Hideg reggelek, napos nappalok

Vágólapra másolva!
Véget ért a szokatlan meleghullám, de ez nem jelenti azt, hogy rossz idő jönne. Inkább visszaáll az időjárás a rendes októberi értékekre. A szerdai csapadék keleten még csütörtökön is folytatódik, de nyugat felől már felszakad a felhőzet. A szeles időben hűvös lesz, északkeleten a 15 fokot is alig haladja meg a hőmérséklet. Péntektől szárazabbra és enyhébbre fordul az idő, de a hajnalok igen csípősek lesznek.
Vágólapra másolva!

Délkelet- és Kelet-Európában továbbra is magasnyomás alakítja az időjárást. Hatására sok a napsütés, nyárias meleg alakult ki. Egy mérsékeltövi ciklon örvénylik Észak-Európa feletti középponttal. Hatására sok a felhő és gyakori a csapadék. Markáns hidegfrontja a Baltikumtól a Kárpát-medencén át a Földközi-tenger középső medencéjéig húzódik. A front mentén sokfelé hull kiadós casapadék. A Kárpát-medence felett általában kevés a felhő, a keleti területek felett látható még a hidegfront felhőzete.

Részletes időjárás

Csütörtökön hidegfront hatásával kell számolnunk. Legtovább keleten, északkeleten esik az eső. Közben északnyugat felől elkezdődik a felhőzet felszakadozása, délutánra már sokfelé kisüt a nap. A legmagasabb hőmérséklet 15, 21 fokot ér el.

A hidegfrontra érzékenyeknél növekedhet a fájdalomérzet, gyakoribb lehet a reumás-izületi panasz. Az autósok főleg a keleti országrészben ügyeljenek fokozottan a nedves, vízes útszakaszokon. Kárpát-medence keleti részei fölé helyeződik a hidegfront és okoz kiadós csapadékot.

Pénteken fokozatosan keleten is csökken a felhőzet és száraz, napos időre számíthatunk. Az élénk északnyugati szél fokozatosan gyengül. A legmagasabb hőmérséklet 17, 20 fokot ér el.

Fronthatásra már nem kell számítanunk, a friss, napos időben megfelelő lehet a közérzetünk. A Kárpát-medence keleti részein még számolni kell a hidegfront hatásával, másutt száraz, napos, friss idő várható.

Szombaton a csípős éjszakát - helyenként 5 fok alá esik a hőmérséklet - kellemesebb nappal követi több órás napsütéssel. A mérsékelt délnyugati szélben 18, 22 fok várható.

Vasárnap változóan felhős lesz az ég, csak kisebb eső, zápor alakulhat ki. Az élénk északi szélben hidegnek érezzük a 15, 20 fokot.