Rekord meleg éjszaka után itt az ősz

Vágólapra másolva!
Rekord meleg éjszakán búcsúzik a hosszúra nyúlt nyári időjárás. Ilyen enyhe éjszakák júliusban jellemzőek, még éjfélkor is 20 fok felett volt a hőmérséklet sokfelé az országban. A folytatás viszont már őszt hoz. Az átvonuló hidegfrontot esők kísérik és a hőmérséklet egycsapásra visszaesik az őszbe. Nyugaton szeles időre és már csak 15 fok körüli értékekre számíthatunk.
Vágólapra másolva!

Délkelet-Európában továbbra is magasnyomás alakítja az időjárást. Hatására sok a napsütés, nyárias meleg alakult ki. Egy mérsékeltövi ciklon középpontjával a Skandináv-félsziget és a Balti-államok felett örvénylik. Hatására sok a felhő és gyakori a csapadék. Markáns hidegfrontja a Baltikumtól a Kárpát-medencén át a Földközi-tenger középső medencéjéig húzódik. A hidegfronton hullám képződik Észak-Olaszország felett, és kiadós csapadékot okoz. A Kárpát-medence keleti része felett vastag felhőtömb látható, északnyugat felől fokozatosan csökken a felhőzet.

Részletes időjárás

Szerdán érkezik meg az ősz, kettőség jellemzi az időjárásunkat. Keleten még több órára kisüt a nap és a délutáni hőmérséklet eléri a 25 fokot. Nyugaton viszont erősen felhős lesz az ég és eleinte elszórtan, majd délutántól délnyugat felől már többfelé alakul ki eső, zápor. A legmagasabb hőmérséklet csak 15-20 fokot ér el.

Keleten meleg, a nyugati tájakon élők hidegfronti hatásra készüljenek. Az autósok főleg a nyugati országrészben ügyeljenek fokozottan a nedves, vízes útszakaszokon. A Kárpát-medence délkeleti tájain kifejezetten nyári hőmérsékletek alakulnak ki.

Csütörtökön hidegfront hatásával kell számolnunk. Legtovább keleten, északkeleten esik az eső. Közben északnyugat felől elkezdődik a felhőzet felszakadozása, délutánra már sokfelé kisüt a nap. A legmagasabb hőmérséklet 15, 21 fokot ér el.

A hidegfrontra érzékenyeknél növekedhet a fájdalomérzet, gyakoribb lehet a reumás-ízületi panasz. Az autósok főleg a keleti országrészben ügyeljenek fokozottan a nedves, vizes útszakaszokon. A Kárpát-medence keleti részei fölé helyeződik a hidegfront és okoz kiadós csapadékot.

Pénteken a 8-10 órás napsütést csak gomolyfelhők zavarhatják, eső nem lesz. A hőmérséklet délután 19 fok, este 13 fok, hajnalban 8 fok lesz. Délig élénk északnyugati szél fúj, ami fokozatosan mérséklődik. Fronthatás nem lesz.

Szombattól a csípős éjszakákat kellemesebb nappalok követik több órás napsütéssel. A hőmérséklet az évszaknak megfelelően, 20 fok körül alakul.

(ICI Interaktív Meteorológia)