Ma este eldől, ki mehet egyetemre

Vágólapra másolva!
Késő este meghúzzák és kihirdetik a felvételi ponthatárokat. Eldől, hány ponttal lehet idén bejutni az egyes felsőoktatási intézményekbe. A Felvételi Információs Szolgálat a tavalyinál magasabb ponthatárokat jósol, és egy felmérés szerint a középiskolából kikerülő jelentkezők többsége is pesszimista saját felvételijével kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

Várhatóan szerda késő estére eldől, idén hány ponttal lehet bejutni az egyes felsőoktatási intézményekbe. Elsőként az Országos Felsőoktatási Információs Központ (OFIK) honlapján lehet majd megnézni a ponthatárokat, melyeket egy számítógépes program számol ki az irányszámok, az adott szakra jelentkezők létszáma és felvételi pontszáma összevetésével. A ponthatárokkal kapcsolatos fontosabb információkat az [origo]-n is nyomon lehet majd követni este. A Felvételi Információs Szolgálat (FISZ) nonstop telefonos ügyfélszolgálatot üzemeltet azok számára, akik nem lesznek internetközelben.

Azt, aki a felvételi jelentkezési lapján megadta mobilszámát, SMS-ben is értesíteni fogják arról, hogy melyik intézménybe, milyen szakra vették - vagy éppen nem vették - fel. A ponthatárok megállapítása után az OFIK közel 290 000 sms-t fog kiküldeni szerda éjjel és csütörtök hajnalban. Mindenki több üzenetet is kap majd attól függően, hány helyre adta be a jelentkezési lapját. A sikeres felvételiről értesítő üzenet után sms-t kapnak a jelentkezők arról is, hány ponttal maradtak le azokból az intézményekből, ahová nem jutottak be.

Előfordulhat az is, hogy egy meghirdetett szak mégsem indul, mert nem volt elég jelentkező. Erről szintén sms-t küld az OFIK az érintetteknek. Akik egyetlen helyre sem jutottak be idén, azok a pótfelvételi eljárásra figyelmeztető üzenetet is kapnak. Bár az sms-értesítő tájékoztat először személyre szólóan, a felvételi döntés csak akkor válik hivatalossá, amikor az adott felsőoktatási intézmény erről levélben értesítést küld.

A FISZ szerint tavalyhoz képest emelkedés várható a ponthatárokban, ugyanis 10 000-rel nőtt az emelt szintű érettségik száma, és aki ilyen vizsgát tett, az akár 10-14 többletpontot is szerezhetett. A FISZ tizedik-tizenkettedik osztályos középiskolások körében végzett felmérése szerint a diákoknak mindössze 46 százaléka bízik abban, hogy az érettségi évében felveszik valamelyik felsőoktatási intézménybe.