Megvannak a VOLT fellépői

Vágólapra másolva!
A VOLT fesztivál szervezői már hetekkel ezelőtt azt ígérték, hogy az idei találkozó minden eddiginél nagyobb neveket fog felvonultatni.
Vágólapra másolva!

A most érkezett, végleges listát látva nem kell csalódnunk: 2006 valóban a megakoncertek éve lesz Sopronban. Lássuk, kik jönnek az idén, július 5. és 8. között a hűség városába!

Idén a The Cult és a Pet Shop Boys a húzónevek

A VOLT Fesztivál az elmúlt években sem szenvedett hiányt a jobbnál jobb előadókban: a szervezők tavaly például a Thievery Corporationnel és a Stereo MC's-zel örvendeztették meg az elektronikus zene szerelmeseit, de a többi műfaj rajongói sem jártak rosszul, hiszen a 2005-ös fellépők között olyan neveket találunk, mint a Balanescu Quartet vagy a Sergent Garcia.

A mezőny, ha lehet, még inkább erősödött tavaly óta: a világsztárok közül nagy visszatérőnek számít az utóbbi két évtized egyik legjelentősebb rockzenekara, a The Cult. Karizmatikus zenéjükről elég csak annyit mondani, hogy a csapat frontembere, Ian Astbury az elmúlt években Jim Morrisont helyettesítette az újjáalakult Doorsban - ami pedig, valljuk be, nem könnyű dolog. A Led Zeppelinnel és az AC/DC-vel egy lapon emlegetett The Cultot utoljára 1993-ban láthatta a magyar közönség, de nem voltak jobb helyzetben a világ más tájain élő rockrajongók sem. A The Cult jó pár év hallgatás után idén tért vissza a színpadra, nem is akárhogyan: Amerikában a mostani turné összes koncertje telt házzal ment. A VOLT-on a néhány európai fellépés között láthatjuk a legendás zenekart.

A májusban megjelenő új lemez turnéjának keretében üdvözölhetjük a szintipop egyik legnagyobb klasszikus csapatát, a Pet Shop Boyst. Neil Tennant és Chris Lowe duója épp húsz éve került ismeretlenül is az angol toplista élére, és azóta harminchat kislemezük szerepelt a brit top 20-ban, nagylemezeik közül pedig tíz került a slágerlisták élére. Páratlan karrierjük során olyan nevekkel dolgoztak együtt, mint David Bowie, Tina Turner, Liza Minnelli vagy Boy George, az amerikai Billboard magazin dance-listáján pedig a minden idők negyedik legsikeresebb csapata címét érdemelték ki. A brit Q magazin szerint az új lemezzel "Neil Tennant és Chris Lowe újra azt a formát hozza, amit legutóbb a diszkópop fénykorában hallottunk tőlük". Ennek kapcsán a nyár minden jelentős fesztiválján ott lesznek, így a VOLT-ot sem hagyhatták figyelmen kívül.

Pár évvel ezelőtt a Sziget nagyszínpadán láthattuk először Magyarországon a New York-i Fun Lovin' Criminalst, akik most a VOLT-on is bemutatkoznak. A fergeteges bulizenakar tagjai le sem tagadhatják, hogy a Nagy Alma szülöttei, hisz zenéjük is pont annyira sokszínű, mint maga a város: dalaikban tökéletesen elegyítik a hip-hop, a funky, a rock és a blues elemeit. Mellettük egyéb érdekes stíluskavarodásoknak is fültanúi lehetünk, a fesztivál vendége lesz ugyanis a mexikói tradicionális mariachi zenét, a polkát és a latin-rockot skával, punkkal, hiphoppal vegyítő Los de Abajo és az elmúlt években hihetetlenül népszerűvé vált dzsesszes-drum'n'basses csapat, a német De Phazz is. Végül, de nem utolsó sorban az újhullámos klasszikusokat bossa nova alapokra újrahúzó francia együttes, a Nouvelle Vague is jelen lesz egy csengő-bongó koncert erejéig.

Nem maradnak hallgatnivaló nélkül a tisztán elektronikus zene rajongói sem: a tavalyi nagy nevek után idén a Kraftwerk egykori tagjának egyszemélyes produkcióját láthatjuk, Karl Bartos Live címmel. A drum'n'bass nagymestere, Andy C és Josh Wink mellett a Ninja Tune-os DJ Food és a Dreadzone Sound System is részt vesz a fesztiválon. Természetesen jelen lesz hazánk talán legfontosabb elektronikus zenei exportcikke, Yonderboi is, aki első hazai koncertjét tartja idén a VOLT-on.

Hazai nagy visszatérők, meghosszabbodott fesztivál

Az öt év hallgatás után új lemezzel jelentkezett Yonderboion kívül is találunk nagy visszatérőket a fesztiválon hazai fellépői között. A késői nyolcvanas évek dark-wave hullámának legjelentősebb magyarországi képviselője, a Mátyás Attila nevével fémjelzett F. O. System úgy vált kultikussá annak idején, hogy mindössze egyetlen albumuk jelent meg. Úgy tűnik, koncertek terén is ehhez tartják magukat, hiszen az év eleji telt házas PeCsa-koncert után idén - a nagy visszatérés ellenére is - csak a VOLT-on lépnek fel. A fesztiválon találkozhat újra a közönség a Neurotic egykori vezetőjével, a szóvicckirály Pajor Tamással is, aki a Hit Gyülekezetében töltött évei után tavaly jelentkezett új szólólemezzel. A nagy visszatérők között megtaláljuk a Bárdos Deák Ági ötvenedik születésnapjára újra összeállt Kontroll Csoportot és a kilencvenes években az MTV műsorába is bekerült Sexepilt is.

Érdekes színfolt a VOLT programjában a nyitónapi utcabál, amelyet Fenyő Miklós és csapata celebrál. A meghívás apropója, hogy a Hungária éppen huszonöt évvel ezelőtt, az akkori táncfesztiválon aratott hatalmas sikert a Limbó hintó című dallal. Ugyanehhez az évhez köthető a KFT Bábu vagy című száma is, így Laár Andrásék is színpadra lépnek a találkozón. Aki az ennél keményebb, rockosabb hangzású zenéket kedveli, annak sem kell csalódnia: ugyancsak negyedszázados a Moby Dick is, a Tankcsapda pedig már szinte a fesztivál védjegyének számít. Mellettük a klasszikus rockzene képviselői, többek között az Edda, a Beatrice, a P. Mobil és az Ossian is megmozgatják a bőrdzsekis közönséget.

A zenei programokon kívül természetesen más műfajokat is kínál a VOLT: a már tözsvendégnek számító TÁP Színház az Etchnó és az Alvószínház után most egy újabb színdarabbal lepi meg a közönséget. A Junion Csoport is itt mutatja be a Jó pálinka itassa magát című darabot, amely titokban magnóra és videóra rögzített beszélgetések alapján készült. A Godot Dumaszínház a stand up comedy műfaj fiatal tehetségeit vonultatja fel, míg a soproni Elit Moziban a Titanic filmfesztivál legsikeresebb alkotásait láthatjuk viszont. Egyes médiumok interaktív módon kapcsolódnak a fesztiválhoz, a Rádió Café és a soproni Corvinus Rádió együtt közvetítenek élőben a VOLT-ról, és a VIVA TV is állandóan forgat a helyszínen.

A sokszínű kulturális program mellett a fesztivál környezeti feltételeinek javulására is érdemes egy-két szót fordítani. A legfontosabb újítás a találkozó idejének meghosszabbodása: idén négynapos nonstop bulira kell számítanunk, amihez megnövelt területű ingyenes kemping is jár a sátrazóknak. Akik kényelmetlennek tartják a nomád életet, azok a VOLT honlapján tájékozódhatnak az egyéb szálláslehetőségekről. A tavalyi évben sokat fejlődött a fesztivál vendéglátása, a voltosok idén is számíthatnak a szabadtéri rendezvényektől szokatlan ezer négyzetméteres vendéglőre.

VOLT Fesztivál - Sopron, július 5-8. Jegyár: napijegy 4500 / 5000 Ft, négynapos bérlet: 10 900 / 13 500 Ft.