Nagy esők, igazi ősz a Dunántúlon

Vágólapra másolva!
Pénteken az ország nyugati részén már igazi őszi hangulata lesz időjárásunknak. Az egész országra nézve mind térben, mind időben nagy változékonyságra számíthatunk. A Tiszántúlon várható több napsütés, de eső, zivatar délután már ott is kialakulhatnak. A keleti határszélen akár 8-9 fokkal melegebb lesz napközben, mint a nyugatin. Az ősz szerencsére még nem végleges, hétvégén - a szombat reggeli esők megszűnése után - kirándulóidőben lesz részünk.
Vágólapra másolva!

Több középpontú ciklonrendszer okoz változékony, sokfelé csapadékos, a kontinens nyugati vidékén az átlagosnál hűvösebb időt. A vastag felhőzetek az Adria északi részére is leérnek. Nyári meleggel, helyenként 35 fokot elérő hőmérsékletekkel találkozhatunk a Balkánon, Olaszország legdélebbi vidékein valamint Ibéria déli területein.

Részletes időjárás

Pénteken változékony időben lesz részünk. A reggeli dunántúli nagy esők fokozatosan átterjednek a középső országrészre, helyenként zápor, heves zivatar is kialakulhat. A Tiszántúlon délelőtt néhány órára kisüt a nap, de főként estétől itt számíthatunk kiadós esőre, eleinte záporra, zivatarra. A hőmérséklet csúcsértéke általában 18, 23 fok között alakul, keleten helyenként átlépheti a 25 fokot.

Gyenge hidegfronti hatás érvényesül. A borongós időszakokban lehangoltság, melankólia jelentkezhet, mely szervezetünk ellenálló képességét gyengítheti. A napi tevékenységeinkre való összpontosítással elkerülhető a rossz kedélyállapot. A hűvös levegő frissességet biztosít, munkavégző képességünk növekszik. A változékony időben őszi ruhákba öltözzünk. Főként reggel majd késő délután - este lehet szükségünk esernyőre, esőkabátra, dél körül várható egy-két óra naposabb, melegebb idő.

Szombaton a reggeli kiadós esőket követően nyugat felől fokozatosan felszakadozik a felhőzet, és néhány órára kisüt a nap. Általában mérsékelt lesz a légmozgás. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 25 fok között alakul.

Vasárnap a többórás napsütést tornyosuló gomolyfelhők zavarják, elszórtan rövid zápor, zivatar kialakulhat. Megélénkül az északnyugati szél. Kora délután 21, 26 fokra melegszik a levegő.

A jövő hét eleje változékony, szeles idővel indul.

(ICI Interaktív Meteorológia)