Zöldségekkel töltött rizspapír

Vágólapra másolva!
Ázsiai ételkülönlegesség, amely bár elég furcsán néz ki, sokkal finomabb, mint ahogyan azt először gondolnánk.
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
10-12 lap rizspapír (ázsiai élelmiszerboltban megvásárolható), 1 szál sárgarépa, 1 kisebb zellergumó, 1 db karlábé, 2 szál újhagyma, 1 db cukkíni, 2 szál friss menta, 3 ág bazsalikomlevél

Szószhoz:
1 diónyi darab friss gyömbér, 1 gerezd fokhagyma, 2 szál újhagyma, 1 maréknyi sósmogyoró, 2 evőkanál rizs- vagy fehérborecet, 2 evőkanál méz, 1 teáskanál chiliszósz, 3 evőkanál szójaszósz, 1 csokor friss korianderlevél

Elkészítése:
Az újhagyma kivételével vágjuk gyufaszál vékonyságúra a megtisztított zöldségeket, majd dobjuk őket forrásban lévő sós vízbe. Hagyjuk benne fél percig, majd öntsük egy szűrőedénybe. Azonnal engedjünk rájuk hideg vizet, és jól hűtsük le.

Öntsünk kézmeleg vizet egy tálba, és egyenként tegyünk bele a rizspapírt, egy perc alatt megpuhul. Vegyük ki és tegyük egy tiszta konyharuhára, majd tegyünk a közepébe a leforrázott zöldségekből.

Tetejére csíkokra vágott újhagymát és egy-egy levél mentát és bazsalikomot tegyünk. Kezünkkel jól összeszorítva göngyöljük fel, úgy hogy a széleit közben behajtjuk.

A szósz elkészítéséhez tegyünk minden alapanyagot egy turmixgépbe, majd jól pépesítsük össze.

Tálaláskor tegyünk pár levél színes salátát egy nagy tányérra, majd helyezzük a közepére a ferdén kettévágott rizstekercseket, végezetül csorgassuk meg a szósszal.