Okos ételválasztás üzleti ebédeken

Vágólapra másolva!
Ha egy üzleti ebéd jól sikerült, az majdnem mindig hatással van a bizniszre is, ezért nem mindegy, hogy mit szolgálunk fel vagy mit rendelünk.
Vágólapra másolva!

Egy üzleti ebéden a társadalmi érintkezés, az üzleti kapcsolatok építése a lényeg, nem pedig az öncélú evészet.

Tíz év a nagykövet konyhájában sok idő, talán elég volt arra, hogy kitapasztaljam, milyen fogások váltak a vendégek kedvenceivé. Különböző alkalmakra slágerkajákat szervíroztunk, de volt néhány, amely a tiltólistára került. Pár szempont ahhoz, hogy miként is álljunk neki egy hivatalos vendéglátás megszervezésének.

A terített asztal melletti megbeszélések tárgya mindig fontos, ezért lehetőleg olyan ételsort kell összeállítani, amelynek a felszolgálása és elfogyasztása nem vonja el a figyelmet a beszélgetés témájáról.

Az omlett mindig tuti recept. Akár elő is lehet készíteni. A tojáshoz tejszínt kell verni és reszelt sajtot adni hozzá. A keveréket serpenyőben felhevített olívaolajba kell önteni, és ha a tojás alsó része már megdermedt, akkor egy félmaréknyi reszelt sajtot szórunk a tetejére. Nincs már hátra, mint felgöngyölni a tojásokat, és sorjában egy sütőlapra helyezni őket - pont annyit, amennyi vendéget várunk. Az omletteket a reggeli kezdete előtt öt perccel kell forró sütőben felforrósítani. Nagy tányérra helyezzük őket, mellé friss, ropogós salátaleveleket és füstöltlazac-szeleteket tálalunk. Kenyeres kosában péksüteményt, pirítóst, kis tányérokban pedig vajat és lekvárt teszünk az asztalra. Frissítőként jéghideg, lehetőleg frissen facsart gyümölcslevet, forró feketekévét, valamint teát szolgáljunk fel.

Ami tilos, az a szálkás halkészítmény, a héjas rák, kagyló, a nyers hagyma, fokhagyma vagy az erős paprika használata! Érdemes megtudakolni a vendégek vallási hovatartozását is - ha lehet, általában mellőzzük a sertéshúsból készült alapanyagok felhasználását.

Egy-egy üzleti ebéden fontos, hogy nem illik kérdezősködni a vendégek vagyoni és családi állapota iránt. Tabu téma az intim és egészségügyi kíváncsiság, de a pártállást sem illik kérdezni. Illetlenség a vallási hovatartozás kérdezése, de a kissebségre való utalás sem vet jó fényt a kérdezőre.

A munkaebédeket gyors ebédnek is szoktuk nevezni. A vendégek az érkezéstől számítva öt-tíz percen belül már az asztalhoz is ülnek, ekkor már el is kell kezdeni az ételek felszolgálását. Elsődleges szempont, hogy mindig könnyű menüsort állítsunk össze. Italként ásványvizet, esetleg könnyű fehérbort, illetve feketekávét szolgáljunk fel.

Ilyenkor tavasszal spárgakrémlevessel kezdjünk, főfogásként borjúrétest párolt zöldségekkel, befejezésképp pedig bazsalikomos epersalátát réteskosárban szolgáljunk fel. Vigyázzunk, hogy az adagok ne legyenek túl nagyok, és figyeljünk arra is, hogy az egész menüsor elfogyasztása után a vendégek érezzék jóllakottnak magukat.

Nem ajánlott csontos kacsát vagy csirkehúst készíteni - ezeket a feldolgozáskor csontozzuk ki, a kacsamell bőrét pedig húzzuk le. Kerüljük a túlzott zsiradék felhasználását. Kizárólag szálkátlanított halat készítsünk. A siker érdekében használjunk bőségesen friss fűszernövényeket. Az ételsor összeállításánál vegyük figyelembe az alapanyagok színét, próbáljunk harmóniát teremteni a tányérokon. Maguk a felhasznált anyagok dekorálják a saját színükkel a tányért, ne használjunk felesleges dekorációt. Tapasztalatból tudom: mindig az egyszerű dolgok a legnagyszerűbbek.

Állófogadások zakóban és zárt cipőben

Ez a trendi fogadástípus kezdetét vagy épp befejezését jelenti egy nagyobb kaliberű üzleti, társadalmi vagy épp hivatali eseménynek. A "dress code" általában a férfiaknak zakó, a hölgyeknek pedig blúz és zárt cipő. Ilyenkor alkalom nyílik informális beszélgetésekre, az emberek tehát poharakkal a kezükben álldogálnak, és harapásra elfogyasztható ételeket fogyasztanak.

Ha valaki jó vendéglátó, akkor érdeklődik a vendégek táplálkozási szokásai után. Fontos tudni, hogy a vendégek közül szenved-e valaki például ételallergiában. A pályám során volt olyan időszak, amikor éveken keresztül gluténmentesen kellett akár 400 fős koktélparti menüjét is elkészítenem: nem használhattam lisztet, zsemlemorzsát, kenyérféleségeket, de az olyan szószokat is mellőznöm kellett, amelyeknek a sűrítéséhez lisztet használnak.

Az általam elkészített falatkák 60 százaléka vegetáriánus volt, hiszen gondolnom kellett azokra is, akik nem esznek húst. A hideg falatkák közül a füstöltlazac-kanapé kaporral, a rozmaringszárra fűzött koktélparadicsom mozzarella sajttal, a füstölt sonka sárgadinnyével, a spárgafejek pulykasülttel, valamint a paprikalekvárba mártott sajtkocka fekete kenyéren volt a sláger. A meleg kínálat lehetetlen volt zöldségtempúra, pesztós pizza, szezámmagos csirkefalatok, ropogósra sütött zsályalevelek, rákfalatkák vagy fehér csokoládéba mártott eperszemek nélkül.

A pohárban kínált krémlevesnek is mindig nagy sikere volt: télen melegítő, nyáron hűsítő levest töltöttünk a pohárkákba, a vendégek az ételt egy-egy rozmaringos kenyércsíkkal kortyolgatták. Kanalat nem adtunk hozzá, hiszen a leves nem tartalmazott darabos anyagokat, ezért csak szürcsölni kellett.