30 fokos hőség is lehet

Vágólapra másolva!
Szombaton napközben ismét 25 fok fölé melegszik a levegő,
Vágólapra másolva!

Megérkezett, sőt erősödik a szeptemberi nyár. A szőlőérlelő idő igen jó hatással van közérzetünkre. A természetes vizeink hőmérséklete már alacsony, így leginkább túrához, sportoláshoz kedvezőek a feltételek. Vasárnap és hétfőn nyári időben lesz részünk. A kánikulai 30 fokot is elérheti a hétfői hőmérséklet, bár nem lesz zavartalan a napsütés. A keddi-szerdai lehűlés csak átmenetinek ígérkezik.

Egy nagy kiterjedésű ciklon okoz csapadékos, változékony időt a Brit-szigeteken, a Benelux-államokban és Skandináviában. Egy másik légörvény a Fekete-tenger környékének időjárását teszi helyenként csapadékossá. Az Alpokban és az Északi-Kárpátokban a sok napsütést követően délután helyi záporok, zivatarok alakulnak ki. Kontinensünk többi vidékén a napsütés és a nyárias hőmérsékletek a jellemzők. Az Ibériai-félsziget déli területein napok óta 40 fok körül tetőzik a hőmérséklet.

Nagy a kontraszt kontinensünk időjárásában, szerdán az Alpokban sokfelé havazott, miközben Ibériában 43 fokos hőség is előfordult. Nem csak Mexikó partjainál pusztított a John hurrikán, míg a világ másik oldalán Japánt fenyegeti az Ioke tájfun.

Igazi nyári idő a mediterrán térségben! A kontinens hétvégi időjárását itt olvashatják. Hazánkban is sokat melegszik az idő a következő napokban.

Részletes időjárás

Szombaton a hűvös hajnalt követően kellemes késő nyári időben lesz részünk. A sok napsütés mellett északon, északkeleten időnként befelhősödik az ég, és néhol rövid zápor, zivatar kialakulhat. Mérsékelt marad a légmozgás. 23, 28 fokra melegszik a levegő.

Kellemes, frontmentes időben lesz részünk. Legfeljebb a viszonylag nagy hőingás lehet megterhelő szervezetünk számára. A korán kelőknek még szükségük lehet melegebb öltözetre, őszi kabátra, napközben azonban már egyértelműen a nyári öltözet lesz hasznos. A közlekedésben is jó feltételekre számíthatunk. A meleg idő ellenére a természetes vizeink hűvösek, a legmelegebb se több 20 foknál. Igazából kiránduláshoz, sétához, sportoláshoz, esetleg napozáshoz megfelelőek az adottságok.

Vasárnap a többórás napsütést követően fátyolfelhők jelennek meg. Később a Dunántúlra és az északi megyékbe átmenetileg vastagabb felhőzet érkezik, melyből néhol kisebb eső, zápor alakulhat ki. Megélénkül a délnyugati szél. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Hétfőn délelőtt több órára kisüt a nap, gyorsan melegszik a levegő. Később észak felől megnövekszik a felhőzet, és szórványosan számíthatunk esőre, záporra, néhol zivatarra. Az élénk délnyugati szél a Kisalföldön északnyugatira fordul és megerősödik. 25, 30 fokra melegszik a levegő.

A nyárias idő jótékony hatással van a szőlő érésére, remélhetően a tavalyi, nagyon alacsony cukorfokú termés nem ismétlődik meg. A korai csemegeszőlőket már sokfelé leszedték, a borszőlő még érik. A rendkívüli július nyomai is megfigyelhetők: az idén helyenként 2-3 héttel előbb szüretelhetünk mint tavaly. Természetesen a többi őszi gyümölcs számára is kedvező a mostani időjárás.

Kedden és szerdán átmeneti lehűlésre számíthatunk, de számottevő csapadék nem várható.

A jövő hét második felétől nagy valószínűséggel több napra visszatér a nyár.