Beálltak Gyurcsány mögé a szocialisták

Vágólapra másolva!
Egyhangúan bizalmat szavazott a miniszterelnöknek kedden az MSZP képviselőcsoportja. Lendvai Ildikó frakcióvezető szerint minden képviselőjük kiáll a reformok mellett, és nemet mondanak a Fidesz elnökének ultimátumára. Gyurcsány Ferenc szerint vereséget szenved az, aki meghátrál "Orbán, a radikális" elől. A Fidesz szerint viszont a frakció döntése azt mutatja, hogy az MSZP nem demokrata párt. 
Vágólapra másolva!

Egyhangú szavazással bizalmáról biztosította Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt az MSZP képviselőcsoportja - jelentette be a frakció négy és fél órás zárt tanácskozása után Lendvai Ildikó. A frakcióvezető azt mondta: minden hozzászóló támogatta a kormányfőt, még azok a polgármesterek, megyei közgyűlési vezetők is, akiket vasárnap nem választottak újra. A szavazás eredménye azt jelenti, a képviselőcsoport pénteken is bizalmat szavaz majd a kormánynak az Országgyűlés rendkívüli ülésén.

Lendvai elmondása szerint igent mondtak a program folytatására, és - Orbán hétfői bejelentésére utalva - nemet az alkotmányos kereteken túllépő politikára és az ultimátumra. A bizalomnak van feltétele, a reformokat tovább kell vinni, részletesen kidolgozni, azokról párbeszédet kell folytatni - tette hozzá a politikus.

A miniszterelnök megköszönte a frakcióülésen elhangzott hozzászólásokat, és azt mondta, ezek figyelembe vételével folytatja a kormány a munkáját. Gyurcsány Ferenc ismételten sajnálatát fejezte ki, ha bárkit megsértett volna a balatonöszödi találkozón elhangzott beszédével.

A Fidesz szóvivője, Szijjártó Péter erre reagálva azt mondta: "Ha az MSZP valóban demokrata párt lenne, ma megtehette volna az első lépést Gyurcsány Ferenc menesztése érdekében". A szóvivő szerint "már-már szánalmas az, ahogy Gyurcsány Ferenc mániákusan ragaszkodik saját hatalmához". "Attól sem riad vissza, hogy kutyakomédiát rendezzen az Országgyűlésben. Egy kibővített frakcióülést rendez a parlamentben, és így kívánja a mostani döntést ismételten meghozatni" - mondta Szijjártó Péter a pénteki bizalmi szavazásra utalva, ahová a Fidesz és a KDNP nem megy el.

Blogjában is rendületlenséget kért

"Aki menekül, az elbukik" - írta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök keddi blogbejegyzésében, amelyben Orbán Viktor ultimátumára reagált. A kormányfő szerint "a vita arról szól, hogy Orbán nem ismeri el a parlament legitimitását", és "diktálni akar".

"Orbán azt akarja, hogy a baloldaliak és liberálisok gyáván megfutamodjanak, majd egy év múlva előrehozott választások legyenek, ahol egy megfélemlített balliberális oldal áll majd a radikálisokkal szemben. Aki ebben az ügyben Orbán, a radikális előtt meghátrál, az vereséget szenved" - fejtegette a miniszterelnök internetes naplójában. Gyurcsány kijelentette: a tét az, hogy elvész-e az "erős, büszke, hiteles" baloldal és liberalizmus, és győznek-e a "populisták és radikálisok".

Az [origo] kormányhoz közeli forrásból származó információi szerint Gyurcsány lényegében ugyanezt mondta el a szocialista képviselőknek az MSZP zárt frakcióülésén. A megbeszélésen részt vevő egyik, neve elhallgatását kérő képviselő az [origo]-nak azt mondta, "őszinte" a hangulat, a párt pedig egységes, különösen azután, hogy Orbán bejelentette az ultimátumot. "Ez abszurd, ezzel nem lehet mit kezdeni" - fogalmazott egyikük. Horn Gyula az [origo] tudósítójának kijelentette: "Kiállunk Gyurcsány Ferenc mellett, egységes a frakció".