Tartós búcsú a kánikulától

Vágólapra másolva!
A héten már nem tér vissza a kánikula. Kedden lesz a mélypont, meglehetősen hűvös, változékony időben lesz részünk. Délelőtt az északi megyékben eső, zápor is kialakulhat, a legtöbb napsütés délnyugaton várható. A tartósabban felhős északkeleti tájakon a 20 fokot sem éri el a hőmérséklet, máshol 20, 25 fok között tetőzik. Természetes vizeink hőmérsékleten jelentősen csökkent. Szerdán és csütörtökön javuló időre számíthatunk sok napsütéssel.
Vágólapra másolva!

A középpontjával a Balti-tenger felett örvénylő ciklon tartós esőzéseket, hűvös időt okoz Skandinávia középső vidékétől az Alpokig, illetve a Baltikumig. A Brit-szigeteken és Franciaországban, valamint a kontinens délnyugati területein anticiklon hatására kevés a felhő, csendes, napos időjárás alakult ki. Miközben a Fekete-tenger partvidékén hidegfront söpörte ki a több mint három hétig tartó kánikulát, Ibériában visszatért a forróság, ismét 35 fok fölé melegszik a levegő.

Részletes időjárás

Kedden lesz a heti mélypont, kora őszi időben lesz részünk. Nyugat felől átmenetileg megnövekszik a felhőzet, és főként az északi megyékben számíthatunk esőre, záporra. Később délnyugat felől kiderül az ég, több órára kisüt a nap. Élénk lesz az északnyugati szél. A hőmérséklet csúcsértéke 19, 24 fok között alakul, de délnyugaton ennél melegebb lesz.

Gyenge hidegfronti hatás érvényesül, a frontális tünetek mérsékeltek maradnak. A hűvös, friss levegő energikussá, frissé teszi a szervezetet. A délnyugati naposabb tájakon kifejezetten jó közérzet alakulhat ki. Tavaink hőmérséklete ismét gyorsan csökken, az időjárás a következő napokban inkább a sportolásnak, kirándulásnak, városnézésnek kedvez.

Szerdán a többórás napsütést gomolyfelhők zavarják, északkeleten rövid zápor, zivatar kialakulhat. Mérsékelt lesz az északnyugati szél. 20, 25 fokra melegszik a levegő.

Csütörtökön késő nyári időnk lesz. A hűvös hajnalt követően sok napsütés melegíti a levegőt. Délután a nyugati határszélen nyári zápor, zivatar kialakulhat. A mérsékelt délkeleti szélben 24, 28 fokra melegszik a levegő.

Pénteken keleten eleinte nyári meleg idő várható, de nyugat felől egy hidegfront érkezik esőkkel.

A hétvégén változékony, késő nyári, kora őszi jellegű időnk lesz. A napos periódusok mellett elszórtan alakul ki eső, zápor.

(ICI Interaktív Meteorológia)