Rendkívül tartós lesz a meleghullám

Vágólapra másolva!
Szeptemberben már ez a második hőhullám. Az első egy hétig tartott, és két napos szünet után következett a második. Kedden is folytatódik a kései nyár. A hűvös hajnalt követően napközben csodaszép időre van kilátás az átlagosnál több fokkal magasabb hőmérsékletekkel. Sportoláshoz, kiránduláshoz, szürethez igen kedvezőek a feltételek. Egész héten át tart az általában felhőmentes, kellemes időjárás. Sajnos a pollenkoncentráció még hetekig nagyon magas értéket ér el.
Vágólapra másolva!

Európa legnagyobb részének időjárását egy nagykiterjedésű anticiklon határozza meg. Területén a leszálló légmozgások hatására kevés a felhő, reggelenként néhol köd alakul ki. A napsütésben egy-két fokkal átlag fölé melegszik a levegő. A kontinens nyugati szélén, valamint Olaszország és Spanyolország egyes vidékein változékonyabb idővel találkozhatunk, helyenként eső, zápor, zivatar is előfordul.

A frontmentes idő egész héten kitart, ami viszont sok allergiás számára nagyon kellemetlen: maximális értékekre dúsul a legveszélyesebb allergiát okozó növények, a parlagfű és az üröm pollenje.

Részletes időjárás

Kedden folytatódik a gyönyörű őszi idő. A hűvös, párás reggelt követően általában zavartalan napsütésre számíthatunk, napközben késő nyári hangulata lesz az időjárásnak. Mérsékelt lesz a keleti, délkeleti szél. 23, 26 fokra melegszik a levegő.

Fronthatás továbbra sincs. A kellemes idő optimális feltételeket biztosít a jó közérzet kialakulásához. Rétegesen öltözzünk. A hűvös hajnalon és naplemente után az őszi kabátra is szükségünk van, napközben azonban a nyári öltözet a kényelmes. Kiránduláshoz, sportoláshoz, szürethez ideálisak a feltételek.

Szerdán a párás reggelt követően folytatódik a csendes idő sok napsütéssel. Napközben megélénkül a délkeleti szél. 24, 26 fokra melegszik a levegő.

Egész héten át folytatódik a meleg idő. Pénteken és szombaton azonban a Dunántúlon, főként a délnyugati megyékben átmeneti komolyabb felhősödés, eső, zápor is kialakulhat. Máshol marad a napsütés. A még szüret előtt álló szőlők és almák érése számára nagyon jó körülmények biztosítottak.

Készül a jövőnket komolyan befolyásolni hivatott Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia. Sok olvasónk küldött igen értékes hozzászólást, olvassa el Ön is a tervezetet és írja meg véleményét: [email protected].

ICI Interaktív Meteorológia