Hangos pihenés

Vágólapra másolva!
Bevalljuk: a csengő-bongó tálak között mi nem jutottunk el a tökéletes harmóniához, de legalább megtudtuk, mi is az a hangmasszázs, amely állítólag végigrezegteti a sokbillió sejtünket, oldja az energiablokkjainkat, sőt még hiperaktivitás ellen is hatásos.
Vágólapra másolva!

A wellnessközpontok repertoárján egyre több olyan kezelés szerepel, amely valamiképpen Ázsiához kapcsolódik; a lényeg, hogy lehetőleg égjen közben füstölő, szóljon valami halk szitárzene - na és persze a tevékenység feltételezhetően nyitogassa a csakráinkat.

Ha ez már valahogy megvan, akkor biztosak lehetünk benne, hogy sok elégedett kliens távozik a "szentélyből", merthogy "az emberek nem tudni akarnak, hanem jobban tudni" - tartja a mondás. (Mi sem alkalmasabb ennek bizonyítására, mint az áramvonalassá tett ázsiai féligazságok, az asztrológia, a filozófia, a biológia, illetve az ezoterika tetszés szerinti mixtúrái, leöntve olyan kifejezésekkel, mint például "feng shui", "thai", "energiaközpont" stb.).

Az egyik ilyen kezelés például a "hangmasszázs", amelyben a főszerep a mindenféle fémekből készült tálaké.

A wellnessközpont szentélye

Az egyik nyugat-magyarországi wellnessközpont "szentélyéhez" vezető út - lássuk be - leginkább egy steril kórházi folyosóra emlékeztet. A kis termet néhány elefántos mintájú színes szőnyeggel, valamint egy-két Buddha-szoborral igyekeztek keletinek álcázni, de nem kell túl szemfülesnek lennünk ahhoz, hogy rájöjjünk: egy volt orvosi rendelőben vagyunk. Árulkodó nyom például a sarokban elhelyezett, jellegzetes vizsgálóágy.

A hangsúly persze a hangágyé, amit a kezelés főszereplői, azaz tibeti tálak vesznek körül. Az nem kérdés, hogy az edények nagyon szépek: mind csillogó színű és kerek formájú.

Miután a masszázst végző sráccal tisztázzuk, hogy mindketten némi fenntartással fogadjuk az ezoterikus dolgokat, felfekszünk a szalmazsákra emlékeztető párnákkal körülrakott hangágyra, ahol elkezdődik a kezelés.

Egy ütő segítségével

Először hason fekve próbálunk az utasításoknak megfelelően ellazulni, miközben a "hangmasszőr" egy ütő segítségével kongatni kezdi a tálakat körülöttünk. Kellemes, hosszan rezgő a hangjuk - bár bevalljuk, nekünk a nagy csengés-bongásban nem sikerül igazán átadni magunkat a pihenésnek. Inkább azt figyeljük, felfedezünk-e valamilyen rendszert, ami alapján megcsendülnek a tálak. Mivel az edények nem egyforma méretűek és a falvastagságuk sem azonos, így - a xilofonhoz hasonlóan - mindegyik más hangot ad ki.

A masszőr a mozgó tálak közül az egyiket először az egyik, majd a másik talpunkra rakva, kábé hússzor kongatja meg, majd a derekunk és a hátunk következik. Közben néha-néha a mellettünk lévő tálak is megszólalnak.

Hangmasszázsról lévén szó még beszélgetni sem lehet, így alig várjuk, hogy amíg a másik oldalunkra fordulunk, kielégíthessük a kíváncsiságunkat, hogy valójában mi is történik velünk.

A "kezelőtől" megtudjuk, hogy a hangmasszázst Peter Hess német fizikus, számos nepáli, tibeti és indiai kutatómunka során fejlesztette ki. A terápia során használt tálakat Ázsiában szinte mindenhol használják: gyógyítanak velük, a beavatási szertartások kellékei, és éppenséggel állítólag a relaxációt is segítik. A hangmasszázs a terápia szakértői szerint a technika oldja a görcsöket, és felszabadítja az energiablokkokat is. A feng shuiban szintén használják: a teret "tisztítják" vele.

A speciális tálakat Nepálban 7-12 fém ötvözetéből készítik - a legenda szerint állítólag öt kovács 32 órát dolgozik egy-egy tálon. A felhasznált fémek rímelnek a különböző csillagokra és bolygókra: az arany például a Napra, az ezüst pedig a Holdra. A higany a Merkúrt jelenti, a réz a Vénuszt, a vas a Marsot, a cink a Jupitert, az ólom pedig a Szaturnuszt - magyarázza a hangmasszázs-szakértő. Úgy látszik, az ősi varázslók már előre gondolkodtak, és a Plútót rutinosan kihagyták...

A masszázs folytatódik: először a hasamon, aztán a mellkasomon ütögetünk tovább, persze a mellettem lévő tálak is meg-megkondulnak. Érdekes érzés, ahogy a testem is átveszi a rezgést - gondolom, talán most nyílnak meg éppen a csakráim... A masszőr szerint, mivel a szervezetünk mintegy háromnegyede vízből áll, így a test könnyen továbbítja a hanghullámokat. A rezgések állítólag a 10 billióra becsült sejtünket is jól megmozgatják: ráhangolják energiahullámainkat, hogy újra a legmegfelelőbb frekvencián rezegjenek - állítja az "ütögetőmesterem".

Hozzáteszi még: a kellemes hangok a hiperaktív és a tanulási nehézségekkel küzdő gyerekeknek is sokat segítenek.

A különleges, 6400 forintos sejtmasszázs során ismét nem jutottam el Nirvánába, de egy óra múlva a megmasszírozott sejtjeim kellemesen ellazultak a szaunában.

"A hangtálakban számtalan lehetőség rejlik" - írja egy hangmasszázs internetes oldal - "Jelentős sikere van a gyógyításban, mert ellazítási, fájdalomcsillapítási hatásával gyógyulási folyamatokat támogat. A tálak a hátra, mellkasra, hastájra, nyaki részre, vállra, izületekre, kézre és lábra helyezve oldják az izomgörcsöket, fájdalmakat, energiablokkokat, javítják a közérzetet, mélyebb légzést és ezáltal belső nyugalmat eredményeznek."

A hangmasszásszal "kísérhetjük és erősíthetjük a meditációt, de bármely felnőtt vagy gyermekcsoport együttlétét szebbé, harmonikusabbá varázsolhatjuk, ha a foglalkozás elejét és végét, mint egy keretet adva, a tálak hangjátéka jelzi".

A terápiát a "feng shui a tér és energia tisztítására használja" - folytatják a szakértők. - "Ehhez egy nagy tálat kell megütnünk, s a hosszan zengő, vibráló eszközt lassan körbevinni a termeken, s természetesen közben szellemünket is a tisztításra és megújulásra hangoljuk."

"A hangtálakat zeneszerszámként is használhatjuk, mivel az úgynevezett Oberton (felhang) nagyon bő skálájával rendelkeznek. Több hangtálon egyszerre játszva csodálatos hangtereket teremthetünk, amelyek elősegítik a mély ellazulást" - áll az ismertetőben.

Veres Panni