Viharok pénteken, napsütés a hétvégén

Vágólapra másolva!
Pénteken véget ér a szeptemberi nyár. Egy erőteljes hidegfront tör be hazánkba. Esőt, záport, helyenként zivatart is okoz a front, nyomában pedig viharos erejű széllökések támadnak. Napközben sokfelé nem emelkedik, sőt fokozatosan hűl a levegő. A csapadék következtében egy napra lecsökken a pollenkoncentráció, így az allergiások számára kedvező hatása is lesz a hidegbetörésnek. A hétvégén kellemes, napos őszi idő várható.
Vágólapra másolva!

Skandináviában igazán hűvös, őszi idő alakult ki. Egy markáns hidegfront vonul át Közép-Európán. Útját záporok, zivatarok, viharos szelek kísérik. A front mögött, a kontinens nyugati vidékén egy anticiklon épül fel, így ott már kevés a felhő, őszi napsütés a jellemző. A hidegfront a mediterrán térséget az Adria környékén érinti, ott is elrontja egy napra az időt. A Balkánon és Ibériában kánikulával találkozhatunk.

Részletes időjárás

Pénteken markáns hidegfront érkezik. A délkeleti megyékben eleinte néhány órára kisüthet a nap. A Dunántúlon már reggel borult lesz az ég, és ismétlődő esőre, záporra, eleinte zivatarra számíthatunk. Napközben kelet felé vonul a csapadékzóna, eleinte zivatarok, később eső, zápor kíséretében. Megerősödik, sokfelé viharossá fokozódik az északi, északnyugati szél. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul, délkeleten még meghaladhatja a 25 fokot.

Erős hidegfronti hatásban lesz részünk, mely a frontra érzékenyeket megviselheti. A frontális tünetek estétől mérséklődnek, megszűnnek. Ügyeljünk az öltözetre! Ne a csütörtöki, nyári ruhákat vegyük fel, jelentős a lehűlés! A viszonylag enyhe hajnal csalóka, napközben helyenként semmit nem melegszik a levegő, az egyre erősebb szél pedig tovább csökkenti a hőérzetet. Az esőkabátra is szükségünk lehet. Az esernyő használatát a szél korlátozza. A csapadék következtében a pollenkoncentráció egy napra jelentősen visszaesik.

Szombaton a front mögött szikrázó napsütésben lesz részünk, melyet időnként gomolyfelhők zavarnak. Az eleinte élénk északias szél délután fokozatosan mérséklődik. 19, 22 fokra melegszik a levegő.

Vasárnap a hideg hajnalt követően alig lesz felhő az égen, többórás őszi napsütésben lesz részünk. Mérsékelt marad a légmozgás. 20, 23 fokra melegszik a levegő.

A jövő hét elején folytatódik a napsütéses időjárás, a hőmérséklet ismét eléri a 25 fokot.

(ICI Interaktív Meteorológia)