Hétéves anorexiás

Vágólapra másolva!
Agyrém, de létezik olyan, hogy gyerekanorexia. A brit közvéleményt sokkolta a BBC egy cikke, miszerint egy londoni kórházban hét- és nyolcéveseket is kezelnek ezzel a betegséggel. Az okok: a genetika, a szülők, a kultúra és a divat-, illetve médiaipar.
Vágólapra másolva!

Az anorexia nervosa pszichés eredetű étvágytalanságot jelent. A betegség nem olyan ritka, mint gondolnánk, az összlakosságot nézve minden 100 ezer lakosra jut egy megbetegedés, de a jobb módú középső vagy felső társadalmi-gazdasági rétegekből származó serdülő lányok között akár minden 200-ra juthat egy eset. Ebben a megbetegedésben 95 százalékban nők szenvednek, és az elváltozás rendszerint a serdülőkor és a fiatal felnőttkor közti években kezdődik. Az anorexia a előfordulása a fejlett társadalmakban inkább növekszik.

Mi okozza az anorexia nervosát a gyerekeknél?
A betegség rendszerint normál fogyókúrázási hajlammal kezdődik a kamaszkorban, lassan fokozódik beteges soványsággá. A kialakulásában öröklött és környezeti tényezők is szerepet játszhatnak, ezeknek a gyerekeknek a családjában gyakoribb a mentális betegség és a függőséget okozó anyagok használata (alkohol, dohány, kábítószer). Az ilyen kicsik inkább szorongók és magukba fordulók. Az anorexia 95 százalékban pubertáskorú lányoknál fordul elő: becslések szerint a 15-19 éves lányok kevesebb, mint fél százaléka anorexiás. Az ilyen gyerekek oly keveset esznek, hogy szervezetük állandó hiányállapotban van, fáradékonyak, rossz a közérzetük, felborul (akár el is maradhat) a menstruációs ciklusuk. A betegség korai felismerése és kezelése fontos!

Milyen típusai vannak az anorexiának a kicsiknél?
A kalóriák bevitelének csökkentésére két módszer van (mindkettő előfordulhat anorexiában). Megszorítás: a gyermek nem hajlandó (különösen a szénhidrát- és zsírtartalmú) ételt enni. Bulímia: a gyermek "rohamokban" nagy mennyiséget eszik, majd hánytatja magát, vagy nagy mennyiségű hashajtóval szabadul meg az elfogyasztott ételtől.


"Nem kérek vacsorát, anya. Úgyis kövér vagyok" - mondja a 12 éves Niki, aki konkrétan 25 kiló, nagyon szép, vékony teremtés, nagy, barna szemekkel és egyenes szálú, barna hajjal. Úgy néz ki, mint egy kis modell: "menő" cuccai vannak, és bár a körmein pattog kicsit a lakk, mégis, úgy egészében egy rendkívül bájos és kedves teremtés. Mégsem elégedett: a barátnője, Juli, 21 kiló.

Niki apró darabokra vágja a vacsoráját, napközben nem vagy alig eszik valamit, nyammog minden étel fölött, és közben megszállottan nézi a divatlapok fotóit. Az anyja, Éva, nem tud mit kezdeni vele. A férjével próbálták már szépen, csúnyán, türelmesen és türelmetlenül: Niki mégsem látja be, hogy egy óriási nagy hülyeség, amit csinál. Jó úton halad az anorexia felé, és még négy éve van, hogy egyáltalán a 16 éves kort elérje.

Sok tényező együtt

A napokban sokkolta a brit közvéleményt egy, a BBC-n megjelent hír, miszerint a londoni Great Ormond kórházban - amelyben kifejezetten kezelik a gyerekkori táplálkozási zavarokat - nyolc-, sőt hétéves gyerekek is vannak a páciensek között.

Bár ritka azért, hogy ilyen fiatal gyerekeket érintsen a táplálkozászavar, John Goldin, a kórház egyik pszichológusa azt nyilatkozta a BBC-nek: az utóbbi 20 évben már több ilyen esetet is látott, és szerinte a gyerek-evészavarosok száma egyre nő.

A jelenség újra feléleszti azt a vitát, hogy vajon kinek a felelőssége is az olyan táplálkozászavar-betegségek globális terjedése, mint az anorexia (anorexia nervosa) vagy a bulimia. A brit pszichológus nem hisz abban, hogy emiatt kizárólag a divat- és médiaipar hibáztatható. "Túlságosan egyszerű lenne azt mondani, hogy a címlapokon és a kifutókon látható túl sok sovány modell lenne az anorexia terjedésének a fő oka" - mondta, bár azt elismerte, hogy a gyerekekre igenis nagyon hatnak a média képei, és helyes ezzel kapcsolatban társadalmi vitát folytatni.

Úgy véli: az evészavarok kialakulásában számos faktor játszik közre a fent említetten kívül. A gyerekek és a tinédzserek esetében ezek között említhető - nyilatkozta a BBC-nek Goldin - a pubertáskori "zavaros" időszak, a "maximalista" személyiségtípus és genetikai tényezők is. Közrejátszhatnak ezenkívül a feltételezett kulturális elvárások is: az a hit, hogy ahhoz, hogy valaki gyönyörű legyen, elengedhetetlen a vékonyság - tette hozzá a pszichológus.

"Ha a társadalmi értékrend szerint a végletes vékonyság egy elismert tulajdonság, és a sovány modelleket nemcsak hogy nagyon jól megfizetik, de még általánosan gyönyörűnek is tartják, akkor az emberek azt fogják hinni, hogy a vékonyság az útja annak, hogy valaki sikeres legyen, hírnevet szerezzen" - nyilatkozta Goldin a BBC-nek.

Bántalmazásból anorexia

Goldin is megjegyzi, hogy a gyerekkori anorexia kialakulásánál elképzelhető egy korábbi bántalmazás. Szendi Gábor klinikai szakpszichológus szerint is állhat ez a háttérben.

"A gyermekkori anorexiáknál felmerülhet a családterápiás szemlélet talaján az, hogy a gyermek éhezése patológiás családszerkezet következménye" - mondta. - "Általában is sokan hiszik, hogy a családterápia hatásos az anorexia kezelésére. Minden anorexiás esetén, de különösen gyermekeknél, gondolnunk kell traumákra, abúzusra. A gyermekekben könnyen kialakulnak önbüntető viselkedések, hiszen gondolkodásuk mágikus, és mondjuk a böjtöléssel, éhezéssel akarnak jóvá tenni egy-egy agresszív gondolatot, vagy a 'rossz vagyok' érzéssel szemben keresnek megváltást."

"Sajnos a hivatalos jelentések nem mindig mérvadók, mert a szülők sokszor saját mentségükre szolgáló történetet adnak elő, amely elfedi a mostoha bánásmód, traumatikus hatások létét" - mondta Szendi. - "Egy vizsgálat azt jelzi, hogy a gyermekkorban induló étkezési zavarok sokkal rosszabb kimenetelűek, a legtöbb esetben a probléma felnőttkorban is folytatódik."

Magyarországon egyébként egyelőre nincs olyan intézmény, amelyben kifejezetten foglalkoznának a gyerekkori táplálkozászavarokkal, részletes tájékoztató olvasható viszont a betegségről például a Budai Gyermekkórház honlapján, ahol az is megtalálható: mi a teendő akkor, ha a szülő felismer hasonló tüneteket a gyerekén.

Genetika, szülők

Azt, hogy nem lehet kizárólag a divatipart hibáztatni az anorexia és más evészavarok kialakulása miatt, több kutatás is bebizonyította már. Korábban a kutatók azt gondolták: az anorexia egy mentális-pszichés betegség - ma már azonban ez az elmélet megdőlni látszik. Egy nemrégiben Svédországban végzett kutatás szerint ugyanis a táplálkozási rendellenesség visszavezethető genetikai okokra is. Ettől persze még igaz, hogy a kialakulása alapvetően neurotikus tünetekkel van összefüggésben - vagyis az egyén környezete válthatja ki a táplálkozási alapokat -, de a kutatók szerint a genetikai hajlam meghatározó az emberi viselkedésben.

Az InforMed orvosi internetes portál szerint sokszor a szülők is tehetnek arról, hogy a gyerekek elkezdenek a táplálkozás és a testsúlyuk miatt aggódni.

De tegyük hozzá, az sem utal egészséges személyiségképre, ha valaki kizárólag egészségesnek vélt ételek fogyasztásának a bűvöletében él (azaz "orthorexiában" szenved). Ezek az emberek - sőt, egyre gyakrabban a gyerekek is - éppen az egészség jelszavával betegszenek meg. A túlzásba vitt egészségtudatosság végeredménye az lesz, hogy eltorzul a gyermek viszonya az étkezéshez, és ez súlyos problémákhoz vezethet - írja az InforMed.

Mik az anorexia tünetei a kiskorúaknál?*

- alacsony testsúly (a magassághoz és az életkorhoz viszonyítva kevesebb, mint 85 százaléka a normálnak)
- túlzott félelem az elhízástól (még akkor is, amikor a gyermek súlya folyamatosan csökken)
- testsémazavar (a beteges soványság ellenére a gyermek túlsúlyosnak ítéli magát)
- a gyermek a táblázatokban kimutatott minimum testsúly eléréséhez szükséges hízást is visszautasítja
- a menstruációs ciklus elmaradása (egyéb ok nélkül)
- túlzott, erőltetett testmozgás
- az éhségérzet letagadása
- az étel előkészítésével való túlzott foglalatoskodás
- furcsa étkezési szokások

A következő szervi tünetek már a kóros soványság következményei:

- száraz bőr és nyálkahártyák
- hasi fájdalom
- székrekedés
- fáradtság
- fokozott melegigény (a hideget rosszul tűri a gyermek)
- a bőr sárgás elszíneződése

Forrás: Budai Gyermekkórház, *ezek a tünetek sok más betegség tünetei is lehetnek

Bojkott a túl sovány modellekre

Az anorexia és a bulimia ügy az utóbbi hetekben többször is terítékre került, mert a nemrég rendezett madridi divathét kifutóiról kitiltották a túlságosan sovány modelleket.

Ez volt az első olyan döntés a világon, hogy egy divatshow szervezői bejelentették: nem léphetnek föl azok, akiknek a testtömegindexe nem éri el a 18-as értéket.

A spanyol kezdeményezéshez azóta többen is csatlakoztak. "Azért, hogy a szépség érték maradjon!" jelmondattal mozgalmat indított például a Fashion Week Hungary (a magyar divathét) vezetése, hogy - ahogy ők mondják - "megállítsák a fiatalok körében terjedő anorexiát, amelynek áldozatai nem esznek, kórosan sovánnyá fogynak, és bele is halhatnak a betegségbe" - írta a Magyar Távirati Iroda (MTI).

A divatipar számos nagy alakjai felszólalt a lépések ellen, diszkriminációt és a művészi szabadság korlátozását emlegetve.

Hogyan diagnosztizálják és kezelik az anorexia nervosát a gyerekeknél?

A gyermek szülei, tanárai és barátai felvethetik a betegség gyanúját, amit aztán pszichológus vagy pszichiáter a kórtörténet és feltáró beszélgetések alapján megerősít. Gondos belgyógyászati vizsgálat azért szükséges, hogy az esetleges szervi megbetegedéseket kizárjuk.

A kezelés minden esetben egyénre szabott. Az első és legfontosabb feladat az alultápláltság felszámolása, ha máshogy nem, parenteralis (intravénás) táplálással. Az általános állapot rendezése után pszichoterápia következik, és ha az anorexiához más mentális zavar is társul (például depresszió), akkor gyógyszeres kezelés. A kezelés folyamán a családnak, illetve a beteg közvetlen közelében élőknek fontos szerep jut a beteg pszichés támogatásában.

Forrás: Budai Gyermekkórház