat, sőt különböző képzőművészeti műhelyeket és kurzusokat is. Ezért bizonyára rengeteg pluszpont jár a Hajógyári kavalkádját kedvelő szigetlakóknál.

Jegyár:
A háromnapos bérletért 160 eurót (42 000 forint) kérnek elővételben, 180 eurót (47 000 forint) a helyszínen. Napijegy viszont nincs.