Októberben tovább tart a hőhullám

Vágólapra másolva!
Pénteken számottevő változás nem lesz időjárásunkban. Folytatódik a kellemes, meleg őszi idő. Szabadtéri programok számára optimálisak a feltételek. Akik a napokban szüretelnek, szerencsés időpontot választottak, hiszen az egész hétvégén nyáriasak lesznek a nappalok. Az ősz jelenlétét a reggeli ködök jelzik, napközben azonban nyári körülményekre készülhetünk. Várhatóan hétfőn vagy kedden tetőzik a mostani hőhullám.
Vágólapra másolva!

A Brit-szigeteken és a kontinens nyugati partvidékén egy hatalmas ciklon okoz változékony, többször csapadékos időjárást. Az Ibériai-félsziget északnyugati vidékét is vastag felhők érik el. Közép-Európában kellemes, napsütéses idő alakult ki, helyenként ködös reggelekkel. Csupán az Alpokban fordulnak elő délutáni zivatarok. A Balkánt lassan elhagyja a mediterrán ciklon, már csak a Fekete-tenger partvidékén okoz számottevő csapadékot. A Földközi-tenger egész európai szakaszát kellemes napsütés jellemzi, a spanyol partvidéken kánikulával is találkozhatunk.

Világszerte szélsőséges időjárás

Lappföldön csütörtökön beköszöntött a tél. Leesett az első hó!

Elérte Manilát a pusztító Xangsane tájfun.

Hidegebb óceánok öntik el a szárazföldet. Amerikai kutatók legfrissebb tanulmánya nem várt eredmény szült: 2003. és 2005. között az óceánok felső 750 méterének hőmérséklete gyorsa emelkedésnek indult.

Rövidtávú tájékoztató szabadtéri programokhoz

A hét hátrelévő részében szép időre számíthatunk, ami kedvez a kültéri programoknak. A napos időben nyáriasan öltözködhetünk, de este már kissé hűvös lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható.

Részletes időjárás

Pénteken tovább tart az átlagosnál több fokkal melegebb idő. A párás reggelt követően sok napsütésre számíthatunk, csak időnként jelenik meg kevés felhő az égen. Mérsékelt marad a légmozgás. Kora délután 22, 26 fokra melegszik a levegő.

A meleg őszi idő jó hatással van kedélyállapotunkra, ezen keresztül immunrendszerünket erősíti. Az átlag feletti hőmérsékleten a reflexek kissé tompulhatnak, ezért a közlekedésben fokozott figyelem ajánlott. A pollenkoncentráció fokozatosan csökken. A hajnali párás időben és naplemente után őszies ruhára, napközben nyári öltözetre lesz szükségünk. Szürethez, szabadtéri programokhoz, sportoláshoz, sétához optimális feltételek adottak.

A szeptember rendkívül gazdag volt napsütésben, átlag feletti hőmérsékletekben. Ennek következtében a borszőlők és az almafélék cukorfoka - a tavalyi ősszel ellentétben -megfelelően magas szintet ért el.

Szombaton reggel foltokban köd képződik. Feloszlása után szikrázó napsütés melegíti a levegő. A mérsékelt déli szélben 23, 26 fokos maximum értékekre számíthatunk.

Vasárnap a reggeli ködfoltok feloszlását követően többórás napsütésben lesz részünk. Az északi és nyugati határszélen időnként felhők jelennek meg, de csapadék nem várható. Megélénkül a délnyugati szél. 22, 27 fokra melegszik a levegő.

Várhatóan kedden tetőzik a hőhullám. A hőmérséklet helyenként akár a 28 fokos nyári értéket is elérheti.

ICI Interaktív Meteorológia