Márkatetoválás a legújabb trend

Vágólapra másolva!
Már most jobb, ha megtanulják a tetoválómesterek az olyan márkák, mint például a Chanel, a Gucci vagy a Ralph Lauren logóinak a megrajzolását, a legújabb trend ugyanis a brandlogók testre festése.
Vágólapra másolva!

A 22 esztendős Peter McBride-nak nem voltak határozott elképzelései a testére varratandó mintát illetően, amikor belépett a washingtoni tetoválószalonba. Ahogy a sorban állva tépelődve nézelődött, megakadt a szeme a sorban előtte álló férfi Ralph Lauren-pólójának a logóján. "Megláttam a fölsőt, és döntöttem" - mondta a Newsweek amerikai hetilap újságírójának a mellére végül a jól ismert lovaspólós márkajelet tetováltató fiú.

Bármilyen furcsának tűnik is Peter elhatározása, a márkahűség ehhez hasonló megnyilvánulása korántsem egyedi eset. Egy New York-i tetoválómester állítása szerint a brandtetoválálás - a Chanel divatmárkától kezdve a Guccin át a Windowsig vagy a PlayStationig - egyre inkább terjed el a tengerentúlon.

Üzenet a bőrben

De nem a márka "bőrbe rajzolása" az egyetlen vadhajtás a tetoválások terén, amin akár még egy sokat tapasztalt tetováló-művész is megütközhet. Egy tisztességben megőszült idős amerikai hölgy, Mary Wohlford például - a Newsweek egy másik cikke szerint - a végső óhaját tetováltatta a mellkasára, miszerint: "Nem újraélesztendő!"

A 80 éves asszony reméli - így az írás - hogy mindenki számára világosan fejezte ki magát. "Az emberek talán azt hiszik, megbolondultam, de szerintem ez a módja a kommunikációnak teljesen rendben van - nyilatkozta az idős nő a Newsweeknek. "Néha a legőrültebb ötletek a legelőremutatóbbak" - tette hozzá a meglepően virgonc hölgy.

Hogy "éles helyzetben" számít-e valamit az effajta "közlés", igencsak kétséges. A lap szerint ugyanis ha például egy sürgősségi osztályon vagy műtét közben komplikációk lépnének fel egy olyan betegnél, aki a testére tetováltatott ilyen üzenetet, az jogi és orvosi szempontból mit sem számítana - bár a Newsweek által megkérdezett orvosi és jogi szakértők "igen nagyra értékelik" Mrs. Wohlford eredetiségét.


Híres "bőrdíszművek"

Az, hogy a hírességek között jó páran vannak, akik - különleges egyéniségüket hangsúlyozandó - számos műalkotással díszítették már különböző testtájaikat, nem meglepő. Akár David Beckham angol focistáról, Angelina Jolie színésznőről, Johnny Depp színészről, Dennis Rodman kosarasról, Tommy Lee zenészről vagy az ő Pamelájáról Hollywoodból beszélünk: mindannyiuknak már-már szenvedélyévé vált a "tetova", félévente újabb színpompás ábrát fedezhetünk fel valamely porcikájukon.

Ez még mind nem meglepő, de az, hogy például Winston Churchill angol államférfinak egy horgony volt a karjára tetoválva, vagy hogy Robert de Niro színész egy párduccal büszkélkedhet - nos, az már igen. A szolid-szelíd barna színésznő, Sandra Bullock a köldöke alá "varratott" egy nonfiguratív remeket.

A tömeges tetoválási láz a sztárok körében az 1990-es évek elején indult, és hogy ez messze nincs elhalóban, arra bizonyíték Hollywood legújabb és leghisztérikusabb üdvöskéjének, Lindsay Lohannek a befektetési terve: egy luxus tetoválószalon, kifejezetten sztároknak.

Egy, a luxusszolgáltatásokról és termékekről író site szerint Lohan kisasszony úgy tervezi, hogy az üzlet berendezésének nagy részét maga alakítaná ki. A portál hatalmas üvegfelületekkel kápráztat majd el, betekintés engedve az odajáró celebek (nem) mindennapi szenvedéseibe - (nem) mindennapi perceket szerezve ezzel a mindennapi embereknek.

Muzeális érték?

Az, hogy a tetoválás manapság már szubkultúrán innen is elfogadott, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az elmúlt fél évben két patinás, egy bécsi és egy newcastle-i múzeum is bemutatott egy-egy, a maradandó testfestés történetéről szóló kiállítást.

A tavasztól nyár végéig, a bécsi Természettudományi Múzeumban bemutatott tárlat napjaink divatos motívumaitól, a hatvanas évek tabudöngető, az egyén szabadságát kifejező ábráin át egészen a gyökerekig, Ötzi és kortársai történeteket elmesélő testfestményeiig kalauzolta el a látogatókat.

Mivel a tetoválás európai elnevezése James Cook angol felfedezőtől származik - aki 1769-ben Tahitin járva, az ott látott testfestő eljárás nevét, a "tatau"-t "tatow" formában angolosította, s ebből származik a mai tattoo kifejezés -, nem meglepő, hogy a másik, e témakörben rendezett kiállítás a ködös Albionban székel.

A Newcastle-i Egyetem Régészeti Múzeumában az év végéig látogatható tárlat a tetoválás angliai történetén túl - amelyben bizony fellehető jó pár, a királyi családra nézvést igencsak "kompromittáló" tény - bemutatja a legnépszerűbb szimbólumokat, és azok jelentésváltozását is, korról korra.

Színpaletta

A tetováló festékek legtöbbje valamilyen fémből származik, így aki heveny fémallergiában szenved, jobb, ha elkerüli ezeket. A különösen érzékeny bőrűek pedig jobb, ha egyáltalán nem kísérleteznek, ugyanis egyes festékek, bár nem tartalmaznak fémet, mégis kiválthatnak allergiás reakciót.

Vörös festék: higanyszármazék
Fekete festék: szénszármazék
Sárga festék: kadmiumszármazék
Kék festék: a kobalt különböző vegyületeiből származik
Zöld festék: krómszármazék
Bíbor festék: mangánszármazék
Lila festék: mangánszármazék
Barna festék: vas-oxidot vagy kadmiumsót tartalmaz
Fehér festék: titán- vagy cink-oxid-származék.