Heves viharokkal közeledik a hidegfront

Vágólapra másolva!
Csütörtökön még többnyire szép időnk lesz sok napsütéssel. A közelgő hidegfrontot azonban a Dunántúlon délután már felhősödés jelzi, estétől a nyugati határszélen már zápor, heves zivatar is kialakulhat. Viszonylag nagy lesz a napi hőingás, ezért célszerű rétegesen öltözködni. A hét hátralévő részében a változékonyságé lesz a főszerep. Pénteken eső, zápor, néhol heves zivatar alakul ki egy hidegfront hatására, szombat déltől javul az idő. 
Vágólapra másolva!

Nyugat-Európán egy hidegfront vonul át, mely csütörtök késő estére a Kárpát-medence nyugati szélét is eléri. Útját főként az Alpokban kísérik heves zivatarok és viharos szelek. A Baltikum felett örvénylő ciklon nagy térségben okoz esős időjárást. A Földközi-tenger északi partvidékén mérsékelten meleg nyári idő uralkodik, míg Spanyolországban és Görögországban sokfelé haladja meg a nappali hőmérséklet a 35 fokot. A hazánk felé közelgő front mozgását felhőfilmjeinken is nyomon követhetik.


Részletes időjárás

Csütörtökön kellemes késő nyári időben lesz részünk. Délelőtt általában zavartalan napsütésre számíthatunk. Délután gomolyfelhők képződnek, a Dunántúlon estétől zápor, zivatar is kialakulhat. Mérsékelt lesz a délkeleti szél. 24, 28 fokra melegszik a levegő.

A frontmentes, kellemes napon igazán jó közérzetünk alakulhat ki. A mérsékelten meleg, napsütéses idő optimális körülményeket biztosít szervezetünk számára. A hűvös reggelen még őszi öltözet ajánlott, napközben nyáriasan öltözködhetünk. A közlekedők általában kedvező időjárási körülményekre készülhetnek, de estétől a Dunántúlon már előfordulhatnak heves zivatarok viharos széllökésekkel. Beindult a legmarkánsabb pollen időszak. A parlagfű és az üröm koncentrációja a száraz időben emelkedik. Az allergiásoknak napközben nem érdemes szellőztetni, mert akkor pollenben gazdag levegő jön be a szobákba. Hajnalban kisebb a koncentráció.

Pénteken változékony időben lesz részünk. A reggeli, Dunántúli esők keletebbre is átterjednek, helyenként zápor, heves zivatar is kialakulhat. Később átmenetileg felszakadozik a felhőzet, és néhány órára előbukkan a nap. A délnyugat felől érkező újabb csapadékzóna éjszakára várhatóan kiterjedt esőzést hoz. Nyugaton megélénkül az északi szél. A hőmérséklet csúcsértéke általában 19, 24 fok között alakul, keleten ennél melegebb is lehet.

Szombaton a reggeli kiadós esőket követően nyugat felől fokozatosan felszakadozik a felhőzet, és néhány órára kisüt a nap. Általában mérsékelt lesz a légmozgás. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 25 fok között alakul.

Vasárnap a többórás napsütést tornyosuló gomolyfelhők zavarják, elszórtan rövid zápor, zivatar kialakulhat. Megélénkül az északnyugati szél. Kora délután 21, 26 fokra melegszik a levegő.

A jövő hét eleje változékony, szeles, kora őszi idővel indul.

Görögországban tovább folytatódnak a turistákat is veszélyeztető hatalmas erdőtüzek.