Mell a címlapon

Vágólapra másolva!
Bár az USA-ban egyre nagyobb támogatást élvez a nyilvános szoptatás, az amerikaiak zöme továbbra is elítéli az ilyen, igazán bensőséges pillanatot ábrázoló fotókat. A női mell csak akkor kelt megütközést, ha szoptatnak belőle? 
Vágólapra másolva!

"Sokkoló volt egy óriási mellet látni a címlapjukon. Azonnal megfordítottam a borítót, amint megláttam. Gusztustalan." E jelzők hallatán talán most sokan arra gondolnak, hogy egy szexuális jelenetet ábrázoló kép láttán alkották a fenti véleményeket, de egyáltalán nem erről van szó.

Nem szexuális aktust, botrányos kitárulkozást ábrázoló borító miatt panaszkodtak az olvasók, hanem egy amerikai egészségnevelési magazin (Babytalk) címlapján szereplő kép miatt, amelyen egy meghitt pillanat volt látható: kisbabát szoptat édesanyja úgy, hogy a nő melle (egészen nyilvánvalóan) is látható a fotón.

A magazin olvasói többnyire amerikai kismamák, akik optimális és szerencsés esetben talán ők maguk is szoptattak, ám egy szavazásból (és az olvasói visszajelzésekből) egyértelműen kiderült, hogyan vélekednek erről a címlapról. A négyezer megkérdezett egynegyede negatívan bírálta a képet, és oda nem illőnek, helytelennek nevezték.

Az amerikai magazin főszerkesztője, Susan Kane elmondása szerint az augusztusi szám megjelenését követő egy héten belül hétszáz levelet kaptak. Többet, mint évekre visszamenően bármelyik cikkükkel kapcsolatban. "Óriási méretű puritanizmus van Amerikában, és az emberek túlérzékennyé válnak, ha éppen megpillantanak egy testrészt vagy egy testrésznek egy részét. Nem mintha mindenhol, mindenáron elő akarnánk venni a mellünket, hiszen többnyire mindenki igyekszik diszkréten intézni a szoptatást."

Gayle Ash (aki egyébként háromgyermekes édesanya) például 13 éves fia miatt aggódott, nem tudta, miként reagál majd a fiú a látottakra. Véleménye szerint a "női mell minden körülmények között egy szexuális dolog marad", ezért a nyilvánosan történő szoptatással kapcsolatban óvatos. "Egyetértek vele, de nem szeretem, ha mutogatják, ugyanis nem szeretném, hogy a fiam vagy a férjem megpillantatnának egy olyan mellet, amelyet egyébként nem akartak volna látni."

Akadtak olyanok is, akiknek a visszajelzéséből kiderült, hogy mindenféle zavaró érzés nélkül szemlélték a borítót, és pontosan azt látták benne, ami. Kelly Wheatley a Babytalknak írt levelében például üdvözli a borítót: "Segít megértetni az emberekkel, hogy a mell több mint egy szexuális tárgy." Ennek ellenére hároméves kislányát ritkán szoptatja nyilvános helyen, de csak azért, mert úgy véli, kényelmesebb a kocsiban, és a férjét zavarja, hogy más férfi is megláthatja a mellét. "A férfiak nagyon vizuálisak. Amikor meglátnak egy női mellet, csak a mellet látják, teljesen függetlenül attól, hogy éppen mire használják azt."

Magyarországé a pont


Az USA-ban egyébként nemrég ért véget egy kétéves kampány, amelyben a szoptatás népszerűsítését tűzték ki elsődleges célként, s több tömegkommunikációs eszközt is bevetettek ennek érdekében. A kampány egy tévéreklámot is tartalmazott, ám sokak szerint (még a szimpatizánsok szerint is) igen rosszul sikerült, hiszen a szoptatást egy igen furcsa dologgal hozták párhuzamba: a reklám szerint a szoptatás nem olyan ártalmas, mint terhesen egy rodeóbikára ülni.

Más államokban leálltak a kismamák ajándékcsomagjainak a kiosztásával, ugyanis ez az ajándék olyan tápszert tartalmazott, amely miatt sok nő elpártolt a szoptatástól. Összességében elmondható, hogy az utóbbi években a szoptatás egyre nagyobb támogatást élvez az amerikai kormány és az egészségügy részéről.

Magyarországi helyzet

A kicsiny, ám annál eredményesebb közvélemény-kutatásunkból kiderült, hogy itthon egészen más megvilágításba kerül egy szoptatás, ha nyilvános helyen történik és egészen másba, ha egy magazin címlapján vagy illusztrációként jelenik meg. A magyar férfiak (általunk megkérdezett) véleménye szerint egyáltalán nem felkavaró egy ilyen pillanatot ábrázoló fotó, ám a nyilvános helyen történő szoptatással kapcsolatban kicsit megoszlanak a vélemények, de senki sem beszélt ítélkezően, felháborodva. Hazánk fiai intelligensen közelítik meg ezt a témát.

"Ha egy strandon látnék ilyet, nem foglalkoztatna, ám ha egy villamosmegállóban vagy egy étteremben történne meg, zavarban lennék. Nem időznék el rajta, de akaratlanul is vonzaná a szememet" - jelentette ki Gáspár, akinek van egy kétéves kisfia, és a szoptatás kérdése nem újszerű neki. "A feleségemmel mi pontosan ezért nem mentünk nyilvános helyre, hiszen egyfelől nem szeretettem volna - és persze ő sem -, ha mindenki őt nézné, másfelől pedig magamból kiindulva nem okoznék kényelmetlenséget senkinek. De ha éttermem lenne, ezért soha, senkit sem utasítanék ki, de arra sem kérném, hogy hagyja abba."

Béla háromgyermekes apa, aki soha egyetlen pillanatban sem érezte magát kellemetlenül azért, ha felesége éppen egy közterületen, társaságban vagy éppen étteremben kezdte el szoptatni gyereküket: "A legősibb dolog, ami valaha létezik, legalább ezt hagyjuk már békén! Sohasem a terem vagy a társaság közepén vette elő a mellét a feleségem, és ha esetleg a társaságból valakinek problémája volt ezzel, egy megfelelő ruhával, takaróval minden megoldható."

Érdekes és megnyugtató volt hallani, hogy az általunk megkérdezett férfiak szerint ilyenkor nem mint "szexuálisan izgató dologként" értelmezik az előbukkanó melleket.

Vicces lenne..

Kun Judt, a La Leche egyesület alelnöke szerint visszás is lenne, ha Magyarországon a sok meztelenplakát és -címlap mellett valaki egy szoptatást ábrázoló fotó miatt háborodna fel. "Bár történt már kiutasítás az egyik magyarországi étteremből, de nálunk szerencsére nem volt még probléma a nyilvános szoptatással" - mondta az alelnök.


Itthon történt

W. Ungváry Renáta szoptatási szaktanácsadó IBCLC, a Szoptatásért Magyar Egyesület elnöke, három (szoptatott) kisfiú édesanyja mesélte el nekünk ezt a konkrét esetet: "Egyetlen komoly konfliktusról szereztem tudomást az elmúlt évek során, s ez a Kismama magazinban kapott nyilvánosságot. A Pizza Hut étteremláncban fordult elő, hogy a szoptató mamát a WC-be küldték, illetve felszólították a szoptatás abbahagyására. A szerkesztőség megkeresésére az étterem vezetősége megerősítette, hogy náluk valóban nem lehet szoptatni, mert ez zavarhat másokat."

"Ugyanakkor más édesanyáktól érkezett olyan levél is, amelyben ugyanebben az étteremláncban szerzett pozitív tapasztalatokról számoltak be. A szerkesztőség azonban rengeteg felháborodott olvasói levelet kapott, de köztük egyet sem, amelyik az étteremnek adott volna igazat. Ezek után viszont sok olyan étterem jelentkezett, amely kifejezetten hangsúlyozta, hogy ők tárt karokkal várják a szoptató és kisgyerekes családokat is" - mondta.

Ungváry Renáta személyes és egyéb tapasztalatai alapján úgy véli, Magyarországon sehol nem nézik rossz szemmel a szoptató anyát és gyermekét, de sokszor fordult elő az is, hogy észre sem vették, mi történik. "Megfelelő öltözékben ugyanis semmi sem látszik az egészből, csak a póló vagy ing alá bújó kisbaba vagy kisgyerek" - mesélte az elnök, aki szerint roppant furcsa is lenne, ha éppen a szoptató baba-mama párosokat kergetnénk el a nyilvános helyekről.

A Szoptatásért Magyar Egyesület elnöke szerint nem érdemes vitába bonyolódni, hiszen ahogy bárki szabadon ehet, ihat az utca közepén, úgy elég furcsa lenne éppen egy csecsemőtől vitatni el ezt a jogot. "Ő még sokkal kevésbé tud várni, mint a felnőtt, aki teli szájjal eszik, mondjuk, a metrón. A női mell csak akkor keltene megütközést, ha szoptatnak belőle? Egyébként szabad reklámcélokra is használni, vagy mobiltelefon-háttérképnek? Azt hiszem, nem érdemes ilyen vitákba bonyolódni."

Persze a női mell sokaknak sokfélét jelent, de az tény, hogy évmilliók óta minden csecsemőnek szüksége van rá. Éppen ezért a Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság a közelmúltban hirdette meg a Bababarát terület akciót. Ennek lényege, hogy az intézmények, üzletek, éttermek biztosítják a kicsik pelenkázásának, nyugodt szoptatásának, illetve etetésének körülményeit, s ennek fejében kihelyezhetik a Bababarát terület logót és viselhetik a kitüntető címet.

"Ennek a kezdeményezésnek nem az a célja, hogy elszigetelje a szoptató mamákat, hanem az, hogy mindazok, akik saját döntésük, igényeik alapján nyugodt körülmények között szeretnének szoptatni, ezt is megtehessék. A kisbabák ugyanis egy bizonyos életkor felett meglehetősen érdeklődővé válnak, s ezért olyan helyen, ahol zajlik az élet, sok az érdekesség, nehéz megszoptatni őket" - tudtuk meg a szoptatási szaktanácsadótól.

Ez a cikk nem felszólító módban íródott, tehát senkit sem kötelez, kér arra, hogy nyilvános helyen szoptasson, hiszen nem egyforma neveltetésben részesültünk, nem egyforma értékrenddel bírunk. Csak éljünk vele együtt és törekedjünk arra, hogy senki se érezze magát kellemetlenül, ha egy ilyen szituációba csöppen. Ez a lehető legjobb a babának.