Demszky ragaszkodik az önálló BRFK-hoz

Vágólapra másolva!
Az önálló Budapesti Rendőr-főkapitányság megtartása mellett foglalt állást szerdán Demszky Gábor főpolgármester. Az SZDSZ-es politikus így nyíltan szembefordult a kormány eredeti elképzelésével, amely szerint regionális kapitányságok vennék át a fővárosi és megyei rendőrkapitányságok helyét. Demszky a kérdést szakmai szempontok alapján szeretné megvitatni, így az szerinte nem okoz majd koalíciós feszültséget.  
Vágólapra másolva!

Bár a kormány régóta ismert célja, hogy a fővárosi és megyei rendőrkapitányságok helyére regionális kapitányságokat állítson, Demszky Gábor főpolgármester szerint Budapest önálló rendőrséget érdemel. "Minden eszközzel azon leszek, hogy a rendőrség regionális átszervezését észérvekkel és szakmai érvekkel megakadályozzam" - jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján az SZDSZ-es politikus.

A sajtótájékoztatón Demszky elmondta, hogy a főváros a BRFK erősítését, nem pedig leépítését és a Pest megyei Rendőr-főkapitánysággal való összevonását tartja kívánatosnak, mivel egy esetleges átszervezés rontaná a bűnmegelőzés jelenlegi színvonalát. "Ne rontsuk el azt, ami jól működik, jól bevált!" - mondta, hangsúlyozva, hogy minden európai fővárosnak saját rendőrsége van.

A főpolgármester a kérdést a nyári szabadságok után szükség esetén a fővárosi közgyűlés elé vinné. Arra az újságírói kérdésre, hogy az SZDSZ álláspontja egységes-e a kérdésben, elmondta, meglehetősen önálló véleményről van szó, amit nem csak mint SZDSZ-es politikus, hanem mint választott főpolgármester képvisel. Egy másik kérdésre reagálva elmondta, hogy a koalícióban nincs feszültség, a kérdést pedig nem politikai, hanem tisztán szakmai szempontok alapján szeretné eldönteni. "Számomra ez nem pártpolitikai kérdés" - mondta, hozzátéve, hogy a BRFK sorsát szeretné megvitatni Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszterrel, valamint szükség esetén Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel is.

"Sok csatát nyertünk"

Demszky Gábor szerint Budapesten az elmúlt években világossá vált, hogy ki miért felelős: a fővárosi önkormányzat a bűnmegelőzésre, a rendőrség a bűnüldözésre koncentrál, ehhez már kialakult a megfelelő szervezeti rend. A főpolgármester hangsúlyozta, hogy a legfrissebb adatok szerint a budapestiek 71 százaléka elégedett a BRFK munkájával, 2005-ben pedig Budapest számított Európa egyik legbiztonságosabb fővárosának. "A bűnözés elleni háborút még nem nyertük meg, de az elmúlt két-három évben sok csatát nyertünk" - tette hozzá.

Demszky többek között kiemelte, hogy 2006 első felében a növekvő országos tendenciával ellentétben Budapesten majdnem harmadával csökkent a halálos balesetek száma, a körülbelül 5 000 rendőrségi akciónak és razziának köszönhetően pedig jelentősen csökkent a turistákat leginkább zavaró zseblopások, erőszakos koldulások, rablások és pénzváltási visszaélések száma.

Gergényi Péter, Budapest rendőrfőkapitánya emellett elmondta azt is, hogy jelenleg a fővárosban majdnem 50 százalékos a bűncselekmények felderítési aránya, ez pedig állítása szerint az európai átlagnál jóval magasabb. "Erre az első félévünkre büszke vagyok" - vallotta be Gerényi, aki szerint mindez nem jöhetett volna a lakosság, a turisták és a kerületi önkormányzatok támogatása nélkül. "Olyan komoly támogatást kaptunk, hogy le a kalappal" - mondta a rendőrfőkapitány.

Demszky Gábor azt is kiemelte, hogy a főváros 2002 óta 1,1 milliárd forinttal támogatta a BRFK-t, az idei költségvetésből pedig 220 millió forintot fordítanak a rendőrség közvetlen támogatására. "Ez a főváros igen szűk lehetőségeihez képest nagyon sok pénz" - mondta a főpolgármester, hozzátéve, hogy a támogatásból a BRFK idén 10 új rendőrségi járművet és új számítógépes hálózatot vásárolhatott, de jutott a főváros pénzéből a legkiválóbb utcai járőrök jutalmazására is.