Klímaváltozás: rövidesen egy másik Földön kell élnünk

Vágólapra másolva!
Újabb nemzetközi kutatási eredmények erősítették meg, hogy töretlenül zajlik bolygónk felmelegedése.
Vágólapra másolva!

A jelenlegi trendek gyorsulása valószínűsíthető, ami rövidesen elvihet bennünket arra a kritikus pontra, ahol már egy másik Földön kell majd élnünk.

A NASA klimatológusai megerősítették, hogy az utóbbi 30 évben évtizedenként mintegy 0,2 Celsius fokkal emelkedett bolygónk hőmérséklete. Egyértelműnek látszik, hogy e mögött az ember okozta tényezők húzódnak meg, azaz mi magunk okozzuk az egyre veszedelmesebb méreteket öltő klímaváltozást.

Jól megfigyelhető máris, hogy egyes növényi és állati fajok élettere jelentősen eltolódik a életkörülmények jelentős megváltozása miatt. Ezt a folyamatot a fajok nehezen bár, de egyelőre tudnak követni a hűvösebb régiók felé történő elvándorlásukkal.

Emellett a szárazföldi és a tengeri jég is erőteljes olvadásnak indult. Mivel ezek a hatások megváltoztatják, többnyire csökkentik a földfelszín albedóját (fényvisszaverő képességét), így a Napból érkező sugárzás egyre csökkenő hányada verődik vissza a világűrbe, és így egyre növekvő hányada fordítódik a bolygó további melegítésére. Ez egyre inkább egy ördögi kör veszélyét hordozza magában.

A kutatók kb. 1 Celsius fokos további melegedésnél látják azt a kritikus határt, ameddig a globális felmelegedés még menedzselhető, azaz az élet még nagy gondok nélkül tud alkalmazkodni a megváltozott viszonyokhoz.

Ezen túl az a megrázó kép tárul elénk, hogy már valószínűleg egy másik bolygóval kell számolnunk, nem azzal a Földdel, amit most ismerünk. Ha a jelenlegi melegedési folyamatok rövidesen nem lassulnak le, akár néhány évtizedes távlatban is növények és állatok tűnhetnek el tömegesen a Földről és gyökeresen megváltozhat az egész ökoszisztéma. A világóceán jelentős szintemelkedése alaposan átrajzolhatja térképeinket, a fizikai környezet komoly változása pedig gyökeresen megváltoztathatja életünket.

A Magyar Tudományos Akadémián jelenleg is folyik a hazánkat is érintő klímaváltozásra való felkészülést előkészítő Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia kidolgozása.