Rendkívüli időjárás világszerte

Vágólapra másolva!
Világszerte megszaporodtak a szélsőséges időjárási jelenségek. Nálunk szerencsére kellemesebb arcát mutatja az idő. Szerdán a déli, majd keleti határszélen romlik átmenetileg az idő. A felhősödésből jelentéktelen eső is kialakulhat. Az ország nagy részén azonban továbbra is napsütéses, kellemes időjárásra készülhetünk. Csütörtökön a keleti határszélen lesz erősen felhős az ég, jelentéktelen eső kialakulhat, máshol folytatódik a "vénasszonyok nyara".
Vágólapra másolva!

Nyugat-Európát elhagyták a markáns időjárási frontok, helyükre egy anticiklon épül fel. Hatására egyre csökken a csapadékhajlam, a változó felhőzet mellett néhány órára a nap is kisüt. Skandinávián egy gyenge hidegfront halad keresztül. A Brit-szigeteken sokfelé alakul ki eső. A kontinens keleti és délnyugati részén a napsütés a jellemző, Ibériában 30 fok fölé melegszik a levegő. Az Adria déli vidékén és a Balkánon sekély ciklon okoz sokfelé kiadós esőzést.

Világszerte szélsőséges időjárás

A Fülöp-szigeteken pusztít a Xangsane trópusi vihar, mely időnként tájfunná erősödik. Japán meteorológusok előrejelzése szerint csütörtök estére a hétmilliós Manilát is elérheti a pusztító vihar objektum.

Különleges időjárási helyzet alakult ki, már a harmadik hurrikán éri el Európa partvidékét két héten belül! A hurrikánok mérsékelt övi ciklonná alakulva jelentősen befojásolják időjárásunkat. A "vénasszonyok nyarában" is komoly szerepük van.

A déli féltekén is egyre komolyabb jelei vannak a globális felmelegedésnek és a szélsőséges időjárásnak. Ausztráliában vasárnap helyenként több, mint 10 fokkal az átlag felett alakult a hőmérséklet. Az aszályos időben sokfelé gyulladt meg a növényzet. Hétfőn már egy markáns hidegfront érkezett a térségbe.

Hidegebb óceánok öntik el a szárazföldet. Amerikai kutatók legfrissebb tanulmánya nem várt eredmény szült: 2003. és 2005. között az óceánok felső 750 méterének hőmérséklete gyorsa emelkedésnek indult.

Rövidtávú tájékoztató szabadtéri programokhoz

Egész héten szép időre számíthatunk, ami kedvez a kültéri programoknak. Eső szerdán csak a déli, csütörtökön a keleti megyékben lehet, de ott sem sok. A napos időben nyáriasan öltözködhetünk, de este már kissé hűvös: 14, 19 fok lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható.

Részletes időjárás

Szerdán eleinte a déli, később inkább a keleti határszélen növekszik meg időnként a felhőzet, de legfeljebb kisebb eső alakulhat ki. Máshol a napsütés lesz túlsúlyban, folytatódik a nyárias idő. Mérsékelt lesz a keleti szél. 20, 25 fokra melegszik a levegő.

A meleg őszi idő jó hatással van kedélyállapotunkra, ezen keresztül immunrendszerünket erősíti. Az átlag feletti hőmérsékleten a reflexek kissé tompulhatnak, ezért a közlekedésben fokozott figyelem ajánlott. A pollenkoncentráció folyamatosan csökken, az enyhén és közepesen allergiások már fellélegezhetnek. Hajnalban őszies ruhára, napközben az ország jelentős részén nyári öltözetre lesz szükségünk. Szabadtéri programokhoz, sportoláshoz, sétához optimális feltételek adottak, legfeljebb a déli és keleti határszélen zavarhat jelentéktelen eső.

Csütörtökön a keleti, délkeleti határszélen időnként erősebben megnövekszik a felhőzet, elszórtan kisebb eső, zápor kialakulhat. Máshol kevés felhőre, többórás napsütésre számíthatunk. A mérsékelt szélben 19, 24 fokra melegszik a levegő.

Pénteken szép, csendes őszi időben lesz részünk. A sok napsütést főként a keleti országrészben zavarja felhősödés. Mérsékelt marad a légmozgás. 20, 25 fokra melegszik a levegő.

A hétvégén igazi vénasszonyok nyara várható. A párás, néhol ködös reggeleket követően szikrázó napsütésben, igen kellemes időjárásban lesz részünk.

ICI Interaktív Meteorológia