Tikkasztó hőség, komoly veszélyek

Vágólapra másolva!
Pénteken már igazi kánikulára számíthatunk. A sok napsütés mellett csak elvétve alakul ki frissítő zápor, zivatar. Elszoktunk már a hőség veszélyeitől! Az év legerősebb UV sugárzása ellen igen fontos a megfelelő védekezés, veszélyesen leéghetünk. Nagy a napszúrás és a kiszáradás veszélye. Tilos felhevült testtel a vízbe ugrani! A hőség tartósnak ígérkezik, híre sincs az enyhülésnek. Vizeink fürdésre alkalmassá válnak.
Vágólapra másolva!

A kontinens északnyugati részén kissé hűvös az idő. Dél- és Közép-Európában ugyanakkor igazi nyár uralkodik. A kettő között kialakult gyenge, hullámzó frontzóna a Pireneusi-félszigettől az Alpok északkeleti részéig húzódik, és területén főleg délutánonként heves zivatarok alakulnak ki. Ugyancsak gyakoriak a zivatarok a Kárpát-medencétől keletre. A Kárpát-medence fölé folyamatosan meleg, változó nedvességtartalmú légtömegek érkeznek.

Pénteken tovább fokozódik a nyár, igazi kánikulában lesz részünk. Országszerte napsütésre számíthatunk, délután is csak kevés gomolyfelhő jelenik meg az égen. Legfeljebb elvétve alakulhat ki frissítő zápor, zivatar. A mérsékelt szélben 26, 31 fokig melegszik a levegő.

A hőség megterhelheti szervezetünket és sok olyan veszéllyel jár, amitől már elszoktunk tavaly óta. Figyelmetlenebbek, gyengébbek lehetünk a szokásosnál. Nagyon fontos a folyamatos folyadék-utánpótlás. Az év legerősebb UV sugárzása vár ránk, mely főként 11 és 15 óra között nagyon veszélyes lehet, könnyen súlyosan leéghetünk Védjük a fejünket is a napfénytől, könnyen napszúrást kaphatunk! Tilos felhevült testtel a hűvös vízbe ugrani! Szellős, nyárias, lenge öltözék ajánlott, a természetes anyagokat részesítsük előnyben! A közlekedésben főként reggel és naplemente tájékán lesz zavaró az erősen szembe sütő nap. A felforrósodott autókat szellőztessük ki indulás előtt!

Szombaton is nagy hőség várható. Délelőtt országszerte napsütésre számíthatunk. Később elsősorban északon és nyugaton növekszik meg a gomolyfelhőzet, és elszórtan frissítő zápor, zivatar alakul ki. A délnyugati szél megélénkül, zivatarok környezetében megerősödik. Kora délután 29, 32 fokra melegszik a levegő.

Vasárnap a sok napsütés mellett átmenetileg megnövekednek a gomolyfelhők, és északkeleten sokfelé, máshol elvétve frissítő zápor, zivatar előfordulhat. Zivatarok környezetében átmenetileg erős széllökések lehetnek. Marad a kánikula. 28, 31 fok között tetőzik a hőmérséklet.

A hétvégén természetes vizeink hőmérséklete is kellemessé válik, a tavak 23-25 fok, a folyóvizek 20-22 fok körül alakulnak. A délutáni órákban időnként gomolyfelhők zavarják a napsütést, délelőttönként készülhetünk zavartalanabb időszakokra. A kiránduláshoz napközben megerőltetően meleg az idő, érdemes korán reggel útnak indulni, és dél körül árnyékban pihenni. A kialakuló zivatarok főként északon hevesek is lehetnek!

A jövő hét elején számottevő változás nem várható. Tartós kánikulára számíthatunk, 35 fokot megközelítő értékekkel!

(ICI Interaktív Meteorológia)