Vágólapra másolva!
A Florence hurrikán hétfőn ér legközelebb a Bermuda-szigetekhez. Óránkénti 130 kilométeres és időnként annál is erősebb szelek, szökőár valamint hatalmas csapadék fenyegetik a térséget. Az Atlanti óceánban keletkezett hatalmas hullámokat az Egyesült Államok keleti partjainál, sőt még Kanada délkeleti partjainál is érzékelni. A hurrikán néhány nap múlva gyengül, de akár egy európai ciklonban is továbbélhet.
Vágólapra másolva!

A múlt hét közepén valahol az Atlanti-óceán közepén keletkezett Frolerce trópusi vihar szombaton erősödött hurrikánná. Eleinte északkeleti, később keleti irányba haladt. Hétfőre közelítette meg a Bermuda-szigeteket.

A hurrikánban óránkénti 135 kilométeres szelek is tombolnak, sőt ennél nagyobb lökések is előfordulnak. De igazából a szélzóna hatalmas kiterjedése jelenti a legnagyobb veszélyforrást. A tartósan viharos, irányát lassan változtató szelek hatalmas hullámokat korbácsolnak az Atlanti-óceánban. Bermudán a part mentén szökőár-veszély lép fel, a szigetek belsejében pedig a nagy mennyiségű eső okoz problémát.

Az óriás óceáni hullámok a több, mint ezer kilométerre távolabb eső amerikai partokat is elérik, sőt még Kanada délkeleti partvidékére is adtak ki riasztást a hatóságok a közelgő hullámok miatt.

A Florence lassan északra vonul, szerdától jelentősen gyengül. A trópusi zónát elhagyva feloszlásra van ítélve, energiáját azonban akár át is adhatja a mérsékelt övben. Így néhány nap múlva egy mérsékelt övi, Európa felé tartó ciklonban élhet tovább az energiája. Erre már volt példa a hasonló pályán haladó hurrikánok esetében.

ICI Interaktív Meteorológia