Alsó szinten hullottak fejek a viharpánik miatt

Vágólapra másolva!
Egy főosztályvezetőt és egy tűzoltót kirúgtak, egy meteorológus és két katasztrófavédelmis ellen fegyelmit indítottak - ez lett a vasárnapi viharpánik ügyében indított kormányzati vizsgálat eredménye. Kiderült, hogy a tűzijáték szervezőivel kötött szerződés katasztrófaterve nem tartalmazta, hogy előzetesen tájékozódni kell az időjárásról.
Vágólapra másolva!

Több mulasztást és hiányosságot állapított meg az a vizsgálat, amelyet az augusztus 20-i, legalább négy halálos áldozatot követelő viharpánik ügyében indított a kormány - közölte a vizsgálat lefolytatásával megbízott Szilvásy György kancelláriaminiszter kedd délutáni sajtótájékoztatóján. Ennek nyomán felmentették Bodor Tibort, a Miniszterelnöki Hivatal főosztályvezetőjét, aki a tűzijátékot szervező Nexus Kft-vel kötött szerződést aláírta.

A vizsgálat megállapította ugyanis, hogy a kormány és a szervező cég közötti szerződés katasztrófatervében hiányosságok voltak. A terv nem szólt például arról, hogy előzetesen tájékozódni kell az időjárásról - mondta el a kancelláriaminiszter. (A Nexus Kft. korábban azt ígérte, hogy a kormányzati vizsgálat után nyilatkozik, de a Szilvásy sajtótájékoztatója utáni megkeresésünkre is azt válaszolta, kedd este vagy szerda reggel ad csak ki közleményt a vizsgálatról.)

Fegyelmi az email miatt

Szilvásy elmondta, fegyelmi indul az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) ügyeletese ellen, mert nem ellenőrizte, hogy a viharról szóló riasztást tartalmazó e-mailt elolvasták-e az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon. A kancelláriaminiszter szavaiból kiderült: a vonatkozó kormányrendelet szerint a meteorológusoknak nemcsak e-mailben, hanem faxon és telefonon is le kell adniuk a szükséges jelzéseket - ez esetben a piros szintű riasztást. (Azt már hétfőn közölte a miniszter, hogy az OMSZ vasárnap este 19:39-kor küldött egy e-mailt az OKF-nek a közelgő viharról, az üzenetet azonban csak 23:30 körül, vagyis jóval a tragédia után olvasták el.) Ezzel kapcsolatban felmentették Nyitrai Béla tűzoltó alezredest is, akinek a katasztrófavédelem ügyeleteseként olvasnia kellett volna az e-mailt.

A kancelláriaminiszter közölte azt is, vizsgálják majd az OMSZ vezetőjének, Dunkel Zoltánnak, a katasztrófavédelmisek főigazgatójának, Tatár Attilának és helyettesének felelősségét is. Ezen kívül fegyelmit indítottak két katasztrófavédelmis osztályvezető, Bodnár Sándor és Demeter István ellen. Szilvásy ugyanakkor ezzel együtt úgy érvelt, hogy egyik szervezet sem jelzett előre olyan erősségű vihart, mint ami végül is bekövetkezett, és ez volt az egyik oka, hogy a rendezvényt nem fújták le korábban az illetékesek.

Az államtitkárokat megkímélték

Szilvásy György csak két kérdést engedélyezett a sajtótájékoztatón, majd távozott. Ezzel lezárult a hétfőn délelőtt indított vizsgálat a legalább négy halálos áldozatot követelő augusztus 20-i viharpánik ügyében. A vizsgálatot az ellenzéki Fidesz több alkalommal is bírálta, egyebek mellett azért, mert azt az Szilvásy György vezette, aki elismerte, neki is jogában állt volna lefújni a tragédiába torkolló rendezvényt, amelyre egyébként épp az általa vezetett hivatal adott megbízást. A miniszter azonban arra hivatkozott, hogy nem voltak információi a közelgő veszélyről.

A kancelláriaminiszter közlése szerint a Miniszterelnöki Hivatalban rajta kívül még három személynek lett volna lehetősége leállítani a tűzijátékot: Bodor Tibor főosztályvezetőnek, Tóth Miklós szakállamtitkárnak és Gál J. Zoltán államtitkárnak, utóbbi azonban külföldön volt. Négyőjük közül végül a legalacsonyabb beosztású személyt küldték el.

A MeH illetékesei mellett lefújhatta volna a rendezvényt Demszky Gábor főpolgármester is, ő azonban hasonló módon érvelt, mint Szilvásy, nevezetesen, hogy nem kapott semmilyen előrejelzést a készülő viharról. Kiderült, egyedül a rendőrség kért információt az Országos Meteorológiai Szolgálattól, de ők is csak röviddel a rendezvény előtt, és akkor már nem látták értelmét lefújni. Pedig már péntek-szombaton lehetett tudni - az [origo] időjárásrovata is többször figyelmeztetett rá -, hogy viharok várhatók vasárnap délutánra, illetve estére.