Szélsőségek nyara - az utolsó nagy hőhullám

Vágólapra másolva!
Valóban szélsőséges az idei nyár, ezen belül az augusztus külön is. A hónap első napja vetett véget a július végéig dühöngő, rekorddöntő hőhullámnak, majd egyre ősziesebb napok következtek két héten át. Amikor kezdtük volna temetni a meleg nyarat egy hirtelen ránk törő, egyenesen Afrikából érkező hőhullám hoz forró napokat az ünnepekre. Hazánkban a csütörtöktől négy napon át uralkodó hőségben országszerte 30 fok felett alakul a hőmérséklet, a legmagasabb értékek szombaton a 35 fokot is meghaladják, míg a Balkánon 40 fokos forróság is várható.
Vágólapra másolva!

Nagy szélsőségek

Igen szélsőségesen alakult az idei nyár. A június elején még tartó fűtési szezon és talajmenti fagyok után 3 hullámban érkezett a rendkívüli hőség, ami számos tekintetben az eddigi legmelegebb júliust produkálta. Rekord értéket ért el például a Balaton vízhőmérséklete, és Európa szerte sok száz halálos áldozatot követelt a forróság.

Az augusztusi folytatás

Augusztus első napján azután gyökeres változás történt, nagy viharok kíséretében zuhant vissza a hőmérséklet. A hónap első két hetében tartós északias áramlás, illetve időnként a Közép-Európára húzódó magassági hidegcsepp okozott az átlagosnál jóval hűvösebb időt. A múlt hét végén még tovább hűlt az idő, valódi őszies napokban volt részünk, országszerte sokfelé maradt 20 fok alatt a hőmérséklet.

Ez annál is kellemetlenebb volt, mert ez az időszak az év klimatológiailag legstabilabban meleg és száraz időszaka, sokan időzítették ekkorra a szabadságukat. Strandolásról pedig szó sem lehetett, tavaink hőmérséklete szokatlan alacsony értékekre, jóval 20 fok alá süllyedt. Nagyon sokan temették már az idei nyarat, és fogyott a reménye egy olyan tartósabban meleg időszaknak, amelyben vizeink még elérhetik a kellemes nyári értékeket.

Az idei nyár azonban nem ismer lehetetlent, az augusztus megismételte a hirtelen nyáreleji változást: az ősz napok alatt forró kánikulába csapott át, egyenesen Afrikából kapjuk a rendkívüli hőtranszportot. Hétfőn az Északi-tenger felett alakult ki ciklon, majd kedden már az Atlanti-óceánon mélyült új légörvény. A több középpontú cikloncsaládnak köszönhetően egy összefüggő délies áramlási zóna jött létre a Szahara északi vidékeitől kontinensünk középső területeire. A következő napokban az áramlási mező kissé változik, és a szubtrópusi légtömeg útja a Balkán felé módosul, de a Kárpát-medence fölé is bőven jut a forró levegőből.

Hirtelen jött meleghullám

Ennek a kedvező áramlási feltételek okozzák, hogy az augusztusi hosszantartó hűvös időjárásból három nap leforgása alatt visszatértünk az igazi nyárba, a tavaszi kabát helyett a legszellősebb nyári ruhatárunkat kell elővennünk. Ismét gondoljunk a kánikula veszélyeire: igyunk sokat, és felhevült testtel ne ugorjunk a vízbe! Erősen megnő a baleseti kockázat, a hirtelen melegedés és a tartós hőség megviseli szervezetünket, de számolnunk kell reflexeink lényeges lassulásával is. Gondoljunk a hétvége rendkívüli forgalmára, inkább időben induljunk el, vagy várjunk hétfőig.

Magyarországon csütörtöktől előreláthatólag vasárnapig tart a 30 fok feletti kánikula. A déli, délkeleti megyékben számíthatunk 35 fokot is meghaladó hőmérsékletekre. A határozott délies áramlásnak köszönhetően - a már meglehetősen hosszabbodó éjszakák ellenére - a hajnali hőmérsékletek helyenként a nyári maximumokat is elérhetik, húsz fok fölött alakulhatnak. Igazi nyárban lesz részünk az ünnepi hétvégére.

A legtikkasztó hőség azonban a Balkánra érkezik, ahol péntektől hétfőig a nappali hőmérsékletek nagy területen lépik majd át a 40 fokot. A már két hete napfénynek és kánikulának örvendező bolgár tengerparton hétfőn tetőzik majd a forróság, a Fekete-tenger hőmérséklete a rekord körüli 27-28 fokot is elérheti.

Ismét viharok

A nagy hőhullámnak heves viharok vetnek majd véget, felhőszakadásra, jégesőre is készülhetünk, hasonlóan az idei nyáron már sokszor megtapasztaltakhoz. Az időjárás igazán nem volt unalmas ebben a három hónapban. Világszerte többen felvetették, hogy ez a nagy szélsőségesség összefüggésben lehet a globális felmelegedéssel.

(ICI Interaktív Meteorológia)