Vágólapra másolva!
A Xangsane szerda hajnalra tájfunná erősödött és egyenesen Manila felé tart. A 160 km/órás szelek szökőárral fenyegetnek, az intenzív csapadék növeli az árvizek, sárlavinák és hegyomlások veszélyét. Jelenleg nagyon rossz a helyzet, a meteorológusok egyelőre nem várnak javulást.
Vágólapra másolva!

A várakozásoknak és a számítógépes modellek előrejelzéseinek ellenére a Xangsane fél nap alatt hihetetlenül megerősödött. Már kedden megjelent a tájfunokra jellemző centrális leáramlási zóna, a "szem". Szerda hajnalra azonban a szelek kétszeresére erősödtek, tájfunná alakult az addigi trópusi vihar. Szinte hihetetlen gyorsasággal történt az átalakulás.

A tájfunban nagytérségben 150-160 km/órás szelek önmagukban is pusztításra képesek, de emellett sokfelé okoznak szökőárt a szigetvilágban. Az intenzív trópusi ciklonban hatalmas esőzések törnek ki, melyek a hegyekkel erősen tagolt országban áradásokkal, sárlavinákkal, hegyomlásokkal veszélyeztetnek.

A szerdai helyzet katasztrofális, a meteorológusok egyelőre nem várnak javulást. Az előrejelzések szerint a Xangsane keresztül halad a legsűrűbben lakott országrészen, és csütörtök reggel már elérheti a hétmilliós Manilát. A világon ez az egyik legnépesebb - trópusi ciklonok által veszélyeztetett - metropolisza.