Csak átmenetileg szünetelő viharok - időjárás

Vágólapra másolva!
Két szép nap elé nézünk. Szerdán a változó felhőzet mellett országszerte töübb órára kisüt a nap, csak északkeleten fordulhat elő rövid zápor, zivatar. Csütörtökön pedig egy napra nyári jellege lesz időjárásunknak, általában 25 fok fölé melegszik a levegő. A sok napsütés jó közérzetet biztosít, de a tavak hőmérséklete az egyre hosszabb és hűvösebb éjszakák miatt már nem tud emelkedni. Pénteken hidegfront érkezik erős széllel, zivatarokkal.
Vágólapra másolva!

A Brit-szigeteken, valamint Dél-Skandináviától a Kelet-Európai-síkságig ciklonok okoznak hűvös, csapadékos őszi időt. A légörvény mozgását felhőfilmjeinken is nyomon követhetik. A kontinens többi részén a napsütés van túlsúlyban. A Földközi-tenger partvidékén mindenütt nyári idő uralkodik, a délebbi területeken 35 fok fölé melegszik napközben a levegő. A Kárpát-medence fölé átmenetileg melegebb, szárazabb légtömegek érkeznek.

Részletes időjárás

Szerdán végre kellemes időben lesz részünk. A változóan felhős ég mellett sok napsütésre számíthatunk. Inkább csak északkeleten és a nyugati határszélen van esély zápor, zivatar kialakulására. Mérsékelt lesz az északnyugati szél. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 25 fok között alakul.

A frontmentes, kellemes napon igazán jó közérzet alakulhat ki. A légszennyezettség alacsony, a friss levegőn energikusak leszünk. A reggeli és esti hőmérsékletek alacsonyak, napközben azonban nyárias körülmények fogadnak. Ezért érdemes rétegesen öltözködni. A közlekedők általában kedvező időjárási körülményekre készülhetnek. Beindult a legmarkánsabb pollen időszak. A parlagfű és az üröm koncentrációja a száraz időben fokozatosan emelkedik. Az allergiásoknak napközben nem érdemes szellőztetni, mert akkor pollenben gazdag levegő jön be a szobákba. Hajnalban kisebb a koncentráció.

Csütörtökön a sok napsütést követően délután nyugat felől felhősödés kezdődik, estétől a Dunántúlon elszórtan eső, zápor is kialakulhat. Fokozatosan megélénkül a délkeleti szél. A hőmérséklet csúcsértéke 24, 28 fok között alakul.

Pénteken nyugat felől beborul az ég, sokfelé számíthatunk esőre, záporra, eleinte akár heves zivatarok is kialakulhatnak. Délután a Dunántúlon megkezdődik a felhőzet felszakadozása. 20, 27 fokra melegszik a levegő.

A hétvégén változékony időben lesz részünk, kora őszi hangulattal. Napos és felhősebb időszakok váltakoznak, elszórtan eső, zápor kialakulhat.