Sárgabarackos pite

Vágólapra másolva!
Szeonja van a sárgabaracknak. Nem csak lekvárt, de süteményt is készíthetünk belőle.
Vágólapra másolva!

Hozzávalók: 250 g omlós tészta, 40 dkg sárgabarack, 20 dkg barnacukor, 1 db vaníliarúd, 4 db tojás sárgája, 2 dl tejszín.

Omlós tésztához: Tegyünk 20 dkg lisztet egy keverőtálba, daraboljunk bele 15 dkg jéghideg vajat, ízesítsük kevéske sóval. Morzsoljuk össze, majd pár evőkanál hideg vízzel dolgozzuk el. Gyúrjuk jól össze, és felhasználásig célszerű hűtőben pihentetni.

Az omlós tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk ki fél centi vastagságúra, majd béleljünk ki vele egy vajjal és liszttel megszórt peremes piteformát. Helyezzük el benne ízlésesen a félbevágott és kimagozott barackokat.

Öntsük egy tálba a tejszínt, a cukrot és a tojás sárgáját. Vágjuk kétfelé a vaníliarudat, késsel kapargassuk ki a magjait, majd azt is keverjük hozzá. Öntsük a barackokra, és tegyük a sütőbe. Süssük 140-150 fokon kb. 40-45 percig. Ha elkészült, várjunk vele, míg kihűl, és csak ezután vágjuk cikkekre.