Egyre nyáriasabb idő - újabb meleghullám

Vágólapra másolva!
Csütörtökön folytatódik a meleg őszi idő a tegnapinál kevesebb felhővel és már csapadék nélkül. A sok napsütés, a gyenge légmozgás és a frontmentes idő élettanilag nagyon kedvező. Ismét országszerte húsz fok felett tetőzik a hőmérséklet. Péntektől sok napsütés és tovább melegedő idő várható. A jövő hét közepéig kitart a hőhullám, sőt, a jövő hét elején még további melegedésre számíthatunk. Akár a 27-28 fokot is elérheti a hőmérséklet.
Vágólapra másolva!

A kontinens nyugati részén napos és felhősebb időszakok váltakoznak, viszonylag magas hőmérsékletek alakulnak ki. Egy atlanti markáns ciklon felhőzete okoz elszórtan esőt a térségben. Közép- és Kelet-Európában általában a napsütés a jellemző, de Lengyelországban egy legyengült hidegfront mentén fordul elő elszórtan eső. A hideg légtömegek továbbra is messze északon húzódnak. A Földközi-tenger középső és nyugati medencéjében csendes, napos időjárás honol, ugyanakkor a Balkánon továbbra is sokfelé alakul ki intenzív esőzés.

Világszerte szélsőséges időjárás

A Fülöp-szigeteken pusztít a tájfunná erősödött Xangsane. Japán meteorológusok előrejelzése szerint csütörtök reggelre a hétmilliós Manilát is eléri a trópusi ciklon, hatalmas pusztítás várható, milliók vannak veszélyben.

Hidegebb óceánok öntik el a szárazföldet. Amerikai kutatók legfrissebb tanulmánya nem várt eredmény szült: 2003. és 2005. között az óceánok felső 750 méterének hőmérséklete gyorsa emelkedésnek indult.

Rövidtávú tájékoztató szabadtéri programokhoz

A hét hátrelévő részében szép időre számíthatunk, ami kedvez a kültéri programoknak. Legfeljebb csütörtök délután fordulhat elő rövid eső északon-északkeleten. A napos időben nyáriasan öltözködhetünk, de este már kissé hűvös, 14, 19 fok lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható.

Részletes időjárás

Csütörtökön feloszlik a szerdán még sokfelé csapadékot adó felhőzet és igen kellemes időben lesz részünk. A többórás napsütést átmeneti felhősödés zavarhatja, az Északi-középhegység területén esetleg rövid zápor is kialakulhat. Mérsékelt lesz az északnyugati szél. 20, 25 fokra melegszik a levegő.

A meleg őszi idő jó hatással van kedélyállapotunkra, immunrendszerünket erősíti. Szinte ideálisak lesznek a közlekedési körülmények. A pollenkoncentráció az elmúlt héten már csökkent. Hajnalban őszies ruhára, napközben az ország nagy részén nyári öltözetre lesz szükségünk. Szabadtéri programokhoz, sportoláshoz, sétához optimális feltételek adottak.

Pénteken a változóan felhős ég mellett több órára kisüt a nap. Mérsékelt marad a légmozgás. 22, 26 fokra melegszik a levegő. A frontmentes időben gyönyörű napunk lesz.

Szombaton is szép időnek örülhetünk. A sok napsütést csak fátyolfelhők zavarhatják. Mérsékelt lesz a déli, délnyugati szél. 22, 26 fokra melegszik a levegő.

Vasárnap a párás, néhol ködös reggelt követően több órára kisüt a nap. Az északi megyékben átmenetileg megnövekszik a felhőzet, néhol rövid zápor is kialakulhat. A mérsékelt szélben 21, 26 fok várható.

A jövő hét elején gyönyörű napsütéses, meleg időben lesz részünk. Hétfőn reggel néhol köd képződhet, de napközben felhő sem lesz az égen. Kedden akár 27-28 fok meleg is lehet.