Szedres-citromos torta

Vágólapra másolva!
A szeder és a citrom jól kiegészítik egymást: mindkettő savanykás, frissítő ízű.
Vágólapra másolva!

Mindez nagyszerűen érvényesül ebben a finom édességben.

Hozzávalók:
A tésztához:
15 dkg vaj, 5 dkg porcukor, csipetnyi só, 1 citrom reszelt héja, 2 db tojás sárgája, 15 dkg liszt, 5 dkg kókuszreszelék, 4 evőkanál tej
A krémhez:
8 dkg étkezési keményítő, 5 db tojás sárgája, 1.5 dl tejszín, 20 dkg cukor, csipetnyi só, másfél deciliter friss citromlé, 1 citrom reszelt héja, 1 evőkanál vaj, 40 dkg szeder

Elkészítése:
A tésztához tegyük egy keverőtálba a vajat, a porcukrot, a sót és a citromhéjat.

Elektromos habverővel keverjük addig, míg könnyű és habos nem lesz. Egyenként adjuk hozzá a tojások sárgáját, keverjük jól össze, majd kanalazzuk bele a lisztet, a tejet és a kókuszreszeléket. Dolgozzuk jól össze, és pihentessük egy órán keresztül a hűtőben.

Lisztezett deszkán nyújtsuk ki a tésztát fél centi vastagságúra, majd béleljünk ki vele egy nagyobb, peremes tortaformát. Ha nehezen boldogulunk a tésztával, mert szakadozik, akkor kis darabokkal "foltozzuk ki".

Készíthetünk tortácskákat is: a tésztából nagy vizes pohárral kiszaggatott lapokkal béleljünk ki muffin sütőformák alját.

Előmelegített sütőben, 160 fokon süssük 10-12 percig, míg pirulni kezd. Ha a tészta felpúposodik sütés közben, késsel szúrjuk meg, hogy a levegő ki tudjon jönni alóla. Ha elkészült, hagyjuk kihűlni.

A krémhez öntsük egy fém keverőtálba a keményítőt, a tojások sárgáját, a tejszínt, a sót, a cukrot, a citromlevet és a reszelt citromhéjat. Tegyük vízgőz fölé, és állandóan kevergetve addig hevítsük, még sűrű krém lesz belőle.

Még melegen töltsük meg vele a megsütött tésztát, tegyük a hűtőbe pár órára, hogy megdermedjen, majd csak utána tegyük rá a szederszemeket.