Sivatagi időjárásra számíthatunk

Vágólapra másolva!
Szombaton sivatagiasan száraz levegő érkezik fölénk. A hűvös hajnalt követően a szikrázó napsütésben gyorsan melegszik a levegő, de naplemente után még ennél is sokkal gyorsabb lesz a lehűlés, egy kis ízelítőt kapunk a sivatagok szokásos időjárásából. Kiránduláshoz, szabadtéri programokhoz, szürethez kiválóak a feltételek. A pollenkoncentráció ismét növekszik, éves maximuma környékén van még néhány hétig. Jövő hét közepéig csapadékra nem számíthatunk.
Vágólapra másolva!

Finnországban és a Baltikumban igen hűvös, esős, igazi őszi idő uralkodik. A kontinens legnagyobb részének időjárását azonban egy anticiklon határozza meg. Területén általában zavartalan a napsütés. Míg a Kárpát-medence környékén egy-két fokkal az átlag alatt marad a hőmérséklet, addig Nyugat-Európában a napsütés mellé napközben nyári meleg párosul, sőt Franciaországban dúl a kánikula. A Pireneusokban és az Alpok délnyugati vidékén helyenként zivatarok alakulnak ki.

Részletes időjárás

Szombaton kellemes őszi időben lesz részünk. Általában zavartalan, szikrázó napsütésre számíthatunk, csak kevés gomolyfelhő jelenik meg időnként az égen. Az eleinte élénk északnyugati szél fokozatosan mérséklődik. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 23 fok között alakul.

Fronthatás nincs. A kissé hűvös, száraz levegőn energikusak, frissek leszünk. A napsütés jó hatással van közérzetünkre. A sivatagiasan nagy napi hőingás azonban kissé megterhelő lehet. Kiránduláshoz, szabadtéri sportokhoz nagyon jók a feltételek, a strandolás számára túl hűvös az idő. A pollenkoncentráció növekszik. Kora délután átmenetileg nyáriasan öltözhetünk, de naplemente után rohamosan csökken a hőmérséklet. Meglehetősen hideg estének nézünk elébe.

Igazi szüreti időnk lesz szombaton. Ahol viszont még szükség van az érésre, ott jó hír, hogy a következő napokban napos és egyre melegedő időjárás gyorsítja a szőlő és egyéb őszi gyümölcs érését.

Vasárnap is szép őszi idő várható. A hideg hajnalt követően felhőtlen égre számíthatunk, zavartalan napsütés melegíti a levegőt. Mérsékelt marad a légmozgás. A hőmérséklet csúcsértéke 21, 24 fok között alakul.

Hétfőn folytatódik a csendes, napsütéses őszi idő, erősödő felmelegedéssel. A mérsékelt keleties szélben 22, 25 fokra melegszik a levegő.

A hét közepéig kellemes, csendes időjárásra számíthatunk sok napsütéssel. A hűvös hajnalokat napközben nyárias hőmérsékletek követik.

(ICI Interaktív Meteorológia)