Rendkívüli meleggel búcsúzik a nyári idő

Vágólapra másolva!
Szerdán minden bizonnyal végleg elbúcsúzhatunk a nyári időtől. Utoljára még egy rendkívül meleg napunk lesz, a 29 fokos hőségrekord megdőlésére is van esély. Tavaink is rekord hőmérsékletűek, a Balaton eléri a 20 fokot, akár meg is fürödhetünk. Az idén utoljára! Az átmeneti szerda után országszerte hűvösre fordul az idő, csapadékra is számíthatunk.
Vágólapra másolva!

A Földközi-tenger medencéjében, Délkelet-Európában, valamint a kontinens keleti részén továbbra is magasnyomás alakítja az időjárást. Hatására sok a napsütés, délen, délkeleten nyáriasan meleg alakult ki. Egy mérsékeltövi ciklon középpontjával a Skandináv-félsziget déli része felett örvénylik. Hatására Észak-Északnyugat-Európában sok a felhő és gyakori a csapadék. Markáns hidegfrontja Franciországtól az Alpokon és Németországon, Lengyelországon át a Baltikumig húzódik. Ciklon hidegfrontjának széles felhősávja látható Nyugat-és Közép-Európa felett.

Részletes időjárás

Kedden lesz a csúcspontja az "indián nyár" jellegű időjárásunknak, nagyon megközelítjük, esetleg el is érhetjük az 1942-ben Pécsen mért 29 fokos melegrekordot. Délelőtt a hajnali pára, köd feloszlását követően több-kevesebb napsütésre, főleg északon átmeneti felhősödésre számíthatunk. Gyorsan emelkedik a hőmérséklet. Délután változóan felhős, igen enyhe idő várható. A fokozatosan erősödő délnyugati szélben 23, 28 fokig emelkedik a hőmérséklet.

Melegfronti hatásra készüljünk fel, fáradékonyabb lehetünk, a reflexeink lassulnak. Nappal nyáriasan öltözhetünk, estére is csak vékonyabb felsőre lesz szükségünk. Az autósok legyenek óvatosak a hajnali ködfoltokkal.
Kárpát-medence szerte a délutáni órákra kellemes, nyárias hőmérsékletek alakulnak ki.

Szerdán kettőség jellemzi az időjárásunkat. Keleten még több órára kisüt a nap és a délutáni hőmérséklet eléri a 25 fokot. Nyugaton viszont erősen felhős lesz az ég és eleinte elszórtan, majd délutántól délnyugat felől már többfelé alakul ki eső, zápor. A legmagasabb hőmérséklet csak 15-20 fokot ér el. Keleten meleg, a nyugati tájakon élők hidegfronti hatásra készüljenek.

Az autósok főleg a nyugati országrészben ügyeljenek fokozottan a nedves, vizes útszakaszokon. Kárpát-medence délkeleti tájain kifejezetten nyári hőmérsékletek alakulnak ki.

Csütörtökön sokfelé a napot is alig látjuk. Az erősen felhős, borult égből többfelé várható kiadós eső, zápor, délután északnyugat felől csökken a felhőzet. Az erős északnyugati szélben hidegnek érezzük a 15, 21 fokot. Ráadásul hidegfront terheli szervezetünket.

Péntektől megszűnik a csapadék de továbbra is hűvös marad az idő, a nagy meleg nem tér vissza.

(ICI Interaktív Meteorológia)