Vágólapra másolva!
Trópusi vihar közeledik a Fülöp-szigetek felé. A viharobjektum időnként tájfunná erősödik. A nagy szelek és heves csapadékok zónája az előrejelzések szerint csütörtök délután eléri a hétmilliós fővárost, Manilát.
Vágólapra másolva!

A Csendes-óceán trópusi területének nyugati partjain hétfőn keletkezett a Xangsane trópusi vihar. A közel 500 kilométer kiterjedésű viharobjektumban már rendezett, spirális áramlás jött létre. Kedden a nap folyamán többször megjelent a tájfunokra jellemző szem. Az átlagos szélsebesség a viharban 60-80 km/óra, de a rendezett szélirány miatt már ennél szélerősségnél is kialakulhat szökőár a part mentén.

A Xangsane kedd délután érte el a Fülöp-szigetek keleti részét. A szárazföldi területek viszonylag kis aránya miatt a trópusi vihar nem gyengül, sőt többször tájfunná erősödik. A Japán Meteorológiai Ügynökség kedden kiadott előrejelzése szerint a viharobjektum északnyugat felé mozog, pontosan a legsűrűbben lakott területeken halad keresztül.

A Fülöp-szigetek rendkívül sűrűn lakott ország, különösen az északi részek. A Xangsane nemcsak a viharos szél miatt létrejött szökőár miatt pusztító, hanem elsősorban a nagy intenzitású csapadékban rejlik a veszélyessége. A Fülöp-szigetek vulkanikus hegyekkel sűrűn tagolt szigetvilág, ahol a nagy csapadékokat sokszor hegyomlások, sárlavinák, áradások kísérik.

A keddi előrejelzés egyelőre nem sok jóval kecsegtet. A Xangsane a számítások szerint csütörtök este eléri a hétmilliós Manilát.

ICI Interaktív Meteorológia