Medvefogat is önthetnek a vakációzó gyerekek

Vágólapra másolva!
Totemoszlopot faraghatnak, szánhúzó kutyákkal ismerkedhetnek, akár szőrszálakat is keresgélhetnek az oroszlánok kifutójában a nyáron azok a gyerekek, akiket szüleik táborozni küldenek a szünidőben. 1500  tábor közül lehet válogatni, egy hét ára teljes ellátással átlagosan 20-30 ezer forint. A pszichológus szerint az otthoni tévénézésnél és számítógépezésnél mindenképpen jobbak a szervezett programok, legyen az akár napközis, akár "ottalvós" tábor.
Vágólapra másolva!

Pénteken kiürülnek az általános- és középiskolák, a szülőknek pedig el kell dönteniük, hogyan és hol töltsék a két és fél hónapos szünidőt a gyerekek, mialatt ők dolgoznak. "A 12 éves kor alattiakat nem ajánlott egyedül otthon hagyni" - mondta az [origo]-nak Benda Viktória gyermekpszichológus, aki szerint ennél idősebb korban is sokkal jobb, hogyha nem is ottalvós, de legalább napközis táborba megy a gyerek, az otthon töltött idő ugyanis többnyire tévézéssel és videózással telik.

A táborozás viszont nagy részben pénzkérdés, egy egyhetes nyári tábor teljes ellátással, szállással átlagosan 20-30 ezer forintba kerül. Igaz, 13 ezer forintért éppúgy lehet találni ilyen programot, mint 61 ezerért. A legdrágábbak rendszerint a nyelvi táborok, ezekért körülbelül 10 ezer forinttal kell többet fizetni az átlagosnál.

Indiánnak és bűvésznek is lehet tanulni

A kínálat széles, a Zöldpont Egyesület adatbázisában 1500 nyári tábor közül lehet válogatni. A hagyományos színjátszó, sport, zenei, képzőművészeti és nyelvi táborok mellett számos különlegesség akad. Ilyen például az indiántábor, ahol a gyerekek totemoszlopot faragnak, íjat, harci inget, kőbaltát, sámáncsörgőt, békepipát készítenek, és medvefogat öntenek fémből.

Az Alaszka Kutyaszánhajtó Egyesület szánhúzós, kutyás táborra várja a jelentkezőket, ahol hó hiányában kerekes kocsit hajtanak a sportág hozzáértői, a gyerekek pedig barátkozhatnak a kutyákkal. Vannak a kínálatban olyan táborok is, ahol a modellszakmát, a Gospel-éneklést vagy a bűvészkedést tanulhatják meg a résztvevők. A tehetősebb szülők külföldre is küldhetik a gyereiket nyáron, egy kéthetes spanyolországi üdülés így körülbelül 200 ezer forintban kerül.

Akik estére szeretnék otthon tudni a gyereket, napközis tábort is választhatnak. Ilyeneket szerveznek az önkormányzatok is az iskolákkal együttműködve. Ezekben a táborokban a gyerekek felügyeletéről és kíséréséről az iskolák gondoskodnak, az étkezés térítési díja pedig azonos az iskolában fizetett összeggel. Emellett rengeteg magánszervezésű napközis tábor létezik.

A választékban található például judo, klasszikus balett, gyöngyfűző vagy lovas tábor, ezek ára általában 10 ezer forint körül mozog. Van olyan szervező, aki azt ígéri, hogy tűzoltó és katonai laktanyába, rendőrörsre és mentőállomásra viszi a gyerekeket, akik szakemberek segítségével végigjárhatják az egyes szolgálatok épületeit, megnézhetik és kipróbálhatják felszereléseiket. "Igazi táboroZOO- ként testközelből köthetnek barátságot rovarokkal, madarakkal vagy kereshetnek szőrszálakat az oroszlánok kifutójában" - olvasható a Fővárosi Állat- és Növénykert hivatalos táborának ajánlatában.

A szülő is adhat kötelező olvasmányt

A gyermekpszichológus szerint az, hogy mennyire szívesen megy egy gyerek táborba, jórészt attól függ, ismeri-e a társaságot, mennyire kötődik hozzájuk, mennyire bízik bennük. "A gyerekeket fel kell készíteni a táborozásra. A visszahúzódóbbaknak el kell mondani, mi fog ott történni, milyen programok lesznek, érdemes azt is megbeszélni, a nap melyik órájában hívhatja fel őket telefonon. Lehet adni nekik kapaszkodókat is, például magukkal vihetik az otthoni párnájukat" - tanácsolta Benda Viktória.

A pszichológus ugyanakkor úgy véli, ha a gyerek mindezek ellenére nagyon nem szeretne táborba menni, jobb ráhagyni, és nem erőltetni az efféle nyári programot. Attól viszont szerinte nem kell tartani, hogy a tanulással egybekötött - például nyelvi - táborok túlzottan leterhelnék a gyerekeket a szünidőben. "A szülőnek nyáron is közvetíteni kell valami elvárást a gyerek felé, például érdemes kötelező olvasmányt, a kisebbeknek játékos feladatokat adni. Persze nem szabad befogni a gyereket egész nyárra, meg kell találni az egyensúlyt" - magyarázta a pszichológus.