Nem bír az ősz a nyárral - időjárás

Vágólapra másolva!
A hét végén is folytatódik az igazi nyárias időjárás. Nem csak az évszakhoz képest meleg az idő, a nappali felmelegedés rendre eléri a kellemes nyári értékeket, amit a sok napsütés miatt még melegebbnek érzünk. Az ideális kirándulóidő hétfőn is folytatódik, majd változékonyabb, de továbbra is enyhe napokra van kilátás.
Vágólapra másolva!

A kontinens jelentős részén magasnyomás hatására folytatódik a csendes, kora őszi időjárás, hajnali párássággal, ködfoltokkal. A Földközi-tenger medencéjében pedig késő nyári hangulata van az időnek. Kelet-Európa felett egy sekély ciklon okoz felhősödést, csapadékot és átlag alatti hőmérsékletet. A Brit-szigeteken és a kontinens nyugati partvidékén ciklon miatt változékony, szeles az idő. Kelet-Európa felett egy sekély ciklon felhőrendszere látható. A Kárpát-medence keleti részén kevés a felhő, majd nyugat felől egy felhősáv ér el bennünket.

Részletes időjárás

Szombaton is a nyár lesz a győztes az ősz felett: a hajnali pára, köd feloszlását követően a délelőtt folyamán napos időre, gyorsan emelkedő hőmérsékletre számíthatunk. Délután is kellemes idő, sok napsütés várható, melyet csak kevés gomolyfelhő zavar. A hőmérő higanyszála nyári értékeket mutat: 22, 26 fok várható. Tavaink vízhőmérséklete is szokatlanul magasan, 20 fok körül alakul.

A frontmentes időben szervezetünk feltöltődik. Ideálisak a közlekedési feltételek, de reggel vigyázzunk az elszórtan megjelenő ködfoltokra. Még ne tegyük el nyári ruhatárunkat. A Kárpát-medencében is nyárias idő uralkodik.

Vasárnap, október elsején is folytatódik az "indián nyár". Délelőtt a hajnali pára, köd feloszlását követően több-kevesebb napsütésre, főleg nyugaton és északon átmeneti felhősödésre számíthatunk. Gyorsan emelkedik a hőmérséklet. Délután változóan felhős, enyhe idő várható. A gyenge szélben 21, 26 fokig emelkedik a hőmérséklet. Front nem lesz, élettanilag igen kedvező ez az időjárás. Nappal nyáriasan öltözhetünk, de estére már kell egy melegebb réteg ruha.

Hétfőn még egy igazi szép napnak örülhetünk. Reggel még foltokban köd képződik, de feloszlása után országszerte több órára kisüt a nap, csak átmeneti felhősödés lehet. A frontmentes időben nagyon magas hőmérséklet: 22, 27 fok várható, de délután már megélénkül a délnyugati szél. Igyekezzünk befejezni az esőre érzékeny kültéri munkáinkat.

Keddtől változékonyabbra fordul az időjárásunk, bár egyelőre marad az évszaknál enyhébb idő. Az érkező hidegfront előtt délkeleten még pár órára kisüt a nap. Közben nyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet és egyre többfelé eső, zápor, néhol zivatar várható, errefelé már csak 20 fok körül alakul a felmelegedés, míg keleten a 25 fokot is meghaladja.