Békés éjszakát jósol több tüntető - online tudósítás

Vágólapra másolva!
A Kossuth tér este nyolc órára megtelt, az [origo] által megkérdezett tüntetők békés éjszakát jósolnak. Orbán Viktor szerint a Gyurcsány-kormánynak bíróságon kell felelnie hazugságaiért. Elhalasztotta a szombatra tervezett nagygyűlését a Fidesz. Csütörtökön a bíróság meghozta az első végzéseket a hétfő éjszakai rendbontókkal szemben. Kövesse percről percre a tüntetésekkel kapcsolatos nyilatkozatokat, illetve a Kossuth téren zajló eseményeket!
Vágólapra másolva!

22:28

Az [origo] tudósítója két kiskunmajsai hagyományőrző huszárral találkozott a Kossuth téri tömegben. A huszárok szerint több társuk is érkezik majd még a tüntetésre.

22.20

Tudósítónk szerint sokkal kevesebb a rendőr a Parlament melletti elzárt területen, mint szerdán. Egy rendőr azonban kérdésünkre azt mondta, ugyanakkora a készültség, csak legfeljebb itt nem látszik.

21.40

"Lassú víz partot mos" - mondta az [origo] tudósítójának két Kossuth téri tüntető, akik állítják, amíg változás nem lesz, addig ki fognak járni. Megjegyezték, amíg egy vagy két rendbontó is van, addig ki kell jönni a Kossuth térre, erősíteni a tömeget, hogy ezzel is jelezzék, nem a törés-zúzás a megoldás. Szerintük csüggedésre semmi ok, mert az igaz ugyan, hogy a kormánypártok reakcióiból nem úgy tűnik, hogy bármi is változna, de "ha az ábécében elfogy a kedvenc joghurtod, és rendelsz belőle újra, annak is van átfutási ideje".

21:14

"Tüntetés Budapesten a labanc kormány ellen" címen nagygyűlést tart a MIÉP szeptember 22-én, pénteken a Rákóczi téren - derült ki a Kossuth téri tüntetésen osztogatott szórólapokból. Az [origo] tudósítója két tüntetőt kérdezett azzal kapcsolatban, hogy a Klubrádión ma Bolgár György műsorában hallgatók felvetették: néhányan pénzt kapnak a demonstráción való részvételért. Ilyesmiről egyikük sem hallott.

21.05

Orbán Viktor azt mondta a tv2 Tények című műsorában, hogy a kormány meghamisította a költségvetés számait, ezért büntetőjogi és pénzügyi felelősséget kell vállania Gyurcsány Ferencnek és a kormánynak. A teljes interjút késő este sugározza a csatorna.

20.55

Egy fiatalembert a Vértanúk terénél elkaptak a rendőrök. Tudósítónk már csak a rendőri intézkedést látta, több járókelő azonban azt mondta, kés volt az őrizetbe vett férfinél.

20:00

A Kossuth tér teljesen megtelt - jelentette az [origo] helyszíni tudósítója, aki szerint a rendezvény hangulata kezd a Sziget Fesztiváléhoz hasonlítani. Többen sátraznak, és különféle árusok jelentek meg: pólókat, mézeskalácsot és amerikai hotdogot is árulnak. Az [origo] által megkérdezett tüntetők szerint ma éjszaka már nem várhatók összecsapások, "az éjszakai bunyók már lecsengőben vannak". Vitéz Matovics István, a Nemzetőrség nevű mozgalom vezetője elmondta: napközben több rendbontó is zavarta a rendezvényt, többen részegen érkeztek.

18:23

A Magyar Helsinki Bizottság nevű jogvédő szervezet sajótközleményben hívta föl arra a figyelmet, hogy a jogszerűség és arányosság elvét a kiélezett helyzetben is tiszteletben kell
tartani a rendőri intézkedések során. A jogvédők szerint az elmúlt éjszakák eseményeiről a sajtóban megjelent fotók és videófelvételek az utcai erőszakos cselekményekben részt nem vevő személyek elleni indokolatlan, aránytalan rendőri fellépésre utaló képeket is tartalmaznak. Azt mondták: ki kell vizsgálni a rendőrség által elkövetett esetleges túlkapásokat is, és el kell marasztalni az aránytalanul súlyos erőszakot alkalmazó rendőröket.