Tűzijátékkal és összeborulással zárják a kampányt

Vágólapra másolva!
A kormánypártok vezetői szónoklatokkal, míg Tarlós István Fidesz által is támogatott független jelölt zenés rendezvénnyel zárta az önkormányzati választási kampányt. Az MSZP és az SZDSZ egyik fő témája a jobboldal volt, Tarlós pedig arra kérte a Kossuth téri tüntetőket, menjenek haza. Olvassa el összefoglalónkat és tudósításainkat a kampányzárókról!
Vágólapra másolva!

A Fidesz provokációról beszélt

Két nagyon különböző kampányrendezvényt tartottak csütörtökön Budapesten. A SYMA-csarnokban a kormánypártok gyűléseztek, ahol felszólaltak a szocialisták vezetői és az MSZP-SZDSZ közös főpolgármester-jelöltje, Demszky Gábor. Fő témájuk a politikai ellenfél volt. Demszky Gábor például azt mondta, a jobboldal és a szélsőjobboldal eddig példátlan módon összefogott, és ennek eredményei lettek a múlt heti zavargások.

Gyurcsány ennél kevésbé keményen, de azért támadta az ellenzéket. "A rossz politikus csak azt mondja, amit az emberek hallani szeretnének" - mondta nyilvánvalóan Orbánra utalva, akit már többször is populistának neveztek a szocialisták.

A Fidesz egyébként nem is tartott kampányzáró rendezvényt, és elítélte a kormánypártok gyűlését. A legnagyobb ellenzéki párt szerint ugyanis a kormánypártok provokálják az embereket saját rendezvényükkel. Emlékeztettek arra, hogy múlt héten a Fideszt a kormánypártok a szeptember 23-i nagygyűlés elhalasztására kérték a közhangulat miatt. Az ellenzéki pár szóvivője, Szijjártó Péter a tiltakozást megtoldotta azzal: "A Gyurcsány Ferenc hazugságai miatt jogosan felháborodott, és az ország sorsa iránt okkal aggódó embereket tisztelettel megkérjük, hogy ne üljenek fel az újabb kormányzati provokációnak, és ne zavarják meg az eseményt."

Az MSZP és az SZDSZ gyűlésének résztvevői egyébként tudósítónk beszámolója szerint rendkívükl gyorsan el is hagyták a helyszínt Gyurcsány beszéde után, valamivel hat óra előtt.

Pár perccel később pedig egy teljesen más típusú kampányzáró rendezvény kezdődött a III. kerületben: a jobboldali pártok, köztük a Fidesz által is támogatott főpolgármester-jelölt, Tarlós István hívta zenés rendezvényre támogatóit. A Fidesz részéről nem volt ott meghatározó politikus, bár Bús Balázs, a kerület fideszes polgármesterjelöltje elment, de nem szólalt fel. Tarlós is ellenfele piszkálására fordította beszéde egy részét, de némileg meglepő módon utalt egy esetleges vereségre is. Legalábbis megkért mindenkit arra, hogy az eredményektől függetlenül őrizze meg nyugalmát, hitét, reményét.

A következő oldalakon olvassa el az MSZP-SZDSZ és Tarlós István kampányzáró rendezvényéről szóló tudósításainkat!


Beautiful day - MSZP-SZDSZ

16:51

A U2 Beautiful day című számára együtt vonult be a SYMA csarnokba Gyurcsány Ferenc, Hiller István, Demszky Gábor és Molnár Gyula az MSZP és az SZDSZ közös kampányzáró rendezvényén. Elsőként Weinek Leonard zuglói SZDSZ-es polgármester-jelölt szólalt fel. Arról beszélt, hogy alapvető szemléletváltás kell ahhoz, hogy Zugló sikeres legyen. Szerinte nélkülözhetetlen a párbeszéd és a civilek bevonása, szélesebb körben kell együtt dolgozni, nem csak a kerületen belül.

17.07

Molnár Gyula, az MSZP budapesti elnöke úgy kezdte beszédét: nehéz kampány volt, sok problémát maguknak okoztak, sok gond jött magától. Úgy vélte azonban, hogy minden visszajelzés azt mutatja, az emberek bíznak bennük. Molnár úgy folytatta: kiderült a kampányban két fontos dolog. Az egyik, hogy Tarlós nem független. Az is kiderült, hogy szerinte nincs programja, nincs elképzelése a városról. Emellett kiderült az is, hogy Orbán Viktor játszik a szavakkal (legális vagy legitim-e a kormány), amikkel az embereket össze tudja zavarni - mondta Molnár. Szerinte ezt azért teszi, mert nincs mondanivalója. Közölte azt is, hogy az MSZP arra készül, megtartja azokat a kerületeket, amelyeket az elmúlt években irányított. Emellett több kerület megszerzéséért is "szorítanak": így Óbuda, Újpest, Zugló irányítását is szeretnék átvenni.

17:19

Demszky Gábor SZDSZ-es főpolgármester azt mondta, vasárnap győzni fog a koalíció - ebbe vélhetően saját maga győzelmét is beleértette -, annak ellenére, hogy szerinte a jobboldal és a szélsőjobboldal eddig példátlan módon összefogott. Kijelentette, ami a városban történt a múlt héten, az ennek az összefogásnak volt az eredménye. Szerinte az uszító beszédek és a rombolás között összefüggés van. Azt mondta, amit neki ígért Gyurcsány, azt maradéktalanul betartotta. Ennek köszönhető szerinte a négyes metró építése, az utak felújítása. A Kossuth téri békés tüntetők pedig, így Tarlós "Független" István vagy Schmitt "Független" Pál ugyanazt akarják mint a köztörvényes bűnözők - Budaházy György- a kormány lemondásán kívül a fővárosi közlekedés blokkolását, adómegtagadást, káoszteremtő képtelenséget - mondta, majd folytatta: népszavazást, Gyurcsány lemondását és bebörtönzését, Orbán örökös miniszterelnökségét, szakértői kormányt akarnak, márpedig ezek szerinte alkotmányellenes blődségek. Ebből azt a következtetést lehet levonni: összenőtt, ami összetartozik, és a cél Orbán Viktor politikai túlélése- vélte Demszky.

17:32

Hiller István MSZP-elnök szerint ennyit még nem beszéltek önkormányzati választás tétjéről, mint most, pedig már ötödször van helyhatósági szavazás. Szerinte azonban mindig is nagy volt a tét. A pártelnök szocialista győzelmet vizionált, és azt mondta, a sikeres MSZP-s politikusok jelképe Molnár Gyula kellene legyen. Ezután Demszkyt is megdicsérte: elmesélt egy anekdotát, e szerint amikor a frankfurti polgármesternél járt, a városvezető Budapestet Demszkyvel azonosította. Gyurcsányhoz is szólt, azt mondta, mindannyian ott állnak a miniszterelnök mögött. Megjegyezte: együttműködés kell a sikerhez a kormány és a főváros között.

17:55

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök csak nagy taps után tudta elkezdeni beszédét. Amikor szóhoz jutott, azt mondta, a jó politikus hallja az emberek szavát, de hallja azt is, ami füllel nem hallható, azok hangját is, akik még nem választanak. A rossz politikus viszont csak azt mondja, amit az emberek hallani szeretnének - tette hozzá, majd azzal folytatta: aki az emberekre hivatkozik és azt mondja, politikája válasz az igényekre, az képtelen megérteni, hogy nem csak a máról, a holnapról is szól a politika. Gyurcsány szerint az ő politikája nem ilyen, mert megpróbál kitörni a pillanat fogságából.

"Amit ma mondanak az emberek, az fontos, de nem az egyetlen. Látni kell azt is, mit mondanának holnap. A holnapért is van felelősség"- mondta. "Nekem van bátorságom új Magyarországot építeni - közölte a miniszterelnök. Megjegyezte: "ha Orbánnak van mit a szememre vetnie, akkor az az, szem voltam a láncban, az illúzió láncában". "Túl sokáig engedtem, hogy annak az illúziónak a rabja legyek: teremthető egy jobb Magyarország, de megspórolható az erőfeszítés, csak egy jó kormányt kell választani hozzá. De önmagában senki sem teremthet emelkedő országot, csak a gürcölő polgárok sokasága" - mondta. Gyurcsány beszéde után, hat óra előtt pár perccel befejeződött a kampányzáró, a rendezvény végén is a U2 nótája szólt.


Ábrándos szép napok - Tarlós

18:21

Megkezdődött Tarlós István kampányzárója is. Békásmegyeren a panelházak között a Csobánka téri közösségi ház előtt több száz ember gyűlt össze. A program a Dolly Roll koncertjével indult, elénekelték többek között az Ábrándos szép napok című dalt. Főleg idősek és kisgyerekes családok érkeztek. Sokan állnak sorba túróscsuszáért. Tarlós vadászkürtök hangjára lépett a tömeg elé.

18:50

Tarlóst stábjának egyik tagja úgy konferálta fel, ő csak egyszer, de egy életre választott feleséget, hitet, várost. Ezzel vélhetően Demszkyt akarták piszkálni, akinek már több felesége is volt. Tarlós azzal kezdte beszédét: "otthon vagyok". mint mondta, bejárta Budapest 22 kerületét, és 23-ikként hazaérkezett Óbuda-Békásmegyerre. "Sokáig abban a szemben lévő házban laktam" - bizonygatta, hogy ő igazi lokálpatrióta. arlós azt mondta, Budapest élén olyan együttműködést szeretne megvalósítani, mint amilyen Óbudán volt az elmúlt 16 évben. Hangsúlyozta, ő a kerületet mindig polgári, liberális és szocialista erőkkel együtt vezette.

A politikus szerint sajnálatos, hogy kiforgatják az általa gyakran használt rend szót, de hangsúlyozta, Budapestnek rendre és törvényességre van szüksége. Azt mondta, olyan fejlesztésekre van szükség, amelyeknek megvan a reális anyagi fedezete. Be kell fejezni a négyes metrót, meg kell oldani a közlekedés problémáit, és a mainál nagyobb szabású panelprogramot kell elindítani. A Kossuth téri tüntetőknek azt üzente, ne adjanak lehetőséget a provokációra és a garázda randalírozásra. Szetrinte a demonstráció valószínűleg nem vezet eredményre, ezért azt ajánlotta a tiltakozóknak, péntek este menjenek haza, és várják meg a választások eredményét. Tarlós szerint az elmúlt hetek eseményei bizonytalanná tették a választások kimenetelét, de mindenkit arra szólított fel, az eredményektől függetlenül őrizze meg nyugalmát, hitét, reményét.

18:56

Vendégként Derce Tamás, Újpest ugyancsak független polgármestere szólalt fel, és azt mondta, nem lehet feltételes módban beszélni, mert biztos, hogy Tarlós nyerni fog. Felidézte, hogy együtt kezdték a polgármesterséget, és együtt léptek ki abból a pártból, amely szerinte kifordult önmagából. Ezzel az SZDSZ-re utalt. Derce egyébként biztos benne, hogy Tarlós jobban tudja majd vezetni a fővárost, mint Demszky.

18:59

A politikai felszólalások után a Budapest Cigányzenekar játszott, a zenekar vezetője azt mondta, a hazai cigányság is támogatja Tarlóst, mert ők is változásokat akarnak. A kampányzáró inkább utcabál jelleget kezd ölteni.

19:27

Az egyik fellépő, Beregszászi Olga színésznő az [origo]-nak azt mondta, azért támogatja Tarlóst, mert fantasztikusnak tartja. Meg tudja állítani az ármánykodást, tőle kellene tanulnia a jobboldali politikusoknak, hogyan lehet szembeszállni a liberális sajtóval, és végigmondani azt, amit mondani akarnak - mondta a színésznő munkatársunknak, aki beszámolt arról is, hogy sok gyerek eszi a Tarlós-kotta nevű süteményt, amelynek tetején a főpolgármester-jelölt neve olvasható.

19:57

Fellépett a United zenekar is, amelynek frontembere munkatársunk kérdésére azt mondta, az ő fellépésüknek semmi köze a politikához, ők profi zenészek, ha felkérést kapnak, azt elvállalják. Rajtuk kívül egyébként az előzetes program szerint felkérték még többek között Gáspár Lacit, Vikidál Gyulát és Homonyik Sándort is. Az estét a tervek szerint tűzijátékkal zárják.